Linkuri accesibilitate

Cutremur în China | Peste o sută de morți, sute de răniți și dispăruți


Salvatorii caută supraviețuitorii printre resturile unei clădiri prăbușite în provincia Qinghai din nord-vestul Chinei, marți, 19 decembrie 2023 (foto Zhang Hongxiang/Xinhua via AP)
Salvatorii caută supraviețuitorii printre resturile unei clădiri prăbușite în provincia Qinghai din nord-vestul Chinei, marți, 19 decembrie 2023 (foto Zhang Hongxiang/Xinhua via AP)

Cutremurul produs în timpul nopții de 18 spre 19 decembrie a ucis cel puțin 118 persoane în Gansu, o regiune rece și muntoasă din nord-vestul Chinei, au anunțat marți autoritățile provinciale.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,2 grade a făcut și peste 500 de răniți. Alte 20 de persoane din provincia vecină, Qinghai, sunt date dispărute în urma alunecărilor de teren. Seismul a avariat grav case și drumuri și a scos din funcțiune liniile de electricitate și de comunicații, au declarat oficialii provinciali și jurnaliștii aflați la fața locului.

Cutremurul s-a produs luni, cu puțin înainte de miezul nopții, în apropiere de granița dintre provinciile Gansu și Qinghai, la o adâncime relativ mică, de 10 kilometri, a anunțat Centrul de monitorizare a cutremurelor din China. Serviciul geologic al SUA a măsurat o magnitudine de 5,9.

Cutremurul a fost resimțit, în mare parte, în toată regiunea, inclusiv în Lanzhou, capitala provinciei Gansu, la aproximativ 100 de kilometri nord-est de epicentru.

Bilanțul victimelor a fost cel mai ridicat de la cutremurul din aprilie 2013, care a ucis 196 de persoane în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei. Cel mai mortal cutremur din ultimii ani din țară a fost un seism cu magnitudinea de 7,9 grade în 2008, care a ucis aproape 90 de mii de persoane și a distrus clădiri publice, locuințe, spitale și școli din Sichuan.

Au fost instalate corturi pentru sinistrați după cutremurul din provincia Gansu, nord-vestul Chinei, 19 decembrie 2023 (foto AFP)
Au fost instalate corturi pentru sinistrați după cutremurul din provincia Gansu, nord-vestul Chinei, 19 decembrie 2023 (foto AFP)

Regiunea Gansu, izolată și muntoasă, este locuită de mai multe grupuri etnice predominant musulmane și se află în apropierea unor comunități tibetane. Din punct de vedere geografic, se află în centrul Chinei, deși zona este denumită, în mod obișnuit „de nord-vest”, deoarece se află la marginea nord-vestică a câmpiilor mai populate ale Chinei.

În zona dezastrului au fost trimise corturi, paturi pliante și pături, a anunțat televiziunea de stat CCTV. Ziarul Tineretului din Beijing, cotidian al Partidului Comunist, a citat un șef al echipelor de salvare care a declarat că este nevoie de generatoare, haine groase și combustibil pentru încălzit, printre altele.

Liderul chinez Xi Jinping a cerut intensificarea eforturilor de căutare și salvare pentru a reduce numărul victimelor. Cel puțin patru mii de pompieri, soldați și ofițeri de poliție au fost trimiși în efortul de salvare, iar aripa vestică a Armatei Populare de Eliberare a înființat un post de comandă pentru a conduce operațiunile. Condițiile meteorologice fac și mai dificile operațiunile. Minima din timpul nopții în zonă a fost de minus 15 până la minus 9 grade Celsius, informează Administrația Meteorologică din China.

Cutremurele sunt oarecum frecvente în zona muntoasă din vestul Chinei care se ridică pentru a forma marginea estică a platoului tibetan. Anul trecut, în septembrie, 93 de persoane au fost ucise într-un cutremur cu magnitudinea de 6,8 care a lovit provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșând alunecări de teren și zguduind clădirile din capitala provinciei, Chengdu, unde 21 de milioane de locuitori s-au aflat în carantină din cauza pandemiei de COVID-19.

XS
SM
MD
LG