Linkuri accesibilitate

Guvernul român reduce cu 30.000 de locuri la clasa a IX-a: o adaptare la realitate?


Ecaterina Andronescu , ministrul româna al Educației
Ecaterina Andronescu , ministrul româna al Educației

Abandonul școlar, ca urmare în parte și a migrației, a ajuns la circa 18%.

Peste 30.000 de locuri în clasa a IX-a de liceu au dispărut în ședința de guvern de miercuri, 24 aprilie. Sindicatele au tăcut, semn că nu e vorba de reducerea numărului de clase și plecarea unor dascăli din sistem. O adaptare la realitate sau un pas spre haos?

Hotărârea de guvern prevede o scădere de 30.400 locuri pentru clasa a IX-a față de a anul trecut, mai exact o cifră de școlarizare de 134.000 elevi, în condițiile în care numărul absolvenților clasei a VIII-a este de 175.463 de elevi. A fost însă suplimentat cu 5000 numărul locurilor în școlile profesionale. Teoretic, locurile la liceu sunt insuficente în condițiile în care 10 clase sunt obligatorii, iar ”cohorta clasei a VIII-a”, cum spune ministrul educației, Ecaterina Andronescu, trebuie să fie înregimentată într-o formă de învătământ. Pe hârtie, cele 30.400 de locuri înseamnă 1.216 clase a câte 25 de elevi într-o clasă.

(…) Sindicatele nu își fac griji, au primit asigurări de Ministerul Educației că scăderea numărului de locuri la liceu nu afectează numărul de clase.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”consideră însă că marea problemă este abandonul școlar, iar cele 10 clase obligatorii sunt un mit, așa cum vor fi un mit și cele 12 clase obligatorii.

”Cele 10 clase obligatorii sunt doar un mit atâta vreme cât nu există niciun fel de sancțiune pentru cei care nu urmează cele 10 clase obligatorii. Și chiar dacă faci învățământ obligatoriu de 12 sau de 13 clase, situația va fi aceeași. Și asta o știe orice profesor din România. Degeaba ai învățământ obligatoriu cât nu ai un sistem sancționatoriu pe care să îl aplici. Iar în România, pe actuala mentalitate, nu va fi niciodată aplicabil sistemul de sanționare”, spune Marius Nistor pentru Europa Liberă.

Școala acasă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:04 0:00

Acum două săptămâni, în România a fost adoptat proiectul de lege care introduce obligativitatea învățământului de 12 clase.

Despre efectele emigrației asupra sistemului școlar din România, mai multe aici.

XS
SM
MD
LG