Linkuri accesibilitate

Copii ucraineni duși în Belarus fac exerciții anti-incendiu cu steagul rusesc pe mânecă


Copii originari din regiunea ucraineană Donețk, ocupată de ruși, vizitând în vara anului 2023 o unitate a Ministerului de Interne belarus la Minsk. (Fotografie din revista Belarus Segodnya).
Copii originari din regiunea ucraineană Donețk, ocupată de ruși, vizitând în vara anului 2023 o unitate a Ministerului de Interne belarus la Minsk. (Fotografie din revista Belarus Segodnya).

Televiziunea de stat din R. Belarus a informat miercuri seară că autoritățile de la Minsk au trimis un grup de copii sosiți de curând din zonele ocupate de Rusia ale Ucrainei la exerciții de evacuare în caz de incendiu sub supravegherea armatei belaruse.

Associated Press (AP) relatează că informația difuzată de televiziunea de la Minsk se referă la 35 de copii din orașul Antrațit, din estul Ucrainei. Ei ar fi fost trimiși la instruire în orașul Moghilev, din estul R. Belarus.

Televiziunea belarusă de stat a relatat că minorii ucraineni sunt cazați într-un sanatoriu, se află în grija Ministerului pentru Situații Excepționale, iar militarii belaruși îi învață „cum să se comporte în situații extreme”.

Ucraina și opoziția belarusă susțin că Minskul se angajează în transferul ilegal pe scară largă al copiilor din Ucraina în Belarus, iar scopul operațiunii ar fi îndoctrinarea lor pro-rusă.

Plângere împotriva lui Lukașenka

Un recent studiu al universității americane Yale a constatat că 2.400 de copii ucraineni cu vârste între 6 și 17 ani au fost duși în Belarus din regiunile parțial ocupate de ruși ale Ucrainei învecinate.

Opoziția din Belarus a cerut Curții Penale Internaționale (ICC) să-i aducă pe președintele Alexander Lukașenka și pe colaboratorii lui în fața instanței pentru rolul jucat în transferul ilegal al copiilor din țara invadată.

În martie, ICC a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al avocatei poporului pentru drepturile copiilor din F. Rusă, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de crime de război prin deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

Unul din liderii exilați ai opoziției din Belarus, Pavel Latușka, fotografiat de AP la Haga la 7 noiembrie 2023, după ce a depus mărturie la ICC despre transferul ilegal de copii din zone ucrainene ocupate.
Unul din liderii exilați ai opoziției din Belarus, Pavel Latușka, fotografiat de AP la Haga la 7 noiembrie 2023, după ce a depus mărturie la ICC despre transferul ilegal de copii din zone ucrainene ocupate.

Latușka: guvernanții nici nu ascund scopul îndoctrinării

În reportajul difuzat miercuri la TV, scrie AP, se putea vedea cum copiii ucraineni au steaguri rusești cusute pe mâneci. S-au mai putut vedea copii ieșind în grabă dintr-o cameră plină de fum, ca parte din instructajul anti-incendiu.

Un oficial belarus a spus în emisiune că exercițiile au loc sub formă de joacă, fiind pe placul copiilor.

Autoritățile ucrainene spun că investighează deportarea copiilor drept posibil genocid, Kievul vorbind despre transferarea ilegală a 19.000 de copii în Belarus.

Pavel Latușka, fost ministru al culturii din Belarus, devenit dizident, este citat de AP cu declarația că în Belarus copiii ucraineni sunt supuși „re-educării și îndoctrinării”. El a mai spus că guvernanții de la Minsk nici nu ascund obiectivul îndoctrinării copiilor.

Latușka mai susține că în unele cazuri copiii ucraineni aduși în Belarus sunt trimiși să fie adoptați în Rusia.

R. Belarus nu participă direct la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar îl aprobă și îl sprijină pe diferite căi.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG