Linkuri accesibilitate

Criză de judecători și la Curtea de Apel Chișinău


Membrii CSM discută cu judecătorii Curții da Apel Chișinău despre problemele instanței.
Membrii CSM discută cu judecătorii Curții da Apel Chișinău despre problemele instanței.

Curtea de Apel Chișinău are prea puțini judecători și un număr mare de dosare în examinare. Mai mult, președintele Curții anticipează că 50% din ei vor pleca din cauza vettingului și cere CSM să transfere aici judecători din instanțele de fond, la fel ca la CSJ.

După ce s-au întâlnit, pe 19 ianuarie, cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ), membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au vizitat, pe 2 februarie, Curtea de Apel Chișinău. Și aici, ei au discutat cu judecătorii problemele lor. Președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra, le-a povestit că instanța se confruntă cu o criză de cadre. Din cei 57 de judecători prevăzuți în statele de personal, activează acum doar 35 și alți patru urmează să se pensioneze în 2024.

În plus, Mîra anticipează că nu mai puțin de 50% din judecătorii Curții vor pleca înainte sau după evaluarea integrității etice și financiare, cunoscută publicului larg sub denumirea de „vetting”. El crede că CSM ar trebui să transfere urgent la Curtea de Apel Chișinău judecători din instanțele de fond, așa cum a făcut anterior în cazul CSJ.

Fiind puțini, magistrații au și un volum de lucru foarte mare: aproximativ 1.200 de dosare per judecător anual. Mîra a precizat că acestei instanțe îi revin 85% din dosarele examinate de toate cele patru curți de apel (din Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat).

Potrivit lui, anul trecut, în instanță au parvenit aproximativ 30.000 de dosare și tot atâtea au fost examinate, inclusiv unele rămase din anii precedenți. Anul 2024 a început cu o restanță de aproape 13.000 de dosare.

„Mai mult decât poate judeca un om”

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a menționat că sarcina de muncă a judecătorilor Curții de Apel Chișinău este de patru ori mai mare „decât poate judeca un om”. „Evident că dosarele se examinează mult prea greu în raport cu așteptările justițiabililor”, a spus Caraman.

Probleme similare au și grefierii. „Avem grefieri care refuză să meargă în colegiul penal, cu riscul de a fi demiși, din cauza volumului exagerat de muncă”, a povestit Ghendie Mîra.

Sergiu Caraman a informat judecătorii că Ministerul Justiției pregătește un proiect de revizuire a hărții judiciare. CSM a propus ca recursurile și apelurile împotriva deciziilor judecătoriilor Orhei și Ungheni să fie examinate de Curtea de Apel Bălți, și nu de Curtea de Apel Chișinău.

Membrii CSM au mai discutat cu judecătorii de ce durează atât de mult examinarea dosarelor de rezonanță. Printre principalele motive, judecătorii au enumerat cererile abuzive ale avocaților privind recuzarea magistraților și strămutarea cauzelor. „Aceste tertipuri sunt folosite ca să se treacă termenul de prescripție a dosarelor”, a explicat Mîra.

Un alt motiv este demisia judecătorilor care examinează dosare penale. În aceste cazuri, completul de judecată reia procesul de la capăt. De asemenea, se examinează mai greu cauzele penale în care sunt mulți participanți la proces. Pentru a grăbi lucrurile, judecătorii au început să audieze martorii prin teleconferință, inclusiv pe cei care se află peste hotare.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG