Linkuri accesibilitate

Exportatorii caută rute alternative după atacurile houthi din Marea Roșie


Un luptător houthi pe cargoul Galaxy Leader, navă capturată în Marea Roșie, 20 noiembrie 2023 (Houthi Military Media/Handout via REUTERS)
Un luptător houthi pe cargoul Galaxy Leader, navă capturată în Marea Roșie, 20 noiembrie 2023 (Houthi Military Media/Handout via REUTERS)

Exportatorii se străduiesc să găsească rute aeriene, terestre și maritime alternative pentru a trimite mărfuri către comercianți, în timp ce lanțurile comerciale din întreaga lume încep să fie afectate de atacurile rebelilor houthi din Marea Roșie.

Atacurile au perturbat o rută comercială-cheie care leagă Europa și America de Nord de Asia prin Canalul Suez. Costurile de transport maritim al mărfurilor au crescut brusc, în unele cazuri triplându-se, iar companiile încearcă să transporte mărfurile pe alte rute oceanice, adesea mai lungi.

Aproximativ 35 de mii de nave trec anual prin regiunea Mării Roșii, transportând mărfuri între Europa, Orientul Mijlociu și Asia, adică aproximativ 10% din PIB-ul global, a declarat, conform agenției Reuters, Corey Ranslem, director executiv la Dryad Global, companie britanică de consultanță și securitate maritimă.

Unii armatori au anulat contractele de închiriere a navelor care tranzitează prin Marea Roșie, invocând „navigația nesigură”, sau au cerut o primă de risc în plus pentru a acoperi asigurarea de risc de război în creștere.

Militanții houthi din Yemen, susținuți de Iran, și-au intensificat atacurile maritime începând cu 19 noiembrie, pentru a-și arăta sprijinul pentru gruparea Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, în conflictul cu Israelul din Gaza. Luptătorii houthi au lansat rachete și au atacat transporturile maritime de marfă, capturând pe 19 noiembrie cargoul Galaxy Leader și avariind alte nave.

Atacurile au avut ca țintă inițială navele israeliene, dar au alertat întreaga comunitate maritimă comercială.

O nouă inițiativă de securitate în Marea Roșie

Uniunea Europeană, NATO, Statele Unite, precum și numeroase alte țări au publicat miercuri o declarație comună prin care au condamnat atacurile asupra navelor din Marea Roșie: „Numeroasele atacuri care provin din teritoriile controlate de houthi din Yemen, inclusiv atacurile din 3 decembrie împotriva a trei nave comerciale din sudul Mării Roșii, amenință comerțul internațional și securitatea maritimă”, se spune în declarația comună. Țările semnatare spun că „nu există nicio justificare pentru aceste atacuri, care afectează multe alte țări, nu doar pe cele sub pavilioanele cărora navighează aceste nave."

Statele Unite au declarat marți că mai multe țări sprijină o nouă inițiativă de securitate, denumită Operațiunea Prosperity Guardian, printre care Marea Britanie, Franța, Italia, Norvegia, Canada, Spania, Olanda și Bahrain. De asemenea, guvernul german a anunțat că examinează posibilitatea participării armatei germane la noua inițiativă de securitate condusă de SUA.

Liderul rebelilor houthi a declarat miercuri că grupul va ataca navele de război americane, dacă acestea se vor implica în apărarea navelor comerciale. Abdel-Malek al-Houthi, un apropiat al Iranului, a îndemnat miercuri țările lumii să nu se implice în noua operațiune multinațională condusă de SUA, calificând-o drept o acțiune menită să transforme zona într-un câmp de luptă.

„Dacă SUA trimit soldați în Yemen, ar trebui să știe că se vor confrunta cu ceva mai dur decât ceea ce au înfruntat în Afganistan și au suferit în Vietnam”, a declarat al-Houthi.

Rute alternative

Traficul prin strâmtoarea îngustă Bab al-Mandeb, care face legătura între Marea Roșie și Golful Aden, a scăzut cu 14% în perioada 15-19 decembrie, comparativ cu 8-12 decembrie, potrivit datelor furnizate de furnizorul de servicii de urmărire a navelor AIS și de analiză maritimă MarineTraffic.

Multe companii au început să se orienteze către transporturi mixte aeriene, rutiere și feroviare. Marfa ar urma că fie transportată în Dubai și, de acolo, cu avionul la destinația finală.

Camera Internațională a Transporturilor Maritime a declarat că se așteaptă ca noul grup operativ condus de SUA să permită un „efort coordonat al unui număr mare de nave militare de război care va oferi un răspuns semnificativ de anihilare a pericolului”.

XS
SM
MD
LG