Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Șansele ca R. Moldova și Ucraina să devină candidate la aderare sunt de 90 la 10


În ajunul summit-ului european de pe 23-24 iunie, analistul politic Igor Boțan estimează că șansele unui „da” al liderilor europeni pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova și Ucrainei sunt de 90 la 10.

„Vă pot explica de ce”, a spus Boțan director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), într-un interviu săptămânal la Europa Liberă: „Știam că Olanda și Danemarca au rețineri. Olandezii zic acum da, despre danezi nu știm nimic, de aceea – 90 la 10”.

Analistul politic Igor Boțan despre șansele Moldovei și Ucrainei de a deveni candidate la admiterea în UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:00 0:00

Comisia Europeană a recomandat la 17 iunie ca Ucrainei și R. Moldova să li se ofere statut de țări candidate cu condiția că vor face o serie de reforme. Cu doar o zi mai devreme, liderii francez, german, italian și român spuneau la Kiev că țările lor vor sprijini o asemenea decizie.

După o serii de obiecții exprimate de Olanda, ministrul de externe Wopke Hoekstra a anunțat și el că guvernul olandez sprijină statutul de țară candidată în cazul Ucrainei, spunând că ar fi un lucru „echitabil” care trebuie făcut „de dragul unității europene”.

„Este așadar o probabilitate înaltă că răspunsul liderilor europeni va fi da, dar este nevoie de 100%”, spune Igor Boțan, adăugând: „Tocmai de aceasta am o temere, dar sper foarte mult că și Danemarca va susține acordarea acestui statut”.

Obiecțiile țărilor sceptice în legătură cu extinderea UE spre est țin, de regulă, de neîncrederea față de starea democrației și justiției în potențialele noi membre.

Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după invadarea sa de către forțele ruse pe 24 februarie, iar R. Moldova și Georgia i-au urmat exemplul. În cazul Georgiei, Comisia Europeană a spus în avizul său din 17 iunie că trebuie să facă mai întâi reforme, pentru a avea șansa de a primi statut de candidată.

În cazul R. Moldova, pentru care s-a recomandat statutul de candidată acum, condițiile de îndeplinit ulterior includ în principale reforme în domeniul justiției și administrației, combaterea corupției și respectarea drepturilor omului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG