Linkuri accesibilitate

Fără telefoane și rețele sociale pentru copii și adolescenți, recomandă o comisie prezidențială franceză


„Copiii de azi stau tot timpul cu ochii în telefon, noi ne jucam pe-afară, la vârsta lor”. Mit, sau realitate? O comisie franceză crede că temerile sunt mai degrabă justificate.
„Copiii de azi stau tot timpul cu ochii în telefon, noi ne jucam pe-afară, la vârsta lor”. Mit, sau realitate? O comisie franceză crede că temerile sunt mai degrabă justificate.

Franța ar trebui să limiteze utilizarea telefoanelor cu conexiune la internet și a rețelelor sociale pentru copii și adolescenți. Recomandarea a fost făcută de o comisie prezidențială creată la ordinul președintelui Emmanuel Macron, după ce guvernul său a interzis deja telefoanele mobile în școli.

Potrivit raportului prezentat la 30 aprilie, copiilor sub vârsta de 11 ani ar trebui să le fie interzisă utilizarea oricărui telefon, în timp ce în cazul celor de sub 13 ani, interdicția ar viza un smartphone cu acces la internet. Restricția vizează și utilizarea rețelelor de socializare, despre care membrii comisiei prezidențiale spun că ar trebui permise doar adolescenților începând cu vârsta de 15 ani și doar pe platforme considerate „etice”, scrie Reuters.

Criteriile după care vor fi categorisite rețelele urmează a fi stabilite de parlamentarii francezi, notează experții.

În ianuarie, președintele francez, Emmanuel Macron, a promis o legislație mai strictă cu scopul de a reduce timpul petrecut de copii pe telefon și rețele de socializare. Eforturile sale relevă o creștere a îngrijorărilor privind efectele negative ale tehnologiilor asupra dezvoltării tinerilor, exprimate de părinți, psihologi și politicieni la nivel internațional.

„Tehnologia este și va rămâne un instrument fantastic, dar trebuie să acționeze în slujba oamenilor, care nu trebuie reduși la a servi un produs”, a spus membra comisiei, Amine Benyamina, potrivit The Guardian.

Autoritățile americane au declarat anul trecut că rețelele sociale afectează profund sănătatea mintală a tinerilor și au cerut companiilor IT să adopte măsuri de protecție a copiilor de vârste fragede.

Telefoanele mobile în școli, interzise în tot mai multe țări europene

La finele anului 2023, Franța a adoptat noi reglementări care interzic utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive în școală. Interdicția este valabilă în timpul orelor școlare și a activităților extrașcolare, a explicat ministerul francez al Educației.

O măsură similară a fost adoptată în Italia în 2022, printr-o circulară a ministrului educației, Giuseppe Valditara, care a calificat utilizarea telefoanelor ca „un element de distragere a atenției proprii”. El a mai spus că măsura e necesară pentru a restabili autoritatea profesorilor în sălile de clase.

Decizii similare au fost luate și în Grecia, Finlanda, Suedia sau România.

Și în R. Moldova, autoritățile din domeniul educației discută despre o posibilă interdicție asupra utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că problema va fi discutată „inclusiv din perspectiva analizei codurilor educației din mai multe țări”.

„Cred că este cazul să inițiem o discuție și în R. Moldova. În discuțiile cu părinții, pe care le avem, cu cadrele didactice, este un subiect care apare permanent. De aceea, nu-l putem ignora”, a spus Perciun într-un live pe Facebook la 13 aprilie.

Recent, oficialul a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că o decizie va fi luată până la începutul viitorului an școlar. În prezent, unele instituții educaționale din Chișinău, au interzis utilizarea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG