Linkuri accesibilitate

Rusia a fost acuzată de „barbarie” și „posibile crime de război” în Siria


După bombardamentele de la Alep, 21 septembrie
După bombardamentele de la Alep, 21 septembrie

Moscova respinge acuzațiile și spune că susţine în continuare implementarea acordului de încetare a focului, dar că acest lucru trebuie să fie „un efort colectiv”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

La sedinta de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU, solicitata de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, ambasadorii acestor ţări au acuzat Rusia pentru acţiunile sale din Siria, unde Moscova susţine cu raiduri de aviatie operaţiunile militare ale armatei siriene. Potrivit declaraţiilor ambasadoarei Statelor Unite la ONU, Samantha Power, in ultimele 72 de ore au avut loc 150 de bombardamente asupra localităţii Alep, unde locuiesc incă in jur de 275 de mii de oameni. Atacurile s-au soldat cu moartea a cel putin 139 de oameni si ranirea altor citeva sute.

Schimb de replici între reprezentanții SUA și Rusiei la ONU pe tema Siriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00

„Ceea ce Rusia susţine şi face nu este o lupta impotriva terorismului, ci barbarism”, a spus ambasadoarea americana la ONU.

„In loc de a-i ajuta pe civili, Rusia şi preşedintele Siriei Bashar al Assad bombardeaza convoaie umanitare, spitale şi pe cei care caută cu disperare să îî tină pe oameni in viaţă.

Samantha Power
Samantha Power

Rusia va spune astazi – fara indoială – că aceste atacuri sunt impotriva teroriştilor si ca cei omoriţi sunt teroristi sau simpatizanti ai teroriştilor – ceea ce este absurd. Iata faptele: in primele 24 de ore ale atacurilor asupra oraşului Alep, atacurile au avut loc in timp ce aici, la New York, Rusia spunea că este hotarită să oprească ostilităţile, Rusia si regimul sirian au lovit nu una sau doua, dar trei dintre cele patru baze folosite de voluntarii de la Casile Albe, un grup care activeaza in zonele controlate de opoziţia armata siriana din estul localităţii Alep.”

Ambasadoarea a cerut Consiliului de Securitate „să aibă curajul să spună cine poartă responsabilitatea şi să ii spună Rusiei într-un glas, să se oprească”.

Din 19 septembrie, de când Statele Unite si Rusia au cazut de acord să se înceteze ostilităţile, cel putin 231 de civili au fost omoriţi în Siria, potrivit activistilor de la observatorul sirian pentru drepturile omului de la Londra.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a spus că trupele regimului preşedintelui Bashar al Assad au încercat să îi izgonească pe teroristi din Alep şi că au cutat să nu omoare civili:

La Alep, 23 septembrie
La Alep, 23 septembrie

„Există pericolul ca teroriştii să captureze oraşul, ceea ce ar duce inevitabil la masacrarea populatiei civile. Din fericire, armata siriana sprijinita de aviaţia militara rusa au reuşit să evite un astfel de deznodamint tragic. Sigur ca astfel a fost pus în pericol acordul de încetare a ostilităţilor, dar Damascul a actionat cu mare grijă în aceasta privinţă.”

In aceste conditii, a mai spus Vitali Ciurkin, drumul spre pace este acum „aproape imposibil”, dar că Moscova susţine în continuare implementarea acordului de încetare a focului, dar ca acest lucru trebuie sa fie „un efort colectiv”.

Ambasadorul Londei la ONU, Matthew Rycroft, a acuzat Rusia că prelungeşte conflictul şi că „este dificil să negi faptul ca Rusia, în parteneriat cu regimul sirian, comite crime de război”.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari, la rindul lui a acuzat Occidentul că ar duce un „razboi propagandistic” şi ca regimul de la Damasc nu va ceda nici un un sfert de centimetru din teritoriul sau:

„Chiar daca Spania ar ceda regiunea Basca, Franta Corsica, Marea Britanie Scoţia si Statele Unite California si Texasul, Siria nu a ceda nici un sfert de centimentru din teriroriul sau. Aceasta pozitie se bazeaza pe constituţia tarii si si pe principiile legislaţiei internaţionale.”

Emisarul special al natiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Misura, şi-a exprimat dezamagirea pentru evoluţiile din ultimele zile şi profundul regret că eforturile comunitţii internaţionale nu au dus la nimic:

„Saptamina trecută a fost una din cele mai rele din Siria din cei aproape 6 ani de conflict devastator.”

Staffan de Misura a deplins şi faptul ca populatia civila oraşului, atâta cât mai este, este în acest moment lipsita de apă şi de minime condiţii de existenţă.

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, la rîndul său, a criticat bombardamentele asupra localităţii Alep si a vorbit limpede despre legislaţia internaţională potrivit căreia, „atacurile sistematice la întimplare împotriva zonelor populate masiv de cuvili, sunt considerate crime de razboi”.

XS
SM
MD
LG