Linkuri accesibilitate

În esență... | Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat 


Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține un discurs în timpul summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, 1 iunie 2023.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține un discurs în timpul summitului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, 1 iunie 2023.

Unul dintre cele mai importante succese ale Maiei Sandu în trei ani de exercitare a mandatului de șefă a statului este scoaterea R. Moldova din izolare internațională.  

Ce a reușit și ce nu a reușit Maia Sandu în trei ani de mandat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:24 0:00

Președinta Sandu a reușit să faciliteze accesul guvernului pro-european de la Chișinău în cancelariile occidentale, fapt care a generat o „deschidere extraordinară”, susține analistul politic Ion Tăbîrță în podcastul Europei Libere „În esență...”. Iar din punct de vedere politic, accederea Maiei Sandu în postul de președintă, a marcat „începutul sfârșitului” dărâmării sistemului oligarhic din R. Moldova.

Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale din 2020, a câștigat în al doilea tur de scrutin [15 noiembrie] în fața lui Igor Dodon, liderul informal al PSRM, cu un scor de circa 58% [peste 943 000 de voturi], inclusiv circa un sfert de voturi din diaspora. Pentru Igor Dodon au votat 42 la sută din alegători [690,6 mii de voturi]. Prezența la vot a fost de peste 58%. Maia Sandu a fost învestită în funcție la 24 decembrie 2020 pentru un mandat de patru ani. Este al șaselea președinte al R. Moldova și prima femeie care ocupă acest post.

Pe de altă parte, potrivit interlocutorului Europei Libere, guvernarea PAS, asociată cu imaginea președintei Maiei Sandu, a eșuat în a crește „calitatea vieții oamenilor”, iar asta alimentează euroscepticismul în R. Moldova. Situația respectivă, în opinia invitatului, este „cea mai mare problemă a președintei.”

În ediția podcastului Europei Libere dedicată activității de trei ani a președintei Maia Sandu, analistul Ion Tăbîrță constată că, în ciuda unor motive obiective, faptul că guvernul „nu a livrat multe din cele promise” s-a răsfrânt și asupra imaginii politice a acesteia.

Întrebat dacă, în cei trei ani sub mandatul Maiei Sandu, R. Moldova a devenit o țară cu mai multă democrație, așa cum promitea în discursul său de învestire de acum trei ani, Tăbîrță a răspuns afirmativ. Asta însă nu se poate susține, potrivit analistului politic, în cazul construcției statului de drept în R. Moldova. Reformele în justiție, dar și din alte sectoare, se mișcă greu, spune Ion Tăbîrță, iar acest fapt, în mod evident, aduce atingere și imaginii Maiei Sandu.

În altă ordine de idei, invitatul podcastului a opinat că Maia Sandu e „obligată” să candideze pentru al doilea mandat la prezidențialele din 2024, deoarece „alt politician pro-european nu este în stare [...] să câștige mandatul [...]”.

Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc (stânga) și invitatul său, analistul politic, Ion Tăbîrță, în redacția Europei Libere.
Autorul podcastului „În esență...”, Eugen Urușciuc (stânga) și invitatul său, analistul politic, Ion Tăbîrță, în redacția Europei Libere.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Despre impactul politic urmare a alegerii Maiei Sandu în funcția de șefă a statului.
  • Unde a excelat Maia Sandu: pe plan intern sau extern?
  • Care sunt lucrurile cele mai importante pe care le-a făcut Maia Sandu pentru R. Moldova de la obținerea mandatului?
  • A reușit Maia Sandu să devină un „președinte al dreptății” – așa cum declara cu trei în urmă? Sub mandatul ei, a devenit oare R. Moldova o țară cu mai multă democrație?
  • Acum trei ani, Maia Sandu declara că obiectivul ei e să scoată țara din sărăcie. De câți ani ar mai avea nevoie pentru atingerea acestui obiectiv?
  • Despre greșelile Maiei Sandu.
  • A reușit Maia Sandu să clădească un dialog eficient cu opoziția?
  • Despre interacțiunea șefei statului cu administrația găgăuză de la Comrat.
  • Ce parcurs politic ar putea să aibă Maia Sandu în următorii ani? S-ar regăsi ea, în perspectivă, printre conducătorii Uniunii Europene?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG