Linkuri accesibilitate

Cum au răspuns moldovenii la întreruperea curentului


Un generator cu o capacitate de 3kW suficient pentru consumul casnic costă acum 10.300 – 12.500 de lei, în funcție de model.
Un generator cu o capacitate de 3kW suficient pentru consumul casnic costă acum 10.300 – 12.500 de lei, în funcție de model.

Cum au influențat întreruperile de curent de până acum, dar și avertismentele autorităților despre noi posibile întreruperi prețul surselor alternative – ca generatoarele pe benzină sau acumulatoarele – dar și disponibilitatea lor pe piață?

Europa Liberă a stat de vorbă cu reprezentanții mai multor rețele de magazine de aparate de uz casnic, de echipamente electrice și de electronice, aflând că cererea de generatoare pe benzină, care a fost mare toată toamna, a explodat după prima mare pană de curent, din 15 noiembrie.

Atunci, bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene a dus la oprirea importurilor de curent electric din România prin linia de tensiune înaltă, Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan, care traversează sudul Ucrainei.

Generatoare pe benzină mai scumpe, dar tot mai căutate

Loturile de generatoare importate ulterior de comercianți s-au scumpit, în unele cazuri cu 10%.

Eugen Cernavca, reprezentantul unui lanț de magazine specializate, spune că agenții economici nu reușesc, pur și simplu, să importe cantitatea necesară de generatoare. „O explozie a cererii a avut loc când s-a stins la noi lumina prima dată. Acum avem un deficit de generatoare pe toată piața din R. Moldova, deoarece s-au vândut foarte repede, într-un termen foarte scurt”, a spus Cernavca.

O explozie a cererii a avut loc când s-a stins la noi lumina prima dată.

Nu doar localnicii cumpără generatoare pe piața moldoveană, dar și ucrainenii, care se confruntă cu o criză severă în urma distrugerilor cauzate de bombardamentele rusești rețelelor electrice din țara lor.

Potrivit lui Eugen Cernavca, prețul generatoarelor crește cu fiecare lot nou importat, în ultimele săptămâni scumpirea ajungând la circa 10%.

Reprezentantul unei alte companii din domeniu, Nicolae Burlacu, spune că importul de generatoare a crescut, dar nu face față cererii: oamenii le cumpără imediat ce sunt puse în vânzare. Firma lui Burlacu aduce cele mai multe generatoare din China sau Germania, iar prețurile mai sunt influențate și de creșterea cheltuielilor logistice și de transport.

De exemplu, un generator cu o capacitate de 3kW suficient pentru consumul casnic costă acum 10.300 – 12.500 de lei, în funcție de model.

Lanterne, baterii, powerbank și ... invertoare

În afară de generatoare, oamenii cumpără încărcătoare powerbank și invertoare de curent.

Invertoarele pot fi conectate la bateria mașinii pentru a transforma tensiunea de 12 volți în 200 de volți, pentru uzul casnic. Potrivit lui Eugen Cernavca, și aceste aparate au devenit deficitare.

Lanternele sunt căutate și ele, dar mai puțin și nu toate la fel.

Reprezentanta unei alte firme de echipamente electrice, Mihaela Timotin, susține că sunt la mare căutare lanternele cu baterie solară. Acestea pot fi amplasate la geam pe timp de zi pentru a se încărca. „Încercăm să informăm cât mai mult cetățenii, pentru că nu doar generatorul este o alternativă la curentul electric, dar există și panourile solare. Acestea sunt mult mai rentabile, dacă să gândim pe termen lung. Sunt mult mai eficiente, fiindcă energia solară este inepuizabilă, însă generatoarele funcționează pe bază de combustibil fosil, care odată și odată se va termina”, a spus Mihaela Timotin.

Compania Mihaelei Timotin nu a avut până acum în vânzare baterii și încărcătoare powerbank, dar urmează să facă primele importuri în curând ca răspuns la cererea de pe piață. Instalațiile powerbank sunt folositoare mai ales pentru încărcarea unor gadget-uri, ca telefonul mobil.

Cum poate reacționa piața la noile avertismente ale autorităților despre deconectări

Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din sudul Ucrainei au dus la întreruperi de curent în R. Moldova, pe 15 și 23 noiembrie. Potrivit autorităților, acest lucru se întâmplă pentru că sistemele energetice ale celor două țări vecine sunt interconectate.

Pe 29 noiembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avertizat despre riscul deconectării curentului electric în toată țara, din cauza unor posibile bombardamente masive ale Rusiei asupra Ucrainei. Cu o zi mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia planifică noi atacuri cu rachetă asupra infrastructurii energetice și le-a cerut ucrainenilor să se pregătească pentru noi întreruperi de curent.

Dacă logica vânzărilor din ultimele săptămâni se păstrează, prețul generatoarelor de curent și altor surse alternative de energie mai poate crește.

Ministerul moldovean de Interne (MAI) a făcut mai multe recomandări pentru populație în eventualitatea unor noi pene de curent. Cei care se află în încăperi sunt sfătuiți să nu folosească ascensoarele, să utilizeze telefonia mobilă numai dacă este o urgență, să înlocuiască lumânările cu lanterne, felinare sau telefoane mobile, să scoată din priză dispozitivele electrice pentru a preveni defectarea acestora.

De asemenea, autoritățile îndeamnă cetățenii să aibă la îndemână o valiză de urgență, care să conțină actele de identitate, bani și medicamente și să se asigure că barierele de acces la blocuri sunt ridicate pentru a permite serviciilor de urgență să intervină. Potrivit MAI, șoferii ar trebui fie atenți și să-și adapteze permanent viteza la condițiile de trafic, iar pietonii să conecteze lanterna, la lăsarea întunericului, să traverseze regulamentar carosabilul și să se deplaseze în grupuri.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG