Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru noua funcție de Procuror european


Laura Codruta Kovesi,București, 27 februarie 2018
Laura Codruta Kovesi,București, 27 februarie 2018

Laura Codruța Kovesi pusă sub urmărire penală la mai putin de două săptămâni înainte de audierile din Parlamentul European.

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, a fost pusă sub urmărire penală de secția de investigarea magistraților, s-a anunțat marți seară la București. Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, demisă anul trecut de actualul guvern PSD, este pe lista „scurtă” de trei candidați pentru noua funcție de Procuror european.

Laura Codruța Kovesi este acuzată acum de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în legătură cu un caz vechi de 10 ani, cel al omului de afaceri Nicolae Popa, condamnat deja la 10 ani închisoare. Audierea d-nei Kovesi este pentru data de vineri, 15 februarie.

În mai multe intervenții la diverse posturi de televiziune Kovesi a declarat marți seară că este vorba despre o încercare de a o bloca în obținerea postului de procuror-șef european și de o răzbunare pentru că s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

”E un demers prin care se încearcă să nu obțin funcția și prin care se vrea să îmi afecteze imaginea. Dar nu voi renunța, am parcurs cu succes toate etapele, mă voi prezenta în Parlamentul european și voi explica despre ce este vorba”, a spus Kovesi

Parchetul european este înființat pentru a ancheta cazuri de fraudare a bugetului european.

Tot marți, ministrul româna justiției Tudorel Toader a trimis o scrioare omologilor din UE în care descrie „abuzurile” de care s-ar fi făcut vinovată d-na Kovesi și motivele pentru care a fost demisă din funcție anul trecut.

Momentul desemnării procurorului șef european nu este prea îndepărtat, pe 26 februarie va avea loc audierea lui Kovesi în comisia Parlamentului European pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne „LIBE”. Mai multe aici.

XS
SM
MD
LG