Linkuri accesibilitate

Forțele israeliene înconjoară principalul oraș din sudul Gaza


O privire asupra Fâșiei Gaza dinspre sudul Israelului, la 6 decembrie 2023. (JACK GUEZ / AFP)
O privire asupra Fâșiei Gaza dinspre sudul Israelului, la 6 decembrie 2023. (JACK GUEZ / AFP)

Forțele israeliene încercuiau miercuri principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza, luptând cu militanții Hamas pe străzi și în case.

Israelienii spun că sunt cele mai intense lupte din războiul dintre Israel și gruparea Hamas, organizație considerată teroristă de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii.

Centrul de greutate al conflictului s-a mutat în sudul Fâșiei Gaza, după lupte violente și bombardamente care au distrus o mare parte din nordul teritoriului și au forțat aproape două milioane de persoane să își părăsească locuințele.

Marți au fost văzute tancuri israeliene, vehicule blindate de transport de trupe și buldozere în apropierea orașului Khan Yunis din sudul enclavei.

Civilii deja strămutați au fost determinați să-și facă din nou bagajele și să fugă din nou, au declarat martori pentru AFP.

„Forțele noastre înconjoară în prezent zona Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza”, declara marți seara șeful armatei israeliene (IDF), Herzi Halevi. „Am preluat controlul asupra multor poziții Hamas în nordul Fâșiei Gaza, iar acum ne concentrăm asupra bastioanelor sale din sud.”

Marți a fost „cea mai intensă zi de lupte de la începutul invaziei terestre", adică de la sfârșitul lunii octombrie, a declarat șeful Comandamentului de Sud al armatei, generalul-maior Yaron Finkelman.

Israelul a declarat război Hamasului după atacurile din 7 octombrie ale grupării militante, care au ucis 1200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităților israeliene, și în urma cărora au fost luați aproximativ 240 de ostatici.

De partea cealaltă, conform celui mai recent bilanț al biroului de presă al guvernului condus de Hamas, în Gaza au murit în conflict peste 16 de mii de persoane, majoritatea femei și copii.

Tuneluri, arme și muniție

Israelul a promis să distrugă Hamas și să elibereze cei 138 de ostatici încă reținuți, după ce zeci de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de care a durat o săptămână.

Armata israeliană a bombardat aproximativ 250 de „ținte teroriste” în Fâșia Gaza în cursul zilei de marți, a anunțat miercuri dimineață armata israeliană. „Trupele IDF continuă să descopere arme, pasaje subterane, explozibili și infrastructuri militare suplimentare”, a precizat armata. „Trupele terestre ale armatei au dirijat un avion de vânătoare care a anihilat două lansatoare de rachete de unde teroriștii au lansat un val de rachete spre centrul Israelului ieri (marți)”, a adăugat armata.

„În alte atacuri, au fost eliminați luptători ai grupării islamiste Hamas și ai Jihadului islamic palestinian și au fost distruse mai multe unități teroriste”, a precizat armata.

Trupele IDF spun că au atacat, de asemenea, o „celulă teroristă" care opera în apropierea unei școli din nordul Fâșiei Gaza. Un tunel aflat sub acea școală a fost apoi aruncat în aer. Într-o altă școală din nord, mai spune armata israeliană, ar fi fost descoperite arme și muniție.

Mai mulți comandanți Hamas au fost uciși într-un atac aerian în apropierea Spitalului Indonezian, din Gaza, a anunțat miercuri dimineață armata israeliană pe X.

„Nicăieri nu ești în siguranță”

Israelul le spusese anterior civililor din nordul Fâșiei Gaza, dens populată, să se refugieze în sudul teritoriului. Mulți dintre ei s-au refugiat în Khan Yunis, crezând că acolo vor fi în siguranță.

Pe măsură ce războiul se extinde, Israelul le-a spus oamenilor să se mute și mai la sud, stârnind „panică, teamă și anxietate”, potrivit lui Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA.

Oamenii au fost împinși într-o zonă care reprezintă mai puțin de o treime din Fâșia Gaza, iar drumurile spre sud sunt blocate, a spus el.

Organizațiile internaționale de ajutorare au condamnat ordinele succesive de a fugi dintr-o zonă în alta, spunând că civilii au rămas fără opțiuni. „Nicăieri nu ești în siguranță în Gaza”, a declarat șefa Agenției umanitare a Națiunilor Unite, Martin Griffiths. „Nici în spitale, nici în adăposturi, nici în tabere de refugiați. Nimeni nu este în siguranță”.

„Cele mai grave atacuri asupra unei populații civile”

În urma cererilor de a crea zone în care civilii să se poată adăposti, armata israeliană a publicat o hartă spunând că locuitorii din Gaza se vor putea adăposti în acele zone, dacă este necesar.

Însă ONU a criticat marți harta, afirmând că este imposibil să se creeze zone sigure pentru civilii care să se refugieze în interiorul Gaza.

Organizația umanitară Medici Fără Frontiere a declarat că rezervele de combustibil și de medicamente au ajuns la un nivel extrem de scăzut la Spitalul Martirilor Al-Aqsa din orașul central Deir al-Balah, la nord de Khan Younis. Aici au ajuns zilnic, din 1 decembrie, peste 200 de răniți, după expirarea armistițiului de o săptămână, a precizat organizația.

„Fără electricitate, ventilatoarele vor înceta să mai funcționeze, nu se vor mai putea face donații de sânge, instrumentele chirurgicale nu vor mai putea fi sterilizate”, a declarat Marie-Aure Perreaut Revial, coordonatorul de urgență al grupului umanitar în Gaza. Ea a precizat că spitalul are nevoie disperată de materiale chirurgicale și de dispozitive de fixare externă pentru oasele fracturate.

Gaza a rămas fără electricitate de la începutul lunii octombrie, iar Israelul a limitat drastic importurile de combustibil, ceea ce a forțat mai multe spitale să se închidă pentru că nu pot folosi generatoare de urgență.

Și Consiliul Norvegian pentru Refugiați susține că violențele din Gaza „sunt printre cele mai grave atacuri asupra unei populații civile în vremurile noastre” și avertizează, de asemenea, asupra pericolelor pe care le poate avea iarna care se apropie asupra populației refugiate.

Pentru a scăpa de tot mai intensa ofensivă israeliană, locuitorii din Gaza s-au îndreptat spre sud, cărându-și averea cu căruțe trase de măgari și cămile sau pur și simplu ducând-o în cârcă. Se estimează că 1,9 milioane de persoane sunt strămutate în Gaza - aproximativ trei sferturi din populație, potrivit cifrelor ONU.

„Rușinoasa pasivitate internațională”

Președintele american Joe Biden a cerut condamnarea „violențelor sexuale” comise de Hamas, după acuzațiile de viol în timpul atacurilor din 7 octombrie, pe care gruparea militantă le neagă.

Statele Unite, cel mai important aliat al Israelului, au intensificat, de asemenea, apelurile pentru eforturi mai mari în vederea prevenirii morții civililor din Gaza. În timpul unei vizite în Egiptul vecin, Samantha Power, șefa departamentului de ajutorare al SUA, a anunțat un nou ajutor în valoare de 21 de milioane de dolari pentru locuitorii din Gaza, inclusiv pentru igienă, adăposturi și alimente.

Israelul a declarat săptămâna aceasta că nu încearcă să forțeze civilii palestinieni să își părăsească permanent locuințele din Fâșia Gaza și a cerut agențiilor umanitare să ajute la organizarea de adăposturi în mica regiune de coastă Al-Mawasi.

Luptele din Gaza au fost reluate după ce vinerea trecută armistițiul mediat de Qatar, în urma căruia zeci de ostatici israelieni și de altă natură au fost eliberați în schimbul prizonierilor palestinieni, a fost compromis.

Șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, liderul Qatarului, a declarat că țara sa „lucrează în mod constant pentru a reînnoi” armistițiul și a denunțat ceea ce a numit „rușinoasa” pasivitate internațională față de acest război.

Temeri referitoare la extinderea conflictului

Războiul a stârnit temeri legate de un conflict regional mai amplu, mai ales că a crescut frecvența confruntărilor armate cu Hezbollah, grupare susținută de Iran, la granița dintre Israel și Liban.

Un soldat libanez a fost ucis marți de focul israelian asupra unui post militar din apropierea graniței de sud a țării, a declarat armata. Alți trei soldați au fost răniți.

Armata israeliană a recunoscut incidentul, spunând într-o postare pe X că a vizat o poziție a Hezbollah într-un efort de „a elimina o amenințare iminentă”.

Israelul și gruparea libaneză Hezbollah, puternic înarmată, fac schimburi de focuri peste granița libanezo-israeliană de la începutul războiului dintre gruparea palestiniană Hamas și Israel, la 7 octombrie.

Forța de menținere a păcii a ONU în Liban, UNIFIL, a precizat marți într-un comunicat că este acesta primul soldat al armatei libaneze ucis în timpul ostilităților și că armata libaneză nu s-a angajat în conflictul cu Israelul.

XS
SM
MD
LG