Linkuri accesibilitate

30 de ani de la primul schimb de emailuri între lideri de țări


Muzeul Național al Diplomației Americane păstrează copii tipărite ale primelor emailuri, primite în dar de la Ambasada Suediei.
Muzeul Național al Diplomației Americane păstrează copii tipărite ale primelor emailuri, primite în dar de la Ambasada Suediei.

La 4-5 februarie se împlinesc trei decenii de când au corespondat pe email pentru prima oară în istorie doi șefi de stat sau de guvern: președintele SUA Bill Clinton și premierul Suediei, Carl Bildt.

În cele două mesaje din februarie 1994 se vorbește despre o încălzire în relațiile dintre Statele Unite și Vietnam, salutată și de suedezi, dar mai ales despre această nouă cale de comunicare, pe care Clinton o numește „super-autostrada informațională”.

Premierul suedez nu uită să amintească în emailul său că țara lui este un lider în telecomunicații. La vremea aceea, aproape de jumătatea anilor 1990, firma suedeză Ericsson se pregătea să cucerească lumea mai ales cu telefoanele ei mobile, care din perspectiva utilizatorului actual arătau ca niște cărămizi.

Primul email din istorie este considerat de un mesaj transmis în 1971 de americanul Ray Tomlinson, cel care a ales și simbolul @ pentru a separa numele adresantului de locația sa. El a trimis primul mesaj la un computer aflat în aceeași încăpere, ceea ce i-a permis să verifice repede dacă sistemul funcționează.

Potrivit Guinnessworldrecords.com, Tomlinson declară că nu-și aduce aminte ce scria în primul mesaj și că nu a anticipat la vremea aceea care va impactul descoperirii sale.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG