Linkuri accesibilitate

Cetățean american arestat în Rusia. Este acuzat de trafic de droguri


Moscova - drapel al Federației Ruse, amplasat pe clădirea Ambasadei SUA (Alexander NEMENOV / AFP)
Moscova - drapel al Federației Ruse, amplasat pe clădirea Ambasadei SUA (Alexander NEMENOV / AFP)

Un tribunal regional din Moscova l-a plasat în arest preventiv pe un cetățean american, acuzat de producție și trafic de droguri.

Presa americană notează că este vorba de Robert Romanov Woodland, acuzat de „pregătire și tentativa de infracțiune”, precum și de fabricarea și comercializarea drogurilor. Decizia de plasare în arest preventiv pentru două luni a fost luată de judecătorii Tribunalului sectorului Ostankino, din Moscova, la 6 ianuarie 2024.

Acuzațiile înaintate lui Woodland, în vârstă de 32 de ani, i-ar putea aduce până la 20 de ani de închisoare.

Reuters notează că Woodland este un cetățean american de origine rusă, care a fost adoptat de un cuplu din SUA în anii 1990. Datele publice de pe rețelele de socializare indică faptul că acesta activa ca profesor de limbă engleză și locuia în apropierea Moscovei.

Mai multe arestări de cetățeni SUA

În ultimul an, autoritățile ruse au arestat mai mulți cetățeni americani aflați în Rusia.

Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistului Wall Street Journal, Evan Gerkshovich, arestat în 2023, la Ekaterinburg. Autoritățile americane l-au inclus în lista cetățenilor americani deținuți în mod ilegal.

Gerkshovich a fost primul jurnalist occidental reținut în Rusia în baza acuzațiilor de spionaj, de la căderea Uniunii Sovietice.

În octombrie 2023, jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva a fost reținută pe motiv că nu s-a înregistrat ca agent străin, infracțiune care presupune o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Un tribunal a dispus plasarea ei în arest preventiv. Este pentru prima oară când un jurnalist face obiectul unei proceduri penale cu privire la înscrierea în registrul „agenţilor străini”.

La 13 decembrie 2023, anchetatorii ruși au deschis un nou dosar penal împotriva lui Alsu Kurmasheva, acuzând-o că a răspândit informații false despre armata rusă.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat în repetate rânduri cetățenii americani să părăsească Rusia, indicând riscul de a fi arestați ilegal sau hărțuiți de serviciile rusești de securitate.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG