Linkuri accesibilitate

Congresul familiei a trecut, dar fără să ofere soluţii la problemele sociale existente (VIDEO)


Migraţia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective în ţară ar fi problemele ce macină societatea moldovenească, potrivit mai multor experţi
Migraţia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective în ţară ar fi problemele ce macină societatea moldovenească, potrivit mai multor experţi

​​Violența, lipsa locurilor de muncă și abandonul forțat al copiilor de părinți siliți să plece peste hotare, sunt doar câteva dintre provocările enumerate de specialişti.

Mărirea duratei concediului de maternitate, crearea condițiilor adecvate pentru ca femeile să poată cumula munca și creșterea copiilor sau mărirea așa numitului „capital matern” - sunt câteva dintre angajamentele asumate de președintele Igor Dodon la Congresul Mondial al Familiei care s-a încheiat duminică la Chișinău. Ce nu a spus însă șeful statului e din ce surse financiare va acoperi aceste promisiuni. În schimb, președintele Dodon s-a pronunțat pentru scoaterea „în afara legii” a manifestărilor ce apără drepturile persoanelor LGBT. Șeful statului și-a atras critici din partea apărătorilor drepturilor omului pentru declarația că „familia este exclusiv o alianță dintre un bărbat și o femeie: tată și mamă”, fapt ce i-a făcut pe mulți să se întrebe: cum rămâne cu familiile monoparentale sau cele în care copiii cresc alături de bunici?

Congresul familiei a trecut, dar fără să ofere soluţii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică pentru anul 2017 și sintetizate de asociația Promo-Lex prezintă următoarea stare de lucruri: la fiecare două căsătorii s-a înregistrat un divorț, aproape un sfert din copiii veniți pe lume anul trecut s-au născut în afara căsătoriei, iar familiile în care cresc trei și mai mulți copii își permit să cheltuie pe lună pentru întreținerea unui copil maxim 1500 de lei, adică mai puțin de o sută de dolari.

Fără a pune la îndoială necesitatea organizării unor evenimente de natură să contribuie la ameliorarea stării de lucruri, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, constată că subiectele abordate la recentul Congres dedicat familiei au fost parcă rupte de realitate:

Alexei Buzu
Alexei Buzu

„Nu am văzut să se răspundă la întrebarea: de ce în Republica Moldova tolerăm o situație în care lucrătorii de la grădiniță primesc un salariu de 1300 de lei și cum aceasta se răsfrânge asupra educației copiilor și asupra familiilor din țară. Nu s-a discutat despre faptul că în Republica Moldova crește tot mai mult incidența violenței față de femei, copii, vârstnici. Nu am văzut dezbateri despre faptul că în Republica Moldova o femeie de cele mai multe ori este pusă să aleagă între a crește copii sau a avea o viață profesională. Asta credeam eu că trebuie să se discute atunci când autoritățile sau alte somități se preocupă de problemele familiei.”

„Strategii politice în implementarea valorilor familiei în societate și legea”, „Ideologia de gen – ultimul atac asupra sensului cuvântului familie și problemele juridice pe care le-a generat” sau „Viața omului – problemele ce stau în fața sfințeniei vieții și strategiile de confruntare a acestora” – au fost câteva teme discutate la congresul încheiat duminică la Chișinău. Puține dintre acestea, au constatat mai mulți comentatori care au urmărit evenimentul, au legătură cu problemele cotidiene ce macină familiile din Moldova.

Deschiderea Congresului Mondial al Familiei la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

Violența, lipsa locurilor de muncă și abandonul forțat al copiilor de părinți siliți să plece peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, sunt doar câteva dintre provocările enumerate de șeful serviciului de asistență socială din raionul Leova, Sergiu Postică, cu o experiență de aproape 15 ani în domeniu. El crede că despre problemele cu care se confruntă familiile ar trebui să se vorbească deschis și cât mai des. Or, ignorarea acestora va funcționa ca un bumerang:

„Cu cei care au plecat și au lăsat copiii chiar avem probleme. Pentru copii ca valoare e mai mult banul pe care îl trimite părintele peste hotare decât familia. Noi vrem să credem, la fel și părinții de peste hotare, că trimițându-le bani o să le acopere rana sufletească, dorul de părinți, dar lucrul acesta nu este așa. E numai o butaforie, o acoperire artificială.”

Vox populi: cum trăiește o familie în R.Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Mai mulți comentatori de la Chișinău care au urmărit reuniunea tutelată de președintele Dodon au ajuns la concluzia că organizatorilor nu le-a reușit identificarea unor soluții practice pentru provocările din societate. În lipsa interesului pentru căile de remediere, analiștii se întreabă dacă nu cumva s-a urmărit acumularea deliberată a capitalului politic în ajunul parlamentarelor de anul viitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG