Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:16 10.10.2016

Ucraina arestează o persoană acuzată de spionaj

Roman Sushcenko, jurnalistul ucrainean arestat in Rusia pentru "spionaj".
Roman Sushcenko, jurnalistul ucrainean arestat in Rusia pentru "spionaj".

Kiev a anunțat arestarea unei persoane acuzate de spionaj in favoarea Rusiei.

Anunțul vine după ce Moscova a făcut cunoscut că jurrnalistul ucrainean Roman Suscenko, aflat in vacanță in Rusia, a fost arestat si este inculpat de spionaj.

Ministrul de externe Pavlo Klimkin a anunțat in acelasi timp ca Ucraina doreste să iasă din Comunitatea Statelor Independente, din care fac parte nouă foste republici sovietice.

17:09 7.10.2016

De ziua lui Putin: Duma ii oferă un buchet cu 450 de trandafiri

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului de la Moscova) a decis vineri să-i trimită în dar lui Vladimir Putin, cu ocazia zilei de naștere, un buchet cu 450 de trandafiri, câte unul din partea fiecărui membru al camerei, în semn de "recunoștință" pentru "munca grea" depusă de președintele rus, transmite DPA.

Putin, aflat la putere de peste 15 ani, a împlinit vineri 64 de ani.

'Să-i trimitem buchetul însoțit de recunoștința noastră pentru munca grea pe care o depune și de promisiunea noastră că vom lucra cu toții alături de el în beneficiul măreței noastre Rusii', a declarat de la tribună deputata Valentina Tereșkova, din partea formațiunii Rusia Unită.

Partidul Rusia Unită, pro-Kremlin, din care însă Putin nu face parte în mod oficial, a câștigat o 'supermajoritate' în Duma de Stat în urma alegerilor legislative din luna septembrie.

10:17 5.10.2016

Kerry: SUA vor continua să ceară returnarea Crimeei

SUA vor continua să sprijine Ucraina și să insiste asupra unei soluții diplomatice în conflictul din Donbas și în situația cu anexarea Crimeei, a declarat secretarul de stat american John Kerry, vorbind la Bruxelles, la o conferință a Marshall Fund.

„Vrem să lucrăm cu Rusia pentru a aborda provocările comune. Personal petrec mai mult timp cu șeful Ministerului rus de Externe, decât cu orice alt diplomat străin. Dar căutarea dialogului cu Federația Rusă nu ne scutește de responsabilitatea de a rămâne fideli principiilor libertății și a dreptului internațional. Suntem statornici în sprijinul nostru pentru o Ucraina stabila, unificata și democratica”, – a spus Kerry.

„Și Moscova nu trebuie să aiba nicio îndoială cu privire la aceasta – noi ramanem fideli principiilor noastre. Agresiunea nu este ceva ce oricare dintre noi este gata să accepte. În Europa acest lucru se înțelege mai bine decât oriunde altundeva în lume”, – a adăugat el.

Kerry a mai spus că SUA și UE au impus sancțiuni și insista asupra unei soluții diplomatice în conflictul din Donbas și în problema anexării ilegale a Crimeei.

12:03 4.10.2016

Proteste după arestarea unui jurnalist ucrainean in Rusia

Roman Suscenko asa cum a fost arătat la televiziunea rusă.
Roman Suscenko asa cum a fost arătat la televiziunea rusă.

Ministerul de Externe al Ucrainei și-a exprimat „protestul categoric” după arestarea in Rusia a jurnalistului agenției „Ukrinform” Roman Sușcenko.

„Suntem profund indignați de faptul că jurnalistul ucrainean care a sosit în Federația Rusă în scopul vizitarii rudelor, a fost arestat de autoritățile ruse pe baza unor false acuzații de spionaj” – afirma ministerul într-o declarație publicată pe site.

Potrivit Kievului, reținerea jurnalistului este „un nou pas în politica intenționată a Rusiei de capturare a „ostaticilor politici” și „agresiune hibrida” împotriva Ucrainei. Ministerul de Externe a cerut ca autoritatile ruse să-i lase pe diplomații ucraineni să-l viziteze pe Sușcenko după care să-l elibereze și să-l trimită acasă.

„Reporteri fără Frontiere” a cerut de asemenea autoritatilor ruse să-l elibereze imediat pe Sușcenko.

„Având în vedere că acuzațiile de „spionaj” împotriva lui Roman Sușcenko, care lucrează ca jurnalist al Ukrinform din 2002, arata absolut inventate, faptul ca detenția acestuia a fost ascunsă, și chiar decizia instanței de a-l aresta preventiv pe doua luni tinuta in secret, toate acestea indica o încercare flagrantă de a face presiuni asupra jurnaliștilor ucraineni de către partea rusă, încălcand din nou obligațiile internaționale și drepturile omului „, spune comunicatul „Reporteri fără Frontiere”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG