Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Lupta împotriva corupției trebuie dusă în temeiul și limitele legilor


Vasile Botnaru stă de vorbă cu analistul politic Igor Boțan despre spinoasa problemă a selectării competențelor în aparatul de stat.

Igor Boțan: Lupta împotriva corupției trebuie dusă în temeiul și limitele legilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Unii comentatori au senzația că noua putere vrea să renunțe la concursuri pentru selectarea unor manageri și conducători care altădată aveau portofoliu politic. Maia Sandu cumva a justificat această sincopare prin faptul că nu prea sunt doritori să se angajeze. În principiu, dacă vorbim despre modalitățile de selectare a demnitarilor de stat, este obligatoriu un concurs, este o dovadă a democrației?

Igor Boțan: „În Republica Moldova, de mai bine de 10 ani există această problemă - numirea în funcțiile de conducere în instituțiile de drept și de reglementare. Această problemă a apărut în 2010, atunci când Alianța pentru Integrare Europeană și-a propus să politizeze absolut toate funcțiile publice pe motiv că după 9 ani de guvernare a lui Voronin acestea sunt politizate.”

Europa Liberă: Adică, simplu vorbind, să le împartă între participanții la coaliție?

Igor Boțan: „Exact. Și ne amintim că atunci a avut loc intervenția Curții Constituționale la solicitare, care a spus foarte clar, invocând jurisprudența Curții de la Strasbourg pentru Drepturile Omului, că avem instituții de interes politic deosebit, acolo unde politicienii pot să-și asume răspunderea pentru funcționarea acestora, să numească pe criterii politice, în conformitate cu loialitatea celor promovați față de programul politic al partidelor aflate la guvernare și sunt instituții de interes public deosebit. Este vorba de instituțiile de drept și de reglementare unde factorul politic trebuie să fie diminuat, în prim-plan fiind puse capacitățile manageriale și competența celor promovați, dar știm ce a urmat. Această împărțeală pe criterii politice a condus la capturarea instituțiilor de drept și de reglementare de către clanurile politice. Această capturare a condus la ceea ce cunoaștem cu toții: stabilirea schemei de laundromat prin Republica Moldova, prin care au trecut peste 20 de miliarde de dolari, furtul miliardului, concesionarea aeroportului ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Să ne oprim un pic la logica celor care politic au trimis comisari la guvernare, ei spun că, dacă trimiți acolo un tehnocrat, Dumnezeu știe ce va fi făcând.

Igor Boțan: „Răspunsul la acest argument era că parlamentul, dacă este împuternicit să asculte în fiecare an rapoartele de activitate a acestor instituții, trebuie să aibă și instrumentul de a cere eficacitate și eficiență din partea acestor instituții, dar în prezent avem o situație diferită, avem un partid politic care deține toată puterea și care ne asigură pe noi, cetățenii, că, fiind un partid integru, cu oameni integri, își poate asuma răspunderea pentru numirile în instituțiile de drept și de reglementare trecând peste concursuri, fiindcă aceste concursuri anterior s-au dovedit a fi nu tocmai eficiente. Și avem exemplul anului 2019, când cel puțin 7 concursuri au fost fără o finalitate, deci avem și acest revers al medaliei.”

Europa Liberă: Vi se pare convingătoare această argumentare?

Igor Boțan: „Nu mi se pare convingătoare, pentru că, având acest cadru format de Curtea Constituțională în 2010, era de așteptat de la partidul de guvernământ să vină cu un concept foarte clar referitor la ce are de gând să facă cu instituțiile de drept și de reglementare și să propună o formulă pe care s-o discute cu societatea, inclusiv cu opoziția și să se găsească un numitor comun pentru acest gen de numiri.”

Europa Liberă: Și totuși, vreau să mă întorc la argumentul mimării concursurilor. Ce folos că s-au făcut concursuri, dacă până la urmă au ajuns oameni care au executat comenzile politice?

Igor Boțan: „Problema e în cum se organizează aceste concursuri. În 2016 a fost elaborată o lege-cadru care stabilea foarte clar criteriile de bază pentru selectarea persoanelor care în primul rând își doresc să ocupe această funcție, participă într-o competiție, deschide posibilitatea celor din alte instituții, cei care și-au dedicat cariera unui anumit domeniu și oferă o gamă largă de preselecție, pentru că până la urmă, oricum, numirile le fac fie guvernul, fie parlamentul, fie șeful statului, componenta politică nu poate fi ștearsă cu buretele totalmente.”

Europa Liberă: Cel mai proaspăt exemplu l-a oferit procuratura. A aranjat lucrurile, așa spun unii comentatori, în așa fel încât cei pricepuți nici să nu se înscrie la concurs, adică cei fără șanse, astfel încât în concurs să rămână cei pe care i-a preselectat și sunt pretendenți siguri. Deci, o asemenea mimare a concursurilor nu dăunează conceptului democratic de selecție?

Igor Boțan: „Cu certitudine dăunează și subminează acest lucru, dar astfel de situații se produc, se întâmplă, pentru că, așa cum spuneam, lipsește acest cadru concepțional și lipsește o lege-cadru care să fie elaborată după dezbateri și cu participarea tuturor celor interesați. Deci, acest lucru presupuneam că trebuia să fie început în 2019, astfel încât actualmente să nu mai avem discuții despre ce e mai bine. Sigur că cetățenii pot fi convinși ușor că există un partid care, iată, a învins la prezidențiale și la parlamentare, are toată încrederea poporului și acest partid poate să-și asume răspunderea pentru aceste numiri. Noi am accepta, dacă cei care dețin puterea ne-ar convinge că hotărârea Curții Constituționale din 2010 poate fi interpretată și altfel și dacă ne-ar spune foarte clar că această practică de numire pe criterii politice se încetățenește nu doar pentru această guvernare, care ne asigură că este una integră și astfel presupune că toate celelalte nu au fost integre sau nu pot fi integre.”

Europa Liberă: Am mai auzit un argument din partea unor analiști că, în schimb, guvernarea după ce și-i asumă pe acești demnitari numiți va fi foarte exigentă și la prima gafă, la prima greșeală îi va retrage cu aceeași viteză. Un asemenea argument vă convinge?

Igor Boțan: „Nu mă convinge deloc. Dacă e vorba de instituțiile de drept, unde vorbim despre drepturile cetățenilor, drepturile în domeniul afacerilor, e important ca instituțiile să funcționeze în conformitate cu legea și să fie nepărtinitoare față de cei care participă la procesele respective. Nu știu cum putem cere de la procuratură randament și în ce se exprimă calitatea – în calitatea dosarelor care ajungând pe masa judecătorilor nu ridică semne de întrebare sau în viteza cu care se fac tot felul de dosare care ulterior sunt date peste cap în fața judecătorilor? Deci sunt lucruri foarte complicate care necesită abordare foarte atentă, iar PAS care a ajuns la guvernare, probabil, trebuie să pledeze în favoarea unor instituții care vor avea temeinicie, iar modalitatea de promovare a conducătorilor în aceste instituții să fie agreată și de opoziție, și de cetățeni.”

Europa Liberă: Deci, chiar dacă e o stare excepțională, la care face trimitere guvernarea aluziv, democrația concursurilor trebuie să fie păstrată cu sfințenie?

E nevoie de un concept clar al guvernării cum au loc numirile în instituțiile de drept și de reglementare

Igor Boțan: „Punctul meu de vedere se rezumă la următoarele: e nevoie de un concept clar al guvernării cum au loc numirile în instituțiile de drept și de reglementare. E foarte important să vedem care instituții sunt de interes public deosebit, adică fără implicații politice și care instituții pot fi calificate ca parte a executivului, unde guvernul, parlamentul cu adevărat pot să-și asume răspunderea pentru eficacitate, eficiență ș.a.m.d. E nevoie de cadru legal pentru organizarea acestor concursuri, astfel încât să fie foarte-foarte clar care sunt procedurile și este foarte important cum într-o societate compactă cu lipsa cadrelor îi motivăm pe cei care sunt în afara politicului, în afara instituțiilor publice să-și demonstreze dorința de a participa la guvernarea treburilor publice, dorința de a ocupa o funcție publică știind că șansele pe care le au în acest sens nu depind de simpatiile și loialitatea politică, dar depind de profesionalism, de dedicație ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Și asta nu înseamnă să inventăm bicicleta, dle Boțan? Experiența multor țări avansate arată deja cum trebuie făcută această organigramă.

Igor Boțan: „Exact. Vă dau dreptate aici. Ceea ce mă miră în această situație este faptul că se insistă pe existența unei stări excepționale. Și atunci îi întreb: de ce n-o declarați? Găsiți instrumentele pentru a declara că avem stare excepțională, de exemplu, în justiție, implicați Curtea Constituțională, implicați opinia publică, hai ca să înțelegem cu toții care sunt problemele și care sunt impedimentele, astfel încât aceste impedimente să fie înlăturate, iar noi cu toții, cetățenii Republicii Moldova, să fim încrezători că lucrurile se aranjează pe o temelie care va fi de durată și, indiferent de cine se află la guvernare, știm că instituțiile de interes public deosebit funcționează cu turațiile necesare, iar societatea se bucură de eficacitatea acestora.”

Europa Liberă: Adică, Dvs. încercați să-i feriți pe cei care sunt la guvernare de heirupism politic?

Igor Boțan: „Asta este adevărat. Și-apoi mai este un lucru pe care nimeni nu-l poate nega. Eu nu pun la îndoială sinceritatea, integritatea clasei politice care a venit la guvernare actualmente, dar noi știm cu toții că puterea corupe și știm că se corup și sunt corupți cei care se află la guvernare, mai puțin cei din opoziție. Și în această situație mi se pare că tunurile în lupta cu corupția se pun pe cei care au fost anterior la guvernare, iar numirile pe criterii politice riscă ca toată lupta să se dea cu precedenții care, da, au comis crime de corupție ș.a.m.d. și din vizor vor scăpa cei care au ajuns la guvernare și care treptat-treptat se pot încrede că însăși providența divină i-a pus în funcțiile în care se regăsesc, iar acesta este primul pas spre alunecare către lucruri nu tocmai corecte.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG