Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:45 11.11.2016

UE pregătește noi sancțiuni impotriva Rusiei, dar îi va fi greu cu Trump

Simferopol - parlamentul Crimeei.
Simferopol - parlamentul Crimeei.



Uniunea Europeană ar dori să impună luna viitoare noi sancțiuni Rusiei, dar incertitudinea e totală la Bruxelles în legătură cu atitudinea lui Donald Trump.

Barack Obama se arătase foarte ferm in chestiunea sancțiunilor, in vreme ce Trump a insistat în campanie că va căuta să aibă o “relație bună” cu Rusia și cu Vladimir Putin.

Chiar și în UE, țări precum Italia, Ungaria, Grecia și Cipru, care au relații comerciale strânse cu Rusia, ar dori ridicarea sancțiunilor.

Deocamdată, UE adăugat 6 nume suplimentare pe lista neagră a celor care nu pot călători în Europa. Este vorba de 6 deputați din parlamentul Crimeei.

Cu totul, lista persoanelor sancționate de UE se ridică acum la 152 — inclusiv vice-prim ministrul rus Dmitri Rogozin și unul din principalii propagandiști ai Kremlinului: Dmitri Kiseliov.

37 de firme si entități comerciale sunt de asemenea pe lista neagră, inclusiv companii rusești cu activități in Crimeea și cele ale separatiștilor din estul Ucrainei.

15:43 10.11.2016

Ucraina ii cere lui Trump să “inăsprească” sancțiunile impuse Rusiei

Petro Porosenko si Nadia Savcenko, la eliberare, in luna mai.
Petro Porosenko si Nadia Savcenko, la eliberare, in luna mai.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko i-a cerut lui Donald să “inăsprească” sancțiunile impuse Rusiei.

“Dorim ajutor pentru a lepta impotriva agresiunii rusesti... dar si pentru a putea aplica reformele necesare,” a spus Porosenko.
Un apel similar i-a länsat qui Trump si deputata Nadia Savcenko, care i-a cert qui Trump să accord Ukraine ajutor "diplomatic, ethnic si militar” impotriva agresiunii ruse.

Savcenko a zăcut aproape doi ani in inchisoare in Rusia, inainte de a fi eliberată intr-un schimb de prizonieri.

15:40 10.11.2016

Ucraina acuză UE că a încălcat Acordul de asociere

Decizia Comisiei Europene de a crește volumul de gaz pompat de către „Gazprom” prin conducta OPAL, ocolind Ucraina, este o încălcare a acordului de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană, a declarat Elena Zerkali, adjunctul ministrului de extrene al Ucrainei, în timpul unei întâlniri cu Hugh Mingarelli, șeful Delegației UE în Ucraina.

In plus, Zerkali a precizat că, în pregătirea unor astfel de decizii, Comisia Europeană trebuie să respecte angajamentele asumate de UE în cadrul Tratatului Comunității Energiei, în special, să respecte în relațiile sale cu Ucraina și alte țări partenere principiului solidarității, precum și sa evite luarea unor decizii care ar intra în conflict cu legislația UE în domeniul concurenței.

Anterior, Comisia Europeană a oferit companiei ruse „Gazprom” acces mai mare la conducta OPAL, prin care Rusia va pompa mai mult gaz spre Europa, ocolind Ucraina.

15:39 10.11.2016

FSB anunță capturarea unor noi ”sabotori ucraineni” in Crimeea

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunțat o nouă arestare făcută în randul ”membrilor grupurilor subversive” ale Ministerului Apărării al Ucrainei, pe care îi acuză de pregătirea unor acte de sabotare a instalațiilor militare din Crimeea.

Presa rusa relateaza ca la ”teroristii” arestati în Sevastopol au fost descoperite dispozitive explozive de mare putere, arme și muniții, mijloace speciale de comunicare, precum și schițele unor obiecte militare, au declarat reprezentanți FSB.

Serviciul de presa al Ministerului Apararii din Ucraina a negat orice implicare, afirmand ca ”dejucarea diversiunii” este un nou produs al imaginatiei oficialilor din structurile de forta ale Rusiei. Purtatorul de cuvant al Ministerului, Andrei Lîsenko, a declarat ca: ”În realitate, FSB nu a reținut niciun sabotor în Crimeea și Sevastopol, petru ca ei nu exista. Serviciile secrete ale Rusiei incearca sa demonstreze eficienta prin inducerea în eroare atat a guvernului său, a cetatenilor, cat și a comunitatii internaționale”, – a spus Lîsenko.

Potrivit lui, dacă analizăm recentele declarații ale FSB și declarațiile anterioare, „se poate trage concluzia că FSB a devenit o fabrică de minciuni”.

Este a doua asemenea ”operatiune de succes” a FSB, dupa ce, in luna august, în urma unor ciocniri armate intre trupele de graniceri ale FSB si ale armatei ruse (friendly fire) din Crimeea, care s-au soldat cu moartea a doi militari rusi, serviciile secrete din Crimeea au dat vina pe o grupare ”terorista” ucraineana.

Tot atunci, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul ca a luat-o pe ”calea terorii” și a amenințat cu represalii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG