Linkuri accesibilitate

Cum negociază PSDE o alianță cu MAN


Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, vorbind în studioul Europei Libere de la Chișinău despre eventuale coaliții politice înainte de alegerile prezidențiale.
Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, vorbind în studioul Europei Libere de la Chișinău despre eventuale coaliții politice înainte de alegerile prezidențiale.

Partidul Social Democrat European (PSDE) și Mișcarea Alternativa Națională (MAN) discută de câteva luni despre o fuziune înainte de alegerile prezidențiale din toamnă, dar un anunț întârzie să apară, pentru că se fac „măsurători și evaluări”, a spus Europei Libere liderul PSDE, Ion Sula.

PSDE a luat la alegerile locale din noiembrie anul trecut 103 primării din țară, dar nu are reprezentanți în Consiliul Municipal Chișinău. Sula susține că discuțiile despre o coaliție cu MAN, partidul primarului capitalei, Ion Ceban, sunt lăsate să decurgă în mod „natural”.

„Nu au fost trasați anumiți termeni. (...) Mai este timp până la alegerile prezidențiale. Practic, suntem după o perioadă de sărbători în Republica Moldova”, a explicat Sula, în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă.

Cele mai recente discuții dintre reprezentanții celor două formațiuni politice au avut loc sâmbătă, 10 februarie, judecând după anunțurile publicate pe Facebook de PSDE și MAN, cu mesaje similare despre importanța „comunicării” între partide.

„Partidul Social Democrat European are o infrastructură politică bine organizată și suntem prezenți în toate raioanele și organizațiile noastre teritoriale sunt prezente, ceea ce MAN nu are în acest moment”, explică Sula diferența dintre cele două partide.

La alegerile locale din noiembrie 2023, PSDE s-a plasat pe locul trei după numărul de mandate câștigate de partide (după PAS și socialiști) și a reușit să să-și instaleze doi președinți de raioane, la Fălești și Hâncești, în urma creării coalițiilor din consiliile locale.

„Nu vreau să fiu avocatul lui Ion Ceban”

PSDE este succesorul Partidului Democrat din Moldova, care a fost la guvernare până în 2019, până la debarcarea lui Vladimir Plahotniuc, fiind apoi condus de ex-premierul Pavel Filip și de fosta ministră a Culturii, Monica Babuc. La un congres extraordinar din noiembrie 2022, a fost schimbată denumirea partidului și Ion Sula a fost ales președinte.

Sula dă asigurări că PSDE va face alianțe doar cu partide care promovează valori europene. Întrebat dacă crede în schimbarea viziunilor politice ale primarului Ion Ceban, care conduce acum o formațiune pro-europeană, însă în 2014 protesta față de semnarea Acordului de Asociere R. Moldova-UE, Sula afirmă că „nu vrea să fie avocatul lui Ion Ceban”, dar că „au trecut 10 ani, se schimbă lumea”.

Chiar dacă nu agreează ideea ca referendumul constituțional să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, Sula spune că va îndemna simpatizanții și susținătorii PSDE să voteze în favoarea aderării la UE.

Ce mai puteți afla din acest interviu cu liderul PSDE, Ion Sula:

  • Ce discută PSDE cu primarul Chișinăului, Ion Ceban, și partidul acestuia?
  • De ce partidele extraparlamentare sunt nemulțumite de un referendum despre aderarea la UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale?
  • Ce relație are PSDE cu partidul de guvernare PAS și ce crede despre protestele la care participă fostul președinte, Igor Dodon?
  • Ce părere are despre interferențele Rusiei în politica internă a R. Moldova?
  • Cum colaborează PSDE cu Partidul Social Democrat din România?
Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG