Linkuri accesibilitate

Economia globală intră în 2022 de pe o poziție mai slabă decât se aștepta anterior(Mold-Street.com)


Imagine generică
Imagine generică
Revista presei matinale de la Chișinău cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:30 0:00

Dimensiunea de securitate și apărare din Republica Moldova va fi puternic afectată de interacțiunea strategică între Federația Rusă și Occident în problema ucraineană, consideră Dumitru Mînzărari, cercetător asociat la Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP)/ Institutului German de Afaceri Internaționale și Securitate, citat de IPN. În opinia sa, eliminarea oricărei prezențe occidentale din spațiul ex-sovietic a devenit scopul central al politicii externe rusești.

„Ucraina a devenit o mare provocare pentru Rusia, servind drept principalul zid de protecție contra tentativelor rusești de a controla politic și militar țările foste-membre ale URSS”, subliniază cercetătorul. Pentru Republica Moldova, cele mai mari riscuri pe dimensiunile de apărare și securitate în 2022 țin de posibile escaladări militare și politice prin acțiune ale unor intermediari ale intereselor rusești, a mai menționat Mînzărari.

„Sub pretextul unei neutralități anunțate, decidenții politici au considerat necesar nu doar să ignore sistematic nevoile de apărare și securitate ale țării, dar au preferat să aloce fonduri exagerat de mari pentru menținerea unor forțe considerabile ale organelor de interne (poliție/ carabinieri), pe care le-au folosit mai degrabă ca instrument coercitiv pe plan intern și de facilitare a extragerii rentelor”, conchide cercetătorul.

În contextul escaladării animozităților între Rusia și Ucraina, în cazul declanșării unor acțiuni militare, în virtutea unui scenariu mai puțin probabil, dar care trebuie luat în calcul, Rusia ar putea ajunge în regiunea transnistreană și pe Dunăre, consideră istoricul de la București Armand Goșu, expert în probleme de securitate, transmite Radio Chișinău. Situația în materie de securitate care se creează în regiunea Europei de est este una neclară, mai subliniază expertul. „Nu poți să spui că nu se întâmplă nimic grav, totuși Putin a dat un ultimatum Occidentului. De fapt, toată ideea acestor acorduri, felul în care sunt formulate condițiile din drafturile respective, aruncă în aer ordinea mondială din ultimii 30 de ani”, a remarcat expertul.

Dacă Kremlinul nu îşi poate atinge obiectivele prin mijloace diplomatice, va trebui să recurgă la alte instrumente şi metode, consideră analistul rus Dmitri Trenin, citat de Adevărul.md. Discuțiile extrem de dure care au avut loc de la începutul anului între SUA/ NATO şi Rusia nu au dus la un scandal public sau la o ruptură definitivă, dar nici nu au inspirat încredere că actuala criză de securitate poate fi rezolvată în curând, afirmă el.

În lipsa unei soluţii diplomatice, tensiunile riscă să escaladeze până la punctul ca singura cale de ieşire din criză să fie prin utilizarea a ceea ce oficialii ruşi numesc „mijloace tehnice şi militare”, avertizează analistul. În opinia lui Trenin, actuala criză de securitate îşi are rădăcinile în lumea creată odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice şi sfârșitul Războiului Rece, când Washingtonul şi aliaţii săi au stabilit o ordine europeană bazată pe rolul dominant al Statelor Unite şi pe poziţia centrală a NATO ca instrument de garanţie şi de reglementare militară şi politică.

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, a remarcat că țara are șansa istorică în ceea ce privește schimbarea traseului politic și economic, se scrie într-un material de pe portalul Deschide.md. El a mai spus că reformele dedicate statului de drept, sistemului juridic și luptei anticorupție nu vor schimba R. Moldova peste noapte și vor provoca reacții virulente din partea celor care vor pierde controlul asupra instrumentelor cu care erau obișnuiți să controleze politic statul.

În Ziarul de Gardă se scrie că magistrații au schimbat măsurile preventive de arest dispuse anterior în privința lui Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, și în cazul șefului suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru, ambii cercetați în dosarul angajărilor fictive din cadrul fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații. Damir a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, iar Cojocaru se va afla sub control judiciar în următoarele 60 de zile, se mai scrie în articol. Până astăzi, ambii erau deținuți în penitenciarul nr. 13 din Chișinău, se mai scrie în Ziarul de Gardă.

Într-un articol de pe portalul Mold-Street.com se scrie că prețurile la gaze vor scădea doar la anul, conform datelor FMI, care și-a revăzut prognoza de creștere a economiei globale pentru acest an, reducând-o cu jumătate de punct procentual, deoarece creșterea cazurilor de COVID-19, întreruperile lanțurilor de aprovizionare și inflația mare împiedică redresarea economică, inclusiv în SUA și China. În articol se subliniază că economia globală intră în 2022 de pe o poziție mai slabă decât se aștepta anterior, subliniindu-se „surprizele negative”, precum apariția variantei Omicron și volatilitatea ulterioară a pieței.

Republica Moldova trece printr-o criză demografică fără precedent - tinerii pleacă, iar natalitatea este de ani buni mult mai mică decât mortalitatea, se arată într-un articol Deutsche Welle. În material se menționează că școlile se închid rând pe rând din cauza lipsei elevilor, iar universitățile abia de mai supraviețuiesc datorită studenților din țările arabe, care vin aici să-și facă studiile contra cost. Experții economici și demografii vorbesc într-un glas despre o dramă care ar putea lovi Moldova peste doi-trei ani, dacă autoritățile nu vor crea urgent locuri noi de muncă și dacă salariile nu vor fi cel puțin dublate, se mai subliniază în articol.

XS
SM
MD
LG