Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:37 10.2.2017

UE va suprima vizele ucrainenilor până în vară

Volodymyr Hroisman astăzi la UE cu Jean-Claude Juncker.
Volodymyr Hroisman astăzi la UE cu Jean-Claude Juncker.

Ucraina va obține până la vară regimul fără vize cu țările UE, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o conferință de presă cu premierul Ucrainei, Vladimir Hroisman, care a avul loc la Bruxelles.

„Am discutat despre problemele liberalizării vizelor – se va întâmplă la vara”, – a spus Juncker.

Ucraina va deveni a treia țară din Parteneriatul Estic ai căror cărei cetățeni vor putea călători fără viză prin spațiul Schengen, după Moldova și Georgia.

12:09 10.2.2017

NATO îl asigură pe Groisman că va sprijini în continuare Ucraina

Rose Gottemoeller
Rose Gottemoeller


Cele 28 de state membre ale NATO susțin fără rezerve Ucraina, confruntată cu cea mai puternică recrudescență a luptelor între armată și rebelii pro-ruși, a declarat joi secretarul general adjunct al alianței, Rose Gottemoeller.

"A fost unanimitate la masa consiliului NATO-Ucraina, o susținere puternică a tuturor aliaților pentru Ucraina", a afirmat ea în fața presei, după vizita premierului ucrainean Volodimir Groisman la sediul NATO din Bruxelles.

NATO a fost alături de Ucraina din 2014, când Rusia a declanșat acțiuni agresive împotriva acestei țări și a anexat Crimeea, a amintit Gottemoeller, numărul doi în NATO și reprezentantă a Statelor Unite, care au o poziție dominantă în cadrul alianței. NATO nu va recunoaște anexarea ilegală a Crimeei, a adăugat ea.

Luptele din estul Ucrainei sunt cele mai intense din ultimii doi ani, a susținut secretarul general adjunct, reluând cifra de peste 10.000 de încălcări zilnice ale armistițiului, avansată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are observatori pe teren. "Nu trebuie să considerăm asta normal", a mai spus ea.

Răspunzând jurnaliștilor, el a declarat că nu este îngrijorat de o eventuală schimbare a atitudinii Washingtonului după preluarea președinției de către Donald Trump. "Sunt sigur că noul președinte (...) va lupta întotdeauna pentru democrație și valorile democratice", a spus el, după care a conchis: "Sunt convins că Statele Unite vor susține întotdeauna dreptatea, iar dreptatea este de partea Ucrainei".

Într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, pe 1 februarie, președintele american Donald Trump a dat asigurări că dorește să coopereze cu Kievul și cu Moscova pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, reamintește AFP.

12:01 10.2.2017

Mogherini a discutat Ucraina cu Tillerson


Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, se află la Washington, unde a discutat despre situația din Ucraina cu omologul său SUA Rex Tillerson.

Mogherini a ajuns la Washington cu misiunea de a construi o relație de lucru cu noua administrație americană, în care sunt mulți oficiali fără experiență în funcții de stat.

Alte subiecte au fost strategia antiteroristă, relațiile cu Rusia, acordul cu Iranul în domeniul nuclear și criza din Siria.

Relațiile dintre Statele Unite și UE se află într-un context nou, marcat de alegerea președintelui lui Trump. Acesta a salutat rezultatul referendumului de anul trecut în favoarea retragerii Regatului Unit din UE. În presă s-a afirmat că viitorul ambasador american la Bruxelles ar putea fi Ted Malloch, care a prezis săptămâna trecută destrămarea Uniunii Europene, pe care a comparat-o cu fosta Uniune Sovietică.

12:56 9.2.2017

Sean Spicer explică poziția lui Trump privind sancțiunile anti-ruse


Purtătorul de cuvânt al Donald Trump, Sean Spicer, a precizat poziția președintelui SUA cu privire la sancțiunile anti-rusești.

„Consider că reprezentantul permanent al SUA la ONU, (Nikki) Haley și-a exprimat în mod clar poziția noastră: până când Rusia nu se retrage din Crimeea, sancțiunile nu vor reexaminate” – a spus Spicer.

Discursul noului ambasador al SUA la ONU, la care făcea refere purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a fost rostit săptămâna trecută, în timpul primei participari oficiale a lui Nikki Haley în Consiliul de Securitate.

Vinerea trecută, ambasadoarea numită de Donald Trump la ONU, Nikki Haley, a împrăștiat orice îndoială în legătură cu intențiile noului președinte american vizavi de Rusia, cerând Moscovei să returneze Crimeea.

Nikki Haley a acuzat la ONU Rusia de reizbucnirea ciocnirilor armate în Donbas, în estul Ucrainei.

“Crimeea e parte din Ucraina. Sancțiunile impuse Rusiei vor rămâne până când Crimeea va fi returnată Ucrainei.”

Miercuri, 8 februarie, sase senatori americani, condusi de republicanul Lindsey Graham și democratul Ben Cardin, au introdus un proiect de lege în Senat. Actul normatic urmărește întărirea controlul Congresului asupra administrației președintelui american Donald Trump, în vederea împiedicarii eventualei decizii de a ridica sancțiunile împotriva Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG