Linkuri accesibilitate

Georgia, criticată de NATO și UE pentru reintroducerea în Parlament a legii „agenților străini”


Parlamentul Georgiei va începe dezbaterea asupra legii „agenților străini” săptămâna viitoare, a anunțat grupul parlamentar al partidului de guvernământ, Visul Georgian.
Parlamentul Georgiei va începe dezbaterea asupra legii „agenților străini” săptămâna viitoare, a anunțat grupul parlamentar al partidului de guvernământ, Visul Georgian.

Uniunea Europeană și NATO au criticat decizia partidului de guvernământ din Georgia de a reveni la legea „agenților străini”, după ce o tentativă similară a eșuat anul trecut. Un alt punct al criticilor occidentale vizează și un proiect de lege ce limitează drepturile persoanelor LGBT.

Proiectul legii agenților străini, asemănat de mulți dintre criticii săi cu legislația în vigoare din Rusia, ar urma să oblige ONG-urile care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca atare, riscând în caz contrar amenzi.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe de la Bruxelles, joi, că se opune oricărei tentative a guvernării de la Tbilisi să reintroducă acest proiect de lege în agenda parlamentară. El a spus că asemenea inițiative „vor compromite întregul efort de consolidare a instituțiilor democratice din Georgia”, scrie Reuters.

„Cetățenii georgieni au arătat foarte clar că vor un viitor democratic prosper în familia europeană și euroatlantică. (...) Orice lege introdusă cu noțiunea de „agenți străini” va submina ideea de a consolida democrația în Georgia”, a adăugat Stoltenberg.

La rândul său, un purtător de cuvânt al șefului diplomației UE, Josep Borrell, a spus că blocul comunitar „regretă că această legislație este readusă în examinare repetat, în ciuda reacțiilor puternice de pe plan intern și extern, din martie 2023”.

Declarația purtătorului de cuvânt mai adaugă și că Tbilisi și-a asumat obligația de a urma pașii necesari pentru a se asigura că societatea civilă poate acționa liber și lupta „contra dezinformării împotriva UE și valorilor sale”.

Visul Georgian nu dă înapoi

... fiind schimbată însă sintagma „agenți străini” cu „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”

Deși prevedea foarte bine asemenea reacții critice, partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, a anunțat miercuri că intenționează să readucă proiectul de lege în Parlament. Liderul fracțiunii parlamentare a formațiunii, Mamuka Mdinaradze, a anunțat că față de prima tentativă proiectul de lege rămâne în mare parte același, fiind schimbată însă sintagma „agenți străini” cu „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”. El a afirmat, ca toți promotorii legii, în repetate rânduri, că se urmărește o creștere a transparenței în acest domeniu, potrivit presei georgiene.

Legea redenumită „transparența influenței străine”, a fost înregistrată în Parlament și programată spre dezbateri săptămâna viitoare.

Partidele din opoziție și mai multe organizații ale societății civile georgiene au anunțat proteste.

Inițiativa legislativă privind „agenții străini” a fost oficial retrasă în martie 2023, în urma unor proteste de amploare și critici din partea UE, NATO și altor organizații internaționale.

Nu este însă singura inițiativă legislativă pentru care Georgia este criticată. La finele lunii martie, partidul de guvernământ a introdus un amendament constituțional ce limitează drepturile LGBT, într-o mișcare văzută de opoziție ca o încercare de sporire a popularității înaintea alegerilor din toamnă într-o țară profund conservatoare, transmite Reuters.

Protestatari anti-LGBTQ care au reușit să spargă cordonul de poliție fac un foc de tabără în zona destinată Tbilisi Pride Fest, în Tbilisi, Georgia, 8 iulie 2023.
Protestatari anti-LGBTQ care au reușit să spargă cordonul de poliție fac un foc de tabără în zona destinată Tbilisi Pride Fest, în Tbilisi, Georgia, 8 iulie 2023.

Proiectul de lege ar interzice schimbările de sex, adopția de către cuplurile de același sex și „adunările care au ca scop popularizarea familiei sau a relațiilor intime între persoane de același sex”.

Organizația pentru drepturile LGBT Tbilisi Pride a calificat proiectul de lege drept „homofob”.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG