Linkuri accesibilitate

Crime de război | Procurorii ucraineni spun că rușii au ucis prizonieri


Miting pentru susținerea prizonierilor de război, Ucraina, 24 decembrie 2023 (Yevheniya Nazarova/RadioSvoboda.org (RFE/RL))
Miting pentru susținerea prizonierilor de război, Ucraina, 24 decembrie 2023 (Yevheniya Nazarova/RadioSvoboda.org (RFE/RL))

Comandamentul Trupelor de desant aerian ucrainene a declarat pe 28 decembrie că trei prizonieri de război ucraineni (POW) a căror presupusă execuție de către forțele ruse este anchetată de Procuratura Generală au fost militari ai Brigăzii 82 Separată de Asalt Aerian.

Militarii au fost „uciși în mod deliberat” de membri neidentificați ai forțelor armate ruse, încălcând legile și obiceiurile războiului, Convențiile de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război și alte standarde ale dreptului internațional umanitar, scrie pe pagina de Facebook comandamentul Trupelor de desant aerian .

Potrivit Procuraturii Generale, bărbații au fost luați prizonieri în timpul luptelor, la începutul lunii decembrie, lângă satul Robotine din regiunea Zaporojie și împușcați o oră mai târziu.

Iuri Belousov, un oficial al Procuraturii Generale însărcinat cu investigarea crimelor comise în timpul războiului neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina, a declarat pentru RFE/RL că identitatea soldaților este în curs de verificare și numele acestora vor fi date publicității după ce se va termina această procedură.

Rusia nu a comentat încă acuzația.

În mesajul comandamentului se mai spune că un videoclip cu executarea celor trei a circulat pe rețelele de socializare, fiind dovada unei crime de război comise de forțele armate ale Federației Ruse.

Videoclipul presupusului incident pare să arate trei figuri neînarmate care se prăbușesc după ce au fost împușcate. Videoclipul nu a fost verificat din surse independente.

Este pentru a doua oară în această lună când Ucraina acuză Rusia că ucide prizonieri de război. Pe 3 decembrie, Ucraina a afirmat că Rusia a comis o crimă de război, după ce un alt videoclip distribuit pe rețelele de socializare părea să arate mai mulți soldați împușcând doi militari care se predau.

Materialele relevante pentru caz vor fi transferate Curții Penale Internaționale, a mai spus comandamentul, adăugând că criminalii de război din Rusia vor fi trași la răspundere în fața unui tribunal internațional.

XS
SM
MD
LG