Linkuri accesibilitate

Congresul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, după luni de întârziere. Joe Biden anunță că îl va semna de urgență


Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va semna rapid legile aprobate de Congresul SUA care permit sprijinirea consistentă în continuare a Ucrainei în fața invaziei rusești.
Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va semna rapid legile aprobate de Congresul SUA care permit sprijinirea consistentă în continuare a Ucrainei în fața invaziei rusești.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, a fost votat cu o majoritate largă în Senatul SUA. Sprijinul consistent pentru Kiev este aprobat după luni de întârziere, pe fondul avansurilor Rusiei și lipsei de arme și muniții cu care se confruntă armata ucraineană.

Senatul SUA a aprobat proiectele de lege care permit acordarea unor ajutoare militare în valoare totală de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan și alți aliați SUA.

Legile au fost votate marți (miercuri, ora Moldovei) în Senat cu o majoritate confortabilă, de 79 voturi la 18, după ce sâmbătă, pe 20 aprilie, au trecut de Camera Reprezentanților.

Președintele Joe Biden, un susținător al pachetului de sprijin pentru Ucraina, a salutat votul din Senat și a anunțat că intenționează să semneze legile cât mai rapid.

„Voi semna acest proiect de lege și mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine (24 aprilie, n. red.) pe biroul meu, astfel încât să putem începe să trimitem arme și echipamente Ucrainei în această săptămână”, a transmis Joe Biden într-un comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător senatorilor americani pentru aprobarea ajutorului „vital” pentru Ucraina.

„Acest vot întărește rolul Americii ca far al democrației și lider al lumii libere”, a declarat Zelenski într-o declarație pe Telegram.

„Apreciez în egală măsură sprijinul președintelui Biden. (...) Capacitățile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, artileria și apărarea aeriană sunt instrumente critice pentru restabilirea păcii juste mai devreme”, a adăugat președintele ucrainean.

Un prim pachet, de un miliard, livrat săptămâna aceasta

Administrația Biden a anunțat că pregătește deja un pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, reprezentând prima livrare acoperită de pachetul de legi proaspăt adoptat, scrie Reuters.

Preşedintele Biden a spus că SUA „vor începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână”, notează AFP.

Aceste transporturi includ vehicule, muniții de apărare aeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sisteme de rachete, muniție de artilerie de 155 mm, muniții antitanc și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

„Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat într-o perioadă foarte lungă de timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a declarat liderul majorității democrate, Chuck Schumer, la o conferință de presă, după vot.

Liderul democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer.
Liderul democraților din Senatul SUA, Chuck Schumer.

Cea mai mare sumă din pachetul de ajutor aprobat, 61 de miliarde de dolari, este destinată Ucrainei. Alte 26 de miliarde de dolari merg către Israel și civilii din zonele de conflict, iar peste 8 miliarde de dolari au ca scop „să contracareze China comunistă” în regiunea Indo-Pacifică.

Un al patrulea pachet de legi, pe care Camera Reprezentanților l-a adăugat la pachet săptămâna trecută, include o potențială interzicere în SUA a aplicației de socializare TikTok, controlată de chinezi, măsuri privind activele rusești confiscate în Ucraina și noi sancțiuni împotriva Iranului.

Pachetul de ajutor pentru Ucraina ar putea fi ultimul aprobat pentru Kiev înainte de alegerile din noiembrie, când va fi ales noul președintele SUA și o parte dintre noii membri din Camera Reprezentanților și Senat.

Cea mai mare opoziție față de sprijinul militar oferit Kievului a venit în Congres din partea republicanilor apropiați de fostul președinte american Donald Trump, care s-a declarat în numeroase rânduri sceptic în privința ajutorului acordat Ucrainei.

Acești republicani au declarat că se opun proiectului de lege în parte și pentru că nu include soluții pentru consolidarea graniței dintre SUA și Mexic împotriva imigrației ilegale.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, un puternic susținător al sprijinirii Ucrainei, a spus că regretă întârzierea cu care a fost aprobat pachetul de sprijin pentru Ucraina.

„Cred că am întors spatele mișcării izolaționiste”, a declarat McConnell într-o conferință de presă.

O parte din banii oferiți Ucrainei vin sub forma unui împrumut, o variantă sugerată de Donald Trump. Totuși, legea adoptată de Congresul SUA permite președintelui american să anuleze datoria începând cu anul 2026.

De la invazia Rusiei începută în februarie 2022, SUA au oferit Ucrainei sprijin în valoare de 113 miliarde de dolari.

Acum du-te și câștigă lupta...

Noile livrări de arme ar trebui să crească șansele Ucrainei de a stăvili avansurile rusești din estul țării.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că i-a transmis un mesaj lui Volodimir Zelenski marți seara, spunându-i: „OK, am terminat. Acum du-te și câștigă lupta”.

În fața unui val așteptat de livrări de armament din partea SUA și a celorlalți aliați ai Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că forțele ruse își vor extinde bombardamentele aeriene asupra Ucrainei pentru a include baze de depozitare care găzduiesc arme furnizate de Occident.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

Articol preluat de la Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG