Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

19:31 16.3.2017

Ucraina impune sancțiuni băncilor rusești


Petro Poroșenko a anunțat impunerea de sancțiuni filialelor băncilor de stat rusești. Restricțiile impuse privesc sucursalele subsidiare ale Sberbank, VTB, BM Bank și Prominvestbank.

Băncile vizate nu mai au dreptul să retragă bani din Ucraina. Sancțiunile vor avea durata un an.

Consiliul de Securitate și Apărare Naționala al Ucrainei a însărcinat Banca Națională a Ucrainei și SBU sa elaboreze propuneri cu privire la introducerea de sancțiuni împotriva filialelor subsidiare ale băncilor rusești din țară. Propunerea a fost cauzata de decizia Sberbank Rusia de a deservi clienții care se identifica cu acte emise de regimurile separatiste din estul Ucrainei.

Anterior, pe 18 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care autoritățile ruse recunosc actele de identitate eliberate cetățenilor ucraineni și apatrizilor, domiciliați pe teritoriul controlat de separatisti in regiunile Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

11:47 15.3.2017

Poroșenko vrea să interzică dubla cetățenie

Poroșenko și Saakașvili la numirea acestuia guvernator in Odessa, 30 mai 2015
Poroșenko și Saakașvili la numirea acestuia guvernator in Odessa, 30 mai 2015



Petro Poroșenko a propus o lege care ar interzice dubla cetățenie. Proiectul de lege a fost aprobat de o majoritate de 234 de deputați din Rada.

Legea i-ar face pe ucrainenii care dobândească o altă cetățenie să o piardă pe cea ucraineană.

Proiectul a fost prezentat ca fiind urgent. El vine după ce s-a descoperit că fostul șef al vămilor Roman Nasirov, arestat pentru corupție, poseda mai multe pașapoarte străine.

Noua lege ar face imposibil astăzi ca cineva precum fostul președinte georgian Miheil Saakașvili să poată fi numit guvernator al Odesei, așa cum s-a întâmplat.

17:02 14.3.2017

Ucraina ar putea respinge participarea candidatei ruse la Eurovision


Procuratura ucraineană analizează propunerea Rusiei pentru Eurovision 2017, cântăreața în fotoliu rulant Iulia Samoilova, care s-a produs recent în Crimeea, ceea ce contravine legilor ucrainene

Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașcenko, sustine ca nu are niciun dubiu că selecția candidaților la „Eurovision” a fost efectuată în Rusia „sub controlul strict al Kremlinului”. „Și acolo nu ar fi putut ignora faptul că Iulia Samoilova a fost în turneu în Crimeea ocupata, și, astfel, a încălcat legea Ucrainei”, – a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne.

Potrivit lui, Kievul poate pur si simplu să nu o lase pe artista rusa sa intre pe teritoriul țării, „pentru încălcarea regulilor privind intrarea pe teritoriul ocupat al Crimeei”, ceea ce inseamna ca ea nu va putea participa la concurs.

„Cred că partenerii noștri occidentali vor trata cu înțelegere o astfel de decizie”, – a rezumat consilierul ministrului de interne.

16:12 13.3.2017

UE extinde sancțiunile impuse Rusiei

Vladimir Putin cu vice prim ministrul Dmitri Rogozin, care e pe lista sancțiunilor UE.
Vladimir Putin cu vice prim ministrul Dmitri Rogozin, care e pe lista sancțiunilor UE.


Ambasadorii țărilor UE au extins astăzi sancțiunile impuse Rusiei, în ciuda faptului că până acum incertitudinea era totală la Bruxelles în legătură cu atitudinea lui Donald Trump.

Cu totul, lista persoanelor sancționate de UE se ridică acum la 152 — inclusiv vice-prim ministrul rus Dmitri Rogozin și unul din principalii propagandiști ai Kremlinului: Dmitri Kiseliov.

37 de firme si entități comerciale sunt de asemenea pe lista neagră, inclusiv companii rusești cu activități in Crimeea și cele ale separatiștilor din estul Ucrainei.

Barack Obama se arătase foarte ferm in chestiunea sancțiunilor, in vreme ce Trump a insistat în campanie că va căuta să aibă o “relație bună” cu Rusia și cu Vladimir Putin.

Chiar și în UE, țări precum Italia, Ungaria, Grecia și Cipru, care au relații comerciale strânse cu Rusia, ar dori ridicarea sancțiunilor, însă au votat astăzi în favoarea menținerii lor.

UE adăugat 6 nume suplimentare pe lista neagră a celor care nu pot călători în Europa, sau își văd conturile bancare blocate. Este vorba de 6 deputați din Duma de Stat a Rusiei proveniți din parlamentul Crimeei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG