Linkuri accesibilitate

Fostul premier al Cehiei a comandat „compromat” pentru un rival politic, dar a trimis emailul cui nu trebuia


Înlăturat de la putere în urmă cu doi ani de o coaliție pro-occidentală, populistul Andrej Babiš atacă tot mai des actuala orientare pro-ucraineană a politicii externe cehești.
Înlăturat de la putere în urmă cu doi ani de o coaliție pro-occidentală, populistul Andrej Babiš atacă tot mai des actuala orientare pro-ucraineană a politicii externe cehești.

Liderul celui mai popular partid cehesc, Andrej Babiš (ANO), aflat în opoziție, a cerut prin email unui colaborator informații compromițătoare despre ministrul de Externe Jan Lipavský (Partidul Piraților), inclusiv despre familie.

Andrej Babiš a trimis emailul „strategistului” său Jan Rovenský.

Așa a crezut, cel puțin.

Între adresele politicianului se afla și a altui Jan Rovenský, activist de mediu, care a și primit cererea de informație.

În mesaj, Babiš a folosit un cuvânt jignitor la adresa ministrului și a cerut să fie găsite informații compromițătoare despre el. „Are soție? Fiică? Ce limbi vorbește?”, a întrebat politicianul populist care a fost ministru de Finanțe, apoi premier al Cehiei, actualmente proprietarul mai multor organizații de presă influente.

„Haideți să-l dăm de gol cum și-a bătut joc de popor”, a mai îndemnat Babiš, cerând informații mai ales despre călătoriile ministrului în Israel și la Doha (Qatar).

Emailul a venit după ce ministrul de Externe îl numise pe liderul opoziției un „pericol pentru securitatea națională”, grație pozițiilor sale tot mai anti-ucrainene din ultima vreme.

Ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky (dreapta) pozând alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) și de șeful diplomației austriece Alexander Schallenberg la 20 iulie 2022, la Kiev.
Ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky (dreapta) pozând alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) și de șeful diplomației austriece Alexander Schallenberg la 20 iulie 2022, la Kiev.

De data asta, a fost prea mult

Cel care a primit din greșeală emailul, activistul, a spus că s-a hotărât să-l publice după mari ezitări. „Nu a fost prima oară când am primit emailuri de la el din greșeală”, a scris Rovenský, pe rețele, precizând că de fiecare dată le-a ignorat, ba chiar l-a avertizat pe Babiš că a trimis greșit.

Activistul a spus că s-a decis de data asta să publice emailul pentru că atacul politicianului la adresa rivalului i s-a părut prea brutal, anume prin implicarea familiei.

Rovenský a mărturisit că se cunoaște cu Babiš și nu este vreun adversar vehement al acestuia – altfel spus, nu vrea să se răzbune sau să-i facă rău - și a adăugat că ar fi procedat la fel dacă primea din greșeală asemenea email de la oricare alt politician.

Un electorat foarte fidel

Andrej Babiš, unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Cehia, a intrat în politică în anii 2000 promițând că va face altceva decât „politicienii clasici”, corupți, vicleni etc. – cu cuvintele sale, că va conduce țara „ca pe o firmă”.

El este implicat acum în mai multe scandaluri de corupție, inclusiv unul de deturnare de fonduri europene. Recent, un tribunal din Slovacia lui natală a confirmat definitiv că în anii 1980 Babiš, pe atunci angajat în comerțul extern cehoslovac, a fost agentul poliției secrete comuniste, StB.

Electoratul său, alcătuit mai ales din oameni în vârstă, cu educație inferioară, din mediul rural, îi este însă fidel.

Chiar în ziua când a ieșit la lumină încercarea de a-l compromite pe ministrul de Externe, un sondaj de opinie arăta că partidul său ANO a atins un nou record de popularitate, conducând detașat în sondajele de opinie cu 39% din preferințele de vot.

Coaliția de guvernare de centru-dreapta, SPOLU, are doar 20% din preferințe.

Ministrul de Externe, Jan Lipavský, a reacționat la atacul lui Babiš spunând că dovedește trecutul lui de informator. Alți membri ai cabinetului au observat că Babiš este tot mai ostil în ultima vreme ajutorării Ucrainei, și atacă politica externă pronunțat pro-Kiev a Pragăi inclusiv prin atacuri la persoană - adică la adresa ministrului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG