Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov, director ANRE: Cum s-a ajuns la noul tarif al gazelor naturale?


Directorul ANRE Eugen Carpov a explicat pentru Europa Liberă că tariful stabilit marți este calculat la un preț mediu de achiziție a gazului de aproape 700 de dolari la mia de metri cubi, dar poate fi majorat din nou dacă „devierile negative” (pierderile) suferite de Moldovagaz sunt din nou de peste 3%.

Eugen Carpov, director ANRE: Cum s-a ajuns la noul tarif al gazelor naturale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:52 0:00

Inițial, a precizat Carpov, Moldovagaz ceruse o creștere a prețului de aproape 62%, semnificativ mai mult decât s-a aprobat acum. ANRE a aprobat majorarea tarifului la gaze naturale pentru consumatorii finali de la 15.18 MDL/m3 la 18.61 lei.

Eugen Carpov: „Optsprezece lei și 61 de bani, cu TVA, asta-i o precizare, fără TVA este 17 lei și 24 de bani. Tradițional, companiile care solicită tarif prezintă calculele care, în majoritatea cazurilor, diferă de cele pe care le are ANRE. ANRE se conduce strict de cadrul legal, indiferent ce calcule ar veni din partea furnizorilor sau a altor companii atunci când solicită tarife sau prețuri reglementate, noi aplicăm strict cadrul legal și metodologiile corespunzătoare. Și în cazul de față, după calculele ANRE, care au fost precizate, au fost corectate în baza informației prezentate de Moldovagaz și am ajuns la tariful pe care l-ați menționat Dvs. – 17 lei și 24 de bani per metru cub de gaz sau, cu TVA, 18 lei și 60 de bani. Acest tarif se va menține pe parcursul anului, nu este vorba de trei luni de vară, este un tarif care a fost calculat la un preț mediu de procurare a gazelor naturale de 696 de dolari per mia de metri cubi. Asta înseamnă cu 12% mai mult decât prețul care a stat la baza calculelor anterioare și pe baza cărora avem tariful până în ziua de azi, care era de 620 de dolari. La fel s-a modificat și cursul valutar leu – dolar, care iarăși este utilizat pentru recalcularea valorilor pentru gazul importat. Cursul valutar a crescut și, utilizând și alți parametri, cum ar fi costurile pe care le-a solicitat Moldovagaz și noi le-am diminuat, corespunzător tariful pe care l-a solicitat Moldovagaz era cu 62% mai mare decât cel existent, reprezentând solicitarea de 22 lei și 22 de bani; acum cetățenii vor plăti, împreună cu TVA, 18 lei și 60 de bani.”

Eugen Carpov
Eugen Carpov

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, amintește și de Contractul de livrare a gazelor naturale dintre Gazprom și Moldovagaz care a fost prelungit în 2021 pentru următorii cinci ani.

Eugen Carpov: „Majorările de tarife se solicită având în vedere contractul care a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani și formula de stabilire a prețului pentru gazele naturale importate. În conformitate cu această formulă, noi vedem că prețurile cresc, astfel luna trecută am avut pentru gazele importate un preț de circa 1.200 de dolari per mia de metri cubi, în luna mai este în jur de 920 de dolari și, respectiv, după cum menționasem mai devreme, cu prețul gazului stabilit în tariful existent până astăzi a fost de 620 de dolari mia de metri cubi.

Deci, având valori peste 1.000 sau acum în jur de 900 de dolari, evident că compania nu poate să achite gazele naturale la tarifele calculate pentru un preț mult mai mic. Atâta timp cât devierile negative care se formează depășesc 3% în sectorul gazelor naturale, conform legii compania vine cu calcule și solicită un tarif revizuit din partea ANRE. Asta s-a și întâmplat acum. Tariful intră în vigoare de la 1 iunie. Asta a fost și dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, care a decis prin derogarea de la legislația care prevede și transparența decizională, sunt anumite perioade care trebuie respectate pentru ca să adoptăm asemenea decizii, dar comisia a statuat ca ANRE să adopte o decizie de revizuire a tarifelor.”

Europa Liberă l-a întrebat pe Eugen Carpov ce se poate întâmpla dacă peste o lună vine o altă solicitare de la Moldovagaz și va cere ANRE majorări de tarife?

Datoriile se acumulează pentru că formula actuală de stabilire a prețului de procurare a gazului natural generează prețuri diferite de la o lună la alta

Eugen Carpov: „Moldovagaz nu poate să vină din motive personale să ceară majorări de tarife, Moldovagaz poate să ceară majorări de tarife dacă devierile negative vor depăși cifra de 3%. Dacă vor depăși 3%, atunci asta aduce compania în incapacitate de plată a gazelor care trebuie aduse pentru consumul intern, dacă este depășit acest nivel de 3%, atunci compania este în drept și, de fapt, este obligată să vină la ANRE cu calcule, să prezinte dovezi, care reprezintă atât prețul gazului procurat, cursul valutar, dacă există devieri și costurile pe care le suportă compania pe perioada respectivă. Datoriile se acumulează pentru că formula actuală de stabilire a prețului de procurare a gazului natural generează prețuri diferite de la o lună la alta. Deci, noi avem prețuri care în fiecare lună diferă, dacă Moldovagaz procură gazul din Federația Rusă la un preț de 1.000 de dolari, iar în tarif este inclus prețul de 620, evident că Moldovagaz, chiar dacă toți cetățenii și toate companiile achită 100% facturile pentru gaz, Moldovagaz nu poate să colecteze sumele necesare pentru a achita gazul care este mult mai scump decât costul stabilit în tarif.”

Eugen Carpov spune în ce condiții gigantul rus Gazprom poate „închide robinetul”.

Eugen Carpov: „În primul rând, ca să avem o minimă siguranță că gazele naturale vor fi în continuare furnizate în Republica Moldova trebuie să asigurăm plățile pentru volumele contractate. Aceasta este prima condiție pe care trebuie s-o respecte Moldovagaz, dar în contractul semnat pentru perioada de cinci ani există și alte precondiții care ar putea să dea dreptul unei părți sau alteia, atât Moldovagaz, cât și Gazprom să solicite întreruperea contractului. Eu tare sper că noi nu vom ajunge în asemenea situație și vom avea gazele naturale prezente în Republica Moldova.”

Referitor la precondițiile din contract, Eugen Carpov a făcut următoarea precizare:

Eugen Carpov: „S-a discutat mult despre acel audit al datoriilor istorice care există între Moldovagaz și Gazprom, doi agenți economici, cele circa 700 de milioane de dolari, și auditul urma să fie realizat până în luna mai curent, acest lucru nu s-a întâmplat și există un dialog între Moldovagaz și Gazprom cum să soluționeze problema respectivă prin extinderea perioadei de timp care să fie oferită pentru realizarea auditului sau alte soluții. Deci, aceasta ar putea fi una dintre precondiții care ar putea fi utilizată. Acest pretext ar putea să dea dreptul Gazprom-ului să vină cu eventuale pretenții în adresa Moldovagaz.”

Tarifele nu vor crește și pe malul stâng al Nistrului, pentru că livrările de gaze acolo se fac în baza unui contract separat încheiat de Gazprom, a mai declarat Eugen Carpov.

Eugen Carpov: „Contractul prevede livrări separate, volume separate pentru malul drept și pentru malul stâng. Deci, relația malului stâng ține exclusiv de compania Moldovagaz, care transmite gazele respective primite din Federația Rusă către Tiraspoltransgaz, o companie din stânga Nistrului, și toate aranjamentele financiare sunt exclusiv între companiile respective. Eu aș spune că existența regiunii transnistrene, care în forma ei actuală este în afara controlului constituțional al Republicii Moldova, deja reprezintă un paradox și, corespunzător, toate procesele din interiorul acestei entități nerecunoscute sunt un paradox.”

XS
SM
MD
LG