Linkuri accesibilitate

Chișinău vs PAS sau ambițiile primarului Ion Ceban (Igor Boțan)


Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban la deschiderea primelor două centre mobile de vaccinare, 26 mai 2021
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban la deschiderea primelor două centre mobile de vaccinare, 26 mai 2021

Europa Liberă: Primarul de Chișinău, Ion Ceban, anunță constituirea unei mișcări care să ofere alternativa guvernării, pe care o califică, fără drept de apel, drept cea mai proastă dintre toate câte sunt. Ceva timp în urmă, Partidul „Șor”, în special Marina Tauber, anunțase constituirea unei mișcări pentru destituirea Maiei Sandu pe aceleași motive.

Întâi și întâi, vreau să vă întreb, dacă mișcarea înseamnă un viitor partid.

Igor Boțan: „Mișcarea politică este, de obicei, o inițiativă a unui grup de oameni pentru atingerea unei sarcini relativ înguste. În situația pe care o avem, dacă ținem cont de declarația dlui Ion Ceban, sarcina principală este ca această mișcare să devină o forță care va contesta guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care primarul general Ion Ceban o califică, așa cum am auzit cu toții, drept cea mai proastă pe care a avut-o vreodată Republica Moldova în contrast cu o guvernare de succes în municipiul Chișinău, așa cum pretinde domnia sa.”

Europa Liberă: N-am să vă întreb cât de adevărată este evaluarea sau cât de valabilă, vreau să vă întreb, de ce Ion Ceban nu a folosit vehiculul socialiștilor. Adineaori a fost congresul socialiștilor, de ce nu se bizuiește pe o formațiune existentă?

Igor Boțan: „Pentru că actualmente mai multe partide politice în mod separat contestă guvernarea PAS. Este vorba de Partidul „Șor”, Partidul Socialiștilor, partidul dlui Ion Chicu și un șir de partide care se consideră unioniste de asemenea contestă modalitatea în care Partidul Acțiune și Solidaritate conduce Republica Moldova. Părerea mea este că dl Ion Ceban își dorește actualmente să contrapună succesele în guvernarea Chișinăului cu guvernarea PAS, cum consideră domnia sa, dezastruoasă la nivel național.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că Ion Ceban vrea să fie liderul național care să unească toate aceste forțe contestatare ale guvernării?

Igor Boțan: „Așa trebuie să înțelegem din declarația pe care a făcut-o domnia sa și aici este cheia înțelegerii de ce anume Ion Ceban. Partidul „Șor”, chiar dacă îndeamnă la începerea unei acțiuni de impeachment împotriva președintei Maia Sandu sau la formarea unui front al salvării naționale sau Partidul Socialiștilor, care de asemenea cheamă la unificarea forțelor politice de stânga pentru a contesta guvernarea PAS, toate aceste formațiuni politice au imaginea șifonată.

Partidul „Șor” - din cauza liderului care este fugar și care este acuzat de furtul miliardului, în cazul Partidului Socialiștilor avem o situație care nu inspiră foarte multă încredere cetățenilor și care recent și-a organizat un congres care mai degrabă a nedumerit lumea decât a adus claritate în ceea ce urmează să facă acest partid, plus că liderul sau ex-liderul acestui partid este urmărit penal pentru presupuse abuzuri în perioada când era ministru al economiei.”

Europa Liberă: Să ne întoarcem la ceea ce ați spus Dvs. despre mișcare. Definiția mișcării înseamnă apariția unui grup de oameni. Vedem, de fapt, un exponent care se autodeclară centrul de coagulare al acestei mișcări, cumva monarhic spune: eu o să vă spun care o să fie pașii următori, ce o să facem. Unde, de fapt, e mișcarea, iarăși e un model telocentric, ca să mă exprim așa?

Igor Boțan: „Părerea mea este că dl Ion Ceban în mod premeditat a făcut această declarație, ca să țină opinia publică în suspans, ca oamenii să ghicească ce are de gând să facă, pentru că mișcarea poate fi și una informală. Dl Ion Ceban pretinde că are o echipă de oameni competenți, tineri, care pot fi nucleul acestei mișcări, dar nu înțelegem foarte clar dacă această mișcare a domniei sale va fi instituționalizată și un fel de centru de atracție pentru celelalte formațiuni politice pur formal.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că Ion Ceban a renunțat deja la portofoliul de primar?

Igor Boțan: „Nu, nu este așa. Înțelegerea mea este că Ion Ceban își dorește, așa cum afirmă chiar domnia sa, să-și ducă mandatul până la capăt, domnia sa este la ecuatorul mandatului de primar...”

Europa Liberă: Și juridic aceasta e compatibil? Juridic, el ar putea să fie și primar, și lider de partid, și mai nu știu ce?

Igor Boțan: „Sigur că da! Dorin Chirtoacă a fost vicepreședinte al Partidului Liberal și a devenit locomotiva pentru mișcarea pe care am avut-o, e adevărat informală, din 2007 până în 2009, mișcarea care l-a detronat pe Voronin.”

Europa Liberă: Dar asta este etic din punct de vedere politic?

Igor Boțan: „Nu știu dacă putem vorbi de etică aici. Primarul de Chișinău este o figură foarte, foarte importantă, care atrage atenția și care dispune de un arsenal foarte important de mijloace pentru a face politică.”

Europa Liberă: Dar atunci când a obținut mandatul de primar, dânsul s-a detașat de Partidul Socialiștilor, ca să nu fie confundat cu ideologia, să nu fie părtinitor etc. și acum iarăși își pune straie politice?

Igor Boțan: „Este adevărat că domnia sa și-a suspendat calitatea și acum cea mai interesantă problemă este dacă această suspendare a calității de membru al Partidului Socialiștilor rămâne în vigoare. Deci, domnia sa, dacă inițiază o nouă mișcare politică, el trebuie să părăsească Partidul Socialiștilor și să devină liderul acestei mișcări politice care, potrivit legislației din Republica Moldova, nu se deosebește de un partid politic. Deci, noi înțelegem esența mișcării, mișcarea are un scop mult mai îngust decât scopul unui partid politic, iar acest scop pe care l-a formulat Ion Ceban este să conteste PAS-ul.”

Europa Liberă: Din punct de vedere financiar, probabil, tocmai seamănă leit, sunt aceleași cheltuieli. Apropo, estimativ, cât costă să pornești motoarele unui partid?

Igor Boțan: „Costă mult, este un efort considerabil...”

Europa Liberă: Estimativ, e de ordinul câtor mii de lei, dolari, euro?

Igor Boțan: „Păi, eu cred că procedura de înregistrare e una relativ simplificată deja după hotărârea Curții Constituționale din anul trecut...”

Europa Liberă: Eu nu vorbesc de hârtia ca atare, care trebuie dusă la Ministerul Justiției, eu vorbesc organizatoric, pentru că toată lumea spune că nimeni nu lucrează astăzi fără remunerare. Până și în timpul scandalului în jurul Partidului „Șor”, s-a clarificat acolo că pateurile tot trebuie să le plătească cineva.

Igor Boțan: „Nu cred că e o sumă foarte mare pentru înregistrarea partidului, e nevoie de o mie de semnături, lucru care ușor poate fi realizat, mai cu seamă că hotărârea Curții Constituționale absolvă orice mișcare politică sau partid în momentul lansării să colecteze aceste semnături în unitățile administrativ-teritoriale.”

Europa Liberă: Dar mai departe e nevoie de celule? Dvs. știți foarte bine că trebuie lideri, trebuie activiști, trebuie fluturași, trebuie pânză pentru drapele...

Igor Boțan: „E adevărat, numai că depinde de calitatea liderului. Dl Ion Ceban probabil are încredere în sondaje și crede că sondajele îl acreditează în calitate de lider foarte puternic, care va atrage mai degrabă resursele din altă parte decât va trebui să caute aceste resurse.”

Europa Liberă: Adică să capitalizeze procentajul din sondaje?

Igor Boțan: „Da, este adevărat! Deci, deocamdată nu înțelegem foarte clar dacă dl Ion Ceban chiar dorește să-și instituționalizeze această inițiativă, această mișcare și atunci avem un alt fenomen foarte important pe care trebuie să-l discutăm – despărțirea dlui Ion Ceban de Partidul Socialiștilor.”

Europa Liberă: Asta voiam să vă întreb - oare, într-adevăr, s-a dus supărat de la socialiști sau e o sarcină pe care o are tocmai din cauză că socialiștii au intrat în derivă și e nevoie de o alternativă sigură, care să surclaseze rezultatele modeste ale socialiștilor & comuniștilor?

Igor Boțan: „Asta e marea enigmă.”

Europa Liberă: Când o să fie clar, când o să vedeți lista de ortaci?

Igor Boțan: „Nu, eu cred că atunci când jurnaliștii îl întâlnesc pe dl Ion Ceban și-l întreabă: e vorba de o mișcare pe care vreți s-o formalizați, s-o instituiți și să deveniți liderul ei, asta însemnând în mod automat despărțirea de Partidul Socialiștilor sau, dacă nu, atunci să înțelegem că Ion Ceban devine, de fapt, liderul unei mișcări politice, care își pune sarcina să adune toate partidele politice?”

Europa Liberă: Partidele supărate?

Igor Boțan: „Partidele de centru-stânga mai degrabă și partidele de centru, eventual, care contestă calitatea guvernării PAS-ului.”

Europa Liberă: Eu vă întrebam totuși despre culise. Dvs. aveți indiciile proprii pe care le veți căuta, ca să vă dați seama dacă Ion Ceban și-a imaginat că poate să fie lider național sau o face cu caiet de sarcini? Doar un patron foarte influent îl poate convinge pe Ion Ceban să coabiteze cu Ion Chicu, de exemplu, sau cu Șor, sau cu altcineva care i-ar putea da în jos ratingul în loc să-l salte în sus.

Igor Boțan: „Cred că lucrurile sunt mai mult sau mai puțin clare, Ion Ceban nu este un novice în politică, cunoaștem foarte bine bucătăria politică din Republica Moldova, sondajele îl acreditează drept un lider politic în creștere și, așa cum spuneam, invocă succesele pe care le are aici, în municipiul Chișinău, pe care le contrapune, așa cum crede domnia sa, insucceselor Partidului Acțiune și Solidaritate.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. credeți că e pe cont propriu și nu este cu caiet de sarcini de la Kremlin, cum insinuează unii analiști care spun că asta este lucrătura Kremlinului?

Igor Boțan: „Nu cred că putem vorbi acum de caiet de sarcini de la Kremlin, e vorba de un proiect politic, care are contururi, le vedem aceste contururi, dar nu știm dacă această forță politică va fi în stare să atragă atenția, hai să spunem așa, jucătorilor externi cu interese aici, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Igor Dodon, deocamdată, n-a reacționat la acest demers al lui Ion Ceban. Dvs. cum credeți, la ce să ne așteptăm?

Igor Boțan: „Igor Dodon, în general, are probleme de ordin personal acum, dar există, pe bună dreptate, suspiciuni că lucrurile ar fi fost aranjate de comun acord cu Partidul Socialiștilor, mă refer la inițiativa dlui Ion Ceban, pentru că această decizie a congresului de a lăsa partidul fără un lider, cu structuri mai degrabă amorfe s-ar putea să fie adevărat că există anumite aranjamente, dar, așa cum spuneam, dacă există aranjamente, cel puțin au un substrat politic destul de consistent.”

Europa Liberă: Pe ce platformă ideologică va sta această mișcare, cum credeți?

Igor Boțan: „Părerea mea este că va fi o mișcare care va avea drept doctrină politică social-democrația sau democrația socialistă sau cum o numesc ei.”

Europa Liberă: Naționalism moderat, anti-europenism, pro-răsăritism...

Igor Boțan: „Cred că va fi o mișcare politică, care va lăsa deoparte aceste aspecte: geopolitica, diferențele etnolingvistice ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, atunci când Ion Ceban a spus că limba este română, asta era deja o tatonare de teren?

Igor Boțan: „Eu cred că Ion Ceban, fiind de formațiune matematician, deci o persoană care e prieten cu logica, știe foarte bine, citește documentele, citește legile Republicii Moldova, de exemplu, Legea privind funcționarea limbilor, care deja a devenit caducă în Republica Moldova, care spune foarte clar că nu există nicio diferență între limba română și limba moldovenească.”

Europa Liberă: Bine, dar și Dodon știe a citi și putea și el să citească, numai că Dodon se conduce de intuiția lui politică, care i-a spus lui, i-a șoptit la ureche că e mai bine să fii naționalist moldovean, Ceban este mai perspicace, se duce pe alte segmente?

Igor Boțan: „Sigur că da, pentru că Igor Dodon cu insistențele lui pe limba moldovenească, pe combaterea unionismului a pierdut totul ce se putea pierde. Vă rog să luați în considerare faptul că, în ultimii doi ani de zile, doi ani și ceva, singurul succes al socialiștilor a fost câștigarea capitalei, municipiului Chișinău, toate celelalte confruntări politice majore Partidul Socialiștilor le-a pierdut. A pierdut alegerile prezidențiale, a pierdut alegerile parlamentare, a pierdut alegerile în municipiul Bălți, nu poate să cucerească președinția Adunării Populare a Găgăuziei, deci, Ion Ceban, în orice caz, este singurul fost succes al Partidului Socialiștilor, iar în situația care s-a creat domnia sa are această pretenție să devină liderul unei mișcări anti-PAS, dacă îi putem spune așa, și să coaguleze, să atragă toate forțele politice în acest curent pe care îl inițiază domnia sa.”

Europa Liberă: Dar și Vladimir Voronin poate pretinde că îi aparține succesul lui Ion Ceban, că, de fapt, în pepiniera comunistă a crescut?

Igor Boțan: „Este adevărat și cunoaștem supărările dlui Voronin, dar am descoperit că, recent, dl Voronin și-a schimbat atitudinea față de Ion Ceban, elogiindu-l, lucru pe care nu l-am observat în raport cu Igor Dodon.”

Europa Liberă: Deci, metaforic vorbind, pe covorul așternut din pavaj dânsul vrea să intre în parlament și la președinție?

Igor Boțan: „Da, eu cred că pentru orice forță politică, mai ales una care are ambiția să devină o mișcare care să conteste întreaga guvernare, aceste obiective sunt absolut realiste, altminteri ar fi straniu să inițiezi o mișcare politică fără să îți dorești să cucerești principalele instituții în stat.”

Europa Liberă: Deci, vorba ceea – „I Have a Dream”?

Igor Boțan: „Foarte bine că are acest dream dl Ion Ceban și sper că reacția celor din PAS, de la guvernare va fi una adecvată.”

Europa Liberă: Dar n-a avut curajul, deocamdată, să-l formuleze, e evaziv în anunțarea acestui scop?

Igor Boțan: „Asta e marea enigmă care încă nu este dezvăluită, ca să înțeleagă toată lumea.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG