Linkuri accesibilitate

Cum are loc înregistrarea asistată pe compensatii.gov.md: Vin buluc de parcă se termină compensațiile


O pensionară este ajutată de angajata Direcției Asistenţă Socială Centru, din Chișinău, să completeze cererea pentru compensații la facturi, 20 octombrie 2022
O pensionară este ajutată de angajata Direcției Asistenţă Socială Centru, din Chișinău, să completeze cererea pentru compensații la facturi, 20 octombrie 2022

La o săptămână de la lansarea site-ului compensatii.gov.md, cetățenii se adresează în număr mare după ajutor la asistenții sociali comunitari, ca să fi înregistrați pe platformă și să completeze cererile pentru compensații în facturile la gaze și energia termică. 

Mai mulți asistenți sociali cu care a discutat Europa Liberă spun că este vorba inclusiv de tineri care, din varii motive, nu reușesc să depună cererea online.

În timp ce unii asistenți sociali susțin că au început să recepționeze cererile și să le înregistreze de joia trecută, la o zi după lansarea site-ului, alții afirmă că există dificultăți, pentru că nu au primit sau au primit cu întârziere codul de autentificare pe platformă.

„Avem și peste 100 de persoane pe zi care se adresează.”

„Am început înregistrarea de joia trecută. Avem și peste 100 de persoane pe zi care se adresează. Majoritatea vin în prima parte a zilei. Fac cozi încă înainte de ora 8:00. Îi sfătuim să meargă și la bibliotecă, dar ei tot la noi, la primărie, vin”, povestește Violeta Nițu, asistentă socială în orașul Ialoveni.

„Vin vârstnici, pensionari singuri, care nu au telefoane mobile sau poștă electronică, dar și familii tinere cu copii, care ne spun că nu reușesc să se înregistreze pe site”, mai afirmă Violeta Nițu.

Mai mulți cetățeni așteaptă să intre la Direcţia Asistenţă Socială Centru, Chișinău, ca să depună cererea pentru compensații la facturi, 20 octombrie 2022
Mai mulți cetățeni așteaptă să intre la Direcţia Asistenţă Socială Centru, Chișinău, ca să depună cererea pentru compensații la facturi, 20 octombrie 2022

„Pe tineri și pe cei care au telefoane îi mai întoarcem înapoi, după ce le explicăm cum să se înregistreze online, iar pensionarilor le dăm să completeze cererea pe foaie, după care noi introducem datele în calculator”, explică Elena Breahnă, asistentă socială în satul Costești, raionul Ialoveni.

Ea spune că înregistrează pe zi în jur de 10 cereri. „E foarte mare volumul de lucru acum pentru că primim cereri nu doar pentru compensații la gaze, dar și cele pentru ajutorul lunar de 700 de lei pentru perioada rece a anului”, precizează asistenta socială din Costești.

„Oamenii parcă cred că se termină aceste compensații și se grăbesc să se înregistreze.”

„Foarte mulți cetățenii se adresează cu toate că au copii, nepoți, adică are cine să-i ajute. E foarte mare volumul de lucru. Oamenii parcă cred că se termină aceste compensații și se grăbesc să se înregistreze. Vin toți buluc acum, nu amână pentru mai târziu” povestește Mariana Spînu, asistentă socială în comuna Stăuceni.

Nu toți asistenții au acces la program

Funcționara de la Stăuceni spune că a început de joia trecută să colecteze cererile în scris, dar a obținut acces în sistemul informațional luni. „Pe moment, am 50 de cereri neînregistrate și 40 înregistrate”, precizează Mariana Spînu. „Am și o doamnă la care voi merge acasă pentru că știu că e singură și nu poate veni”, adaugă asistenta.

Asistenții sociali din comuna Băcioi au primit abia miercuri codul de acces pe platforma compensatii.gov.md. „Până azi am ajutat un număr foarte mic de cetățeni să se înregistreze, pe cei care veneau cu telefoanele lor și aveau poștă electronică”, precizează Ana Tulba, secretara primăriei Băcioi.

„Nu avem încă acces la program. Așteptăm încă de săptămâna trecută de la direcție, de la minister parola de acces ca să putem înregistra cererile pe platformă. Unicul lucru pe care-l putem face acum e să-i ajutăm pe cei care vin să se înregistreze pe propriul telefon”, spune Svetlana Apostol, asistentă socială în comuna Trușeni.

Cozi la Chișinău: „Lumea este nemulțumită”

Șeful direcției asistență medicală și socială a Consiliului municipal Chişinău, Boris Gîlca, susține că platforma compensatii.gov.md nu este încă pe deplin funcțională pe segmentul înregistrării asistate. Principala dificultate tehnică pe care o întâmpină asistenții sociali este că sistemul nu generează cererea electronică sau nu este activată remiterea codului pentru înregistrare.

„Sunt foarte multe cozi anume din cauza că platforma nu este funcțională. Lumea este nemulțumită. Vorbim în special de persoanele în dificultate și de vârstnici care se adresează la asistenți. Desigur, se creează situații de conflict pentru că lumea nu înțelege că funcționarea sistemului nu este competența asistenților sociali sau a direcției municipale, dar ține de dezvoltatorii acestei platforme”, explică Boris Gîlcă.

„Am avut o ședință la nivel tehnic cu Ministerul muncii și protecției sociale și am rugat ca aceste deficiențe să fie de urgență remediate ca platforma să fie pe deplin funcțională, iar această inițiativă, în principiu bună, de înregistrare asistată să funcționeze la modul cuvenit”, precizează funcționarul.

În replică, serviciul de presă al Ministerului muncii și protecției sociale a spus Europei Libere că funcționalitatea platformei online este monitorizată în permanență și când apar unele deficiențe se intervine prompt pentru a le înlătura.

În decurs de o săptămână, circa 135.400 de persoane s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md, iar aproape 96.000 au și completat cererea pentru a obține compensații în facturile pentru gaze și energia termică.

Nu sunt date câte cereri au fost completate individual de către consumatori și câte de către asistenți și bibliotecari, cu ajutorul cărora se înregistrează cei care nu o pot face de sine stătător, pentru că nu au computer, telefon, tabletă sau acces la internet.

În total, sunt implicați circa 1.200 de asistenți sociali și 800 de bibliotecari.

XS
SM
MD
LG