Linkuri accesibilitate

Echipa lui Navalnîi se gândește la o ceremonie, în timp ce unii vorbesc despre cum ar fi putut să fie liber


O femeie aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi la monumentul în memoria victimelor represiunilor politice din URSS, Sankt Petersburg, Rusia, 21 februarie 2024.
O femeie aduce un omagiu lui Alexei Navalnîi la monumentul în memoria victimelor represiunilor politice din URSS, Sankt Petersburg, Rusia, 21 februarie 2024.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Alexei Navalnîi, a spus că ea și colegii caută soluții pentru organizarea unei ceremonii de rămas-bun, separată de înmormântare. Altă membră a echipei a spus că ar fi existat un plan de a-l elibera pe Navalnîi într-un schimb de deținuți

Purtătoarea de cuvânt, Kira Iarmîș, a scris pe rețeaua X, fostul Twitter, că ea și alți apropiați ai activistului decedat în închisoare la 16 februarie, la 47 de ani, caută un loc unde să se poată ține o ceremonie publică de rămas-bun. Ea a spus că planul ar fi ca adunarea, separată de înmormântare, să se țină pe cât posibil înainte de sfârșitul actualei săptămâni lucrătoare.

Nu se știe deocamdată când ar putea avea loc înmormântarea. Reuters scrie că va fi cel mai probabil la Moscova.

Săptămâna trecută, când trupul lui Navalnîi era încă la autorități, mama lui spunea că a fost somată să facă o înmormântare discretă, altfel riscând ca fiul să fie înmormântat în colonia penitenciară de dincolo de Cercul Polar.

Între timp, autoritățile i-au predat mamei trupul, iar Kremlinul a negat luni că ar fi existat asemenea presiuni asupra d-nei Navalnîi.

Un plan de schimb de deținuți

Între timp, o colaboratoare a lui Navalnîi, pe nume Maria Pevcih, care trăiește în exil, a stârnit luni o furtună în presă publicând informații despre cum liderul opozant ar fi urmat să fie pus în libertate într-un schimb de deținuți cu Occidentul.

Pevcih nu a spus cine ar fi eroii acestui schimb, dar a sugerat că Navalnîi ar fi fost până la urmă ucis pentru că Putin nu voia să-l vadă liber, sub nicio formă.

Presa a scris, pe baza declarațiilor lui Pevcih, că rușii ar fi trebuit să-i elibereze pe ziaristul Evan Gershkovich și pe pușcașul marin, Paul Whelan, doi americani, împreună cu Navalnîi, în schimbul eliberării de către germani a rusului Vadim Kasikov, care face pușcărie pe viață pentru uciderea unui georgian de origine cecenă la Berlin, în 2019.

Președintele rus, Vladimir Putin, a părut să sugereze un schimb Gershkovich-Kasikov în recentul său interviu cu un comentator conservator american primit în vizită la Moscova.

Pevcih este directoarea politică a Fundației Anti-Corupție întemeiată de Navalnîi. Teoria ei despre presupusul schimb de deținuți nu a fost confirmată din surse oficiale. O purtătoare de cuvânt a guvernului Germaniei, Christiane Hoffmann, a spus, potrivit DPA: „În acest moment, nu pot comenta această chestiune”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG