Linkuri accesibilitate

Cum ar putea fi judecat Plahotniuc în absență și de ce a fost nevoie de o astfel de procedură


Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe Vladimir Plahotniuc în dosarul „furtului miliardului” în mai 2020. Procurorul general Alexandr Stoianoglo declara atunci că fostul lider democrat ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare din 2014.
Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe Vladimir Plahotniuc în dosarul „furtului miliardului” în mai 2020. Procurorul general Alexandr Stoianoglo declara atunci că fostul lider democrat ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare din 2014.

Judecătoria Chișinău (Ciocana), a admis joi, 17 noiembrie, demersul procurorilor și a autorizat finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vlad Plahotniuc în dosarul „frauda bancară”, în care este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

Avocații lui Vladimir Plahotniuc au spus că vor contesta la Curtea de Apel decizia instanței.

Cu o zi mai devreme, pe 16 noiembrie, Procuratura Anticorupție a spus, într-un comunicat, că avocații lui Plahotniuc încearcă să tergiverseze examinarea demersului, reușind să obțină amânarea mai multor ședințe de judecată, prin cereri de ridicare a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare, de strămutare a cauzei sau de amânare a ședințelor. Procurorii au explicat că anume din acest motiv au cerut desemnarea unui avocat din oficiu la ședința din 17 noiembrie, la care demersul procurorilor de a finaliza urmărirea penală a fost admis.

Dacă decizia instanței de fond va fi menținută, urmărirea penală se va finaliza și dosarul va fi transmis în judecată, a precizat Europei Libere Vladislav Gribincea, președintele Centrului de resurse juridice din Moldova.

„Avocații domnului Plahotniuc vor avea dreptul să formuleze obiecții cu privire la acțiunile de până acum ale procurorilor. De regulă, se oferă o perioadă de timp de câteva zile sau săptămâni în acest sens. Ulterior, dosarul se transmite în instanța de judecată spre examinare. Instanța de judecată urmează să examineze acest proces în lipsa domnului Plahotniuc, decât dacă acesta compare în fața instanței”, explică juristul.

Este primul caz în care procurorii aplică o procedură specială, aprobată prin lege în iulie, prin care cei care se eschivează în mod vădit de la urmărirea penală pot fi judecați în absență.

Faptul că procurorii au cerut, pe 22 august, judecarea în lipsă a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, care a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce a fost debarcat de la putere, nu înseamnă neapărat că justiția moldoveană a epuizat toate posibilitățile de a-l readuce în țară, respectiv în fața justiției, sugerează Gribincea.

„Conform legii care a intrat în vigoare în iulie 2022, nu este nevoie de a întreprinde toate măsurile în vederea aducerii persoanei în țară, ci doar de a notifica persoana acolo unde ea se află, despre dosarul penal din R. Moldova”, explică juristul. „În cazul în care locul aflării persoanei nu este cunoscut, procedura de notificare nu este obligatorie, iar judecătorul de instrucție verifică dacă sunt întrunite cumulativ condițiile din lege pentru a examina cauza în lipsa învinuitului”, precizează el.

Potrivit legii aprobate pe 14 iulie 2022, finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului are loc dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții:

  • în privința persoanei a fost emisă o ordonanță de punere sub învinuire pentru comiterea unei sau mai multor infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave potrivit Codului penal;
  • învinuitul se sustrage de la urmărirea penală sau locul aflării lui nu este stabilit și nu a fost posibilă asigurarea prezenței acestuia în fața organului de urmărire penală;
  • în privința învinuitului au fost dispuse investigații de căutare;
  • persoana pusă sub învinuire nu este minoră.

Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Plahotniuc va fi condamnat în absență, spune juristul. „Dacă sentința este de condamnare, domnul Plahotniuc, dacă este găsit, poate fi adus în R. Moldova ca să-și ispășească pedeapsa. Iar dacă țara în care el se află refuză să-l trimită în R. Moldova, atunci R. Moldova se poate adresa către acea țară ca persoana să fie întemnițată și să execute sentința în țara în care se află”.

Era nevoie de o nouă procedură?

„Această lege a fost adoptată pentru că procurorii susțineau că procedura existentă anterior nu le oferea posibilitatea de a finaliza cauzele și de a le transmite în judecată, dacă persoana acuzată a fugit din țară și nu vrea să colaboreze cu organele de urmărire penală”, explică Vladislav Gribincea.

Juristul este însă de altă părere. El crede că procurorii puteau și până la aprobarea acestei proceduri să finalizeze urmărirea penală în privința lui Plahotniuc și să o transmită în judecată.

„Este adevărat că nu era atunci o lege expres în acest sens, dar legea nici nu interzicea acest lucru”, precizează juristul. „Prin legea din vară lucrurile s-au mai clarificat, s-au limpezit, aș spune, adică riscul ca judecătorii vor refuza pe motive de procedură să examineze aceste dosare nu mai există”, mai spune juristul.

Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe Vladimir Plahotniuc în dosarul „furtului miliardului” în mai 2020. Procurorul general Alexandr Stoianoglo declara atunci că fostul lider democrat ar fi unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare din 2014.

Potrivit procurorilor, între 2013 și 2015, Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul unor companii fondate de Ilan Șor, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, bani proveniți din credite bancare obținute fraudulos din băncile devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Procurorii au pus sub sechestru bunuri în valoare totală de peste un miliard de lei aparținând lui Plahotniuc.

Oligarhul fugar este vizat și în alte dosare în care este acuzat, între altele, de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. În privința lui sunt emise mai multe mandate de arest în absență, cel mai recent în iulie 2022, în dosarul penal „Metalferos”. Autorităţile moldovene l-au dat în urmărire internațională pe oligarhul fugar în 2019. Eforturile Procuraturii Anticorupție de a obține extrădarea lui Plahoniuc din SUA și ulterior din Turcia, unde fusese identificat în 2020, s-au încheiat fără rezultat. Potrivit sancțiunilor americane impuse împotriva lui Plahotniuc recent, acesta s-ar afla acum în Cipru.

XS
SM
MD
LG