Linkuri accesibilitate

Demersul la Curtea Constituțională – „o cale rapidă, dar nu neapărat sigură” de a scoate Partidul Șor în afara legii 


Protestul organizat de Partidul Șor în fața sediului Procuraturii Generale, Chișinău, 23 octombrie 2022
Protestul organizat de Partidul Șor în fața sediului Procuraturii Generale, Chișinău, 23 octombrie 2022

Guvernul a ales o cale mai rapidă, dar nu neapărat și sigură pentru a scoate în afara legii Partidul Șor, sugerează juristul Ilie Chirtoacă, directorul programului integritate și anticorupție al Centrului de Resurse Juridice.  

Guvernul a decis să sesizeze Curtea Constituțională în baza articolului potrivit căruia partidele care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale.

Potrivit legii cu privire la partidele politice, Ministerul Justiției, care a venit cu această inițiativă, mai avea o opțiune: să ceară în instanța de judecată dizolvarea formațiunii, invocând pretinsa finanțare ilegală a Partidului Șor.

„Din experiența pe care o avem ca organizație, putem spune că procesele în justiție durează și, mai ales în asemenea dosare, au tendința să se lungească prea mult, în timp ce Curtea Constituțională, odată sesizată, va trebui în cel mult șase luni să răspundă și să emită o decizie”, spune Ilie Chirtoacă.

„Probabil, este o cale mai eficientă. Mai este și elementul de autoritate. Curtea Constituțională este forul suprem și, probabil, o soluție din partea ei are o greutate mai mare”, adaugă juristul.

Fost ministru: Poate fi dizolvat, nu declarat ilegal

„Nu știu dacă severitatea încălcărilor ar presupune declararea acestuia drept neconstituțional.”

Reușita demersului guvernului este incertă, consideră Chirtoacă. „Partidul Șor este corigent în partea ce ține de finanțare, în partea ce ține de respectarea regulilor în campaniile electorale și în afara lor. Comisia Electorală Centrală s-a expus de mai multe ori cu privire la încălcările admise de acest partid. Nu știu dacă severitatea încălcărilor ar presupune declararea acestuia drept neconstituțional. Eu nu am deplinătatea informațiilor pe care le are Ministerul Justiției, dar dacă este adevărat că prin intermediul acestui partid se încearcă destabilizarea țării sau o eventuală limitare a integrității teritoriale, atunci aceste argumente ar putea fi suficiente”, explică expertul.

Juristul Nicolae Eșanu, fost viceministru al justiției, a spus pentru Europa Libera că nu a văzut dovezi că Partidul Șor ar milita împotriva valorilor protejate de Constituție, iar eventualele încălcări ale legislației pot servi drept temei pentru dizolvarea acestui partid, dar nu pentru a-l declara neconstituțional.

Prezentând miercuri în ședința guvernului sesizarea către Curtea Constituțională, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că există suficiente argumente juridice pentru scoaterea în afara legii a Partidului Șor, care ar acționa împotriva principiilor statului de drept, inclusiv pentru că ar fi finanțat ilegal.

„Este momentul potrivit pentru a depune această sesizare, pentru că există toate circumstanțele constituționale. Avem încălcări clare ale principiilor statului de drept. Acum au venit și constatări cu privire la subminarea independenței și suveranității, cu implicarea unui stat străin”, a spus ministrul.

Penalizat de mai multe ori pentru încălcări financiare

Partidul Șor, care organizează proteste la Chișinău începând cu luna iunie, cerând demisia guvernului, a președintei Maia Sandu și organizarea de alegeri anticipate, a catalogat demersul ministrului justiției drept „încă un abuz grav comis de guvernarea PAS”, care ar încălca astfel principiile statului de drept și ar elimina pluralismul politic.

„Acuzațiile nefondate privind pretinsa finanțare ilegală sunt singurul pretext, lipsit de orice temei juridic, bazat doar pe declarații politice”, susține formațiunea într-o reacție.

Vizat acum într-un dosar penal de finanțare ilegală, Partidul Șor a fost pedepsit deja de câteva ori în justiției pentru încălcări financiare. Candidații formațiunii au fost excluși de patru ori din cursa electorală pentru finanțarea neconformă a campaniilor electorale. Recent, formațiunea a fost lipsită de subvenții de la stat, după ce nu a reflectat corect finanțarea partidului în rapoartele prezentate Comisiei Electorale Centrale.

Pe 26 octombrie, Statele Unite au sancționat Partidul Șor, pe liderul formațiunii, Ilan Șor, și apropiații acestuia pentru „complicitate, implicare și interferență” în alegerile din R. Moldova „în beneficiul direct sau indirect al guvernului Federației Ruse”.

XS
SM
MD
LG