Linkuri accesibilitate

Alin Teodorescu: Atacul PSD împotriva diasporei a fost împotriva propriului bazin electoral


Alin Teodorescu, directorul IMAS
Alin Teodorescu, directorul IMAS

Interviu cu directorul general al IMAS România.

Rezultatul dezastruos obținut de PSD la europarlamentare a fost prevăzut de un singur institut de sondare a opiniei publice, IMAS. Alin Teodorescu, directorul general, explică pentru Europa Liberă motivele declinului PSD și ce urmează pentru partid.

Europa Liberă: Care este explicația acestei prăbușiri a PSD și ALDE?

Alin Teodorescu: Declinul lui Liviu Dragnea în sondaje a început chiar din februarie 2017. Publicul l-a identificat pe dl Liviu Dragnea drept autorul și beneficiarul Ordonanței 13 din 2017, cea care ușura ieșirea nevinovată dintr-un proces penal. Declinul accentuat al PSD în sondaje a început în septembrie 2018, imediat după reacția violentă a Guvernului contra manifestanților din diaspora din 10 august 2018.

Milioane de români au plecat la muncă și la studii în străinătate, lăsându-și acasă rude mai în vârstă, cu nivele reduse ale veniturilor, adică exact bazinul votanților PSD. Prin urmare, atacul împotriva diasporei a fost un atac violent împotriva propriului bazin electoral, deja alienat de încercările repetate ale liderilor PSD-ALDE de a limita independența puterii judecătorești.

Puterea judecătorească este intens sprijinită de publicul românesc, profund nemulțumit de gradul ridicat de corupție...

Puterea judecătorească este intens sprijinită de publicul românesc, profund nemulțumit de gradul ridicat de corupție din puterea executivă și cea legislativă. De asemenea, în campanie, Klaus Johannis a organizat sesiunea europeană de la Sibiu, care a fost o onoare pentru mulţi români, iar PSD a organizat mitingurile de la Iași și Galați, care au fost o oroare. PSD condus de Liviu Dragnea s-a ocupat de problemele sale personale, nu de problemele majorității românilor. Iar factura a venit implacabil.

Europa Liberă: Dar ascensiunea USR/PLUS cum poate fi explicată?

Alin Teodorescu: USR/ PLUS este o asociere de partide noi, proeuropene, cu respect față de independența justiției și față de mass-media. O mare parte din electoratul românesc se regăsește în aceste valori.

Europa Liberă: Ar trebui sau nu să intre opoziția la guvernare? PNL ar vrea, USR/ PLUS refuză. Care sunt riscurile?

Alin Teodorescu: Fiecare parte încearcă să-și maximizeze efectele victoriei. Prima problemă pe care o au de rezolvat USR/ PLUS și PNL este cea a candidatului comun la alegerile prezidențiale. Dacă vor găsi un candidat comun destoinic, vor face Guvernul mai devreme decât se gândesc acum. Klaus Johannis este un candidat cu multe șanse, mai ales după sesiunea de la Sibiu.

Întregul interviu îl găsiţi aici

XS
SM
MD
LG