Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce plan are guvernul cu instanțele de judecată din Găgăuzia și de ce se revoltă Comratul


Adunarea Populară a Găgăuziei a criticat planurile guvernului central de a lichida Curtea de Apel de la Comrat ca parte a reorganizării judecătoriilor, spunând că va fi încălcat statutul autonomiei găgăuze. Ce prevăd de fapt planurile guvernului și ce are autonomia găgăuză cu sistemul de justiție?

La începutul lunii aprilie, parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege privind revizuirea hărții judiciare, propus de ministerul Justiției. Principala noutate a proiectului este crearea Curții de Apel Sud prin comasarea Curții de Apel Comrat și Curții de Apel Cahul. Instanțele vor continua să activeze în sediile lor actuale, dar președintele Curții de Apel Sud va avea sediul la Cahul.

Tot la Cahul, va fi mutat sediul secundar de la Vulcănești al Judecătoriei Comrat. Astfel, Judecătoria Cahul va avea sedii secundare în Taraclia (raion cu populația majoritară bulgară), Vulcănești (oraș al autonomiei găgăuze) și în Cantemir.

Harta judiciară nouă care mai trebuie adoptată de parlament în a doua lectură și promulgată de șefa statului va intra în vigoare la șase luni după ce această legislație va fi publicată în Monitorul Oficial.

De ce sunt necesare schimbările

Ultima dată, harta judiciară a fost modificată în 2017. Atunci, au fost create 15 instanțe de judecată având câte un sediu principal și sedii secundare.

În 2020, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a propus să evalueze dacă volumul de muncă este distribuit proporțional între diferite instanțe. CSM a propus reorganizarea unor instanțe (cum este Curtea de Apel Chișinău) pentru a le decongestiona și a le spori eficiența.

În proiectul de lege aflat acum pe masa deputaților, ministerul Justiției a folosit recomandările CSM. Ministerul mai crede că instanțele judecătorești mici sunt ineficiente, iar întreținerea sediilor acestora este costisitoare, optând pentru comasări și optimizări.

În unele instanțe actuale, ca Judecătoria Comrat, sediul Vulcănești și sediul Ceadîr-Lunga, sau Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender (Varnița) activează doar 1-3 judecători, iar pentru a forma completele de judecată magistrații erau nevoiți să se deplaseze la alte sedii.

„Numărul insuficient de judecători în aceste instanțe nu permite repartizare aleatorie a cauzelor, iar costurile de întreținere a clădirilor în care își desfășoară activitatea acești judecători sunt foarte mari. În acest context, crearea unor judecătorii mai mari va oferi un management mai eficient”, explică ministerul Justiției.

Nemulțumirea autorităților din Găgăuzia și aliaților lor

După avizarea proiectului de lege de către guvern, guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a convocat la 5 aprilie o reuniune a deputaților Adunării Populare, primarilor și aleșilor municipali din autonomie. Aleasă cu sprijinul fostului Partid Șor, scos ulterior în afara legii, Guțul a declarat că înființarea Curții de Apel Sud și înghițirea de către Judecătoria Cahul a sediului Vulcănești al Judecătoriei Comrat este „un pas al autorităților centrale pentru a nimici Găgăuzia”.

Deputata fostului Partid Șor, Marina Tauber, a spus că modificarea hărții judiciare contravine legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că autonomia are o Curte de Apel proprie. Tauber a scris într-o postare pe Facebook că lichidarea Curții de Apel Comrat „anulează independența judiciară a Găgăuziei”, inclusiv prin faptul că deciziile de a confirma rezultatele alegerilor din autonomie și a valida mandatele aleșilor locali pot fi strămutate, în opinia sa, în altă parte.

Într-o ședință ținută pe 19 aprilie, deputații Adunării Populare au adoptat o declarație în care solicită ca instanțele judecătorești să rămână în Găgăuzia. Ei au calificat noul proiect de lege, drept unul „neconstituțional” și ”discriminatoriu”. Adunarea Populară a transmis declarația autorităților centrale și reprezentanților Uniunii Europene.

Existența Curții de Apel Comrat este prevăzută de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, în care este descrisă drept o instanță de gradul doi față de instanțele judecătorești ierarhic inferioare, dar care examinează în calitate de primă instanță cele mai complicate cauze civile, administrative și penale. Un act normativ intern al Găgăuziei adaugă că judecătorii din autonomie acționează conform legilor și Constituției Republicii Moldova.

Cum răspunde ministerul Justiției

Ministerul Justiției a spus Europei Libere că actuala Curte de Apel Comrat va judeca în continuare cauze conform competențelor, dar ca sediu secundar al Curții de Apel Sud.

Un răspuns al serviciului de presă al ministerului arată că cele două instanțe de apel actuale de la Comrat și Cahul colaborează deja. Din cauză ca au puțini magistrați și nu pot crea de fiecare dată complete de judecată proprii pe loc, multe dosare „sunt trimise spre examinare de la Curtea de Apel Comrat către Curtea de Apel Cahul și viceversa”.

Dar acest lucru „determină tergiversarea examinării cauzelor și cheltuieli suplimentare pentru justițiabili”, se mai spune în răspunsul ministerului, care sugerează astfel că propunerea de comasare este pragmatică, nu politică și are avantaje practice, urmărind și „reducerea costurilor de administrare ale celor două instanțe de apel”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

Previous Next

XS
SM
MD
LG