Linkuri accesibilitate

Cenzura în Bulgaria


Între 2006-2016, Bulgaria a căzut de pe locul 35 pe locul 113 în clasamentul organizaţiei Reporteri fără frontiere.

Problema libertăţii de exprimare a reapărut în Bulgaria după ce din programul celui mai popular post privat de televiziune a fost eliminată emisiunea cu rating maxim „Show-ul lui Slavi”. În perioada 2006-2016 țara a retrogradat de pe locul 35 pe 113 în clasamentul organizaţiei „Reporteri fără frontiere”.

Pentru a doua oară în mai puțin de o lună emisiunea „Show-ul lui Slavi” a fost oprită de conducerea canalului de televiziune BTV.

De data aceasta la baza deciziei anunțată cu numai un sfert de oră înainte de începerea emisiunii a stat refuzul realizatorului Slavi Trifonov de a renunţa la interviul cu ziaristul de investigaţii Vasil Ivanov, care a demisionat cu o zi în urmă de la canalul concurent Nova TV invocând cenzura şi presiunile apărute după anchetarea unor cazuri de corupţie la nivel înalt.

„Show-ul lui Slavi” a iniţiat referendumul pentru introducerea votului uninominal, căruia în noiembrie 2016 îi mai trebuiau 11.500 de voturi pentru a modifica, fără aprobarea parlamentului, sistemul de votare. Trifonov a amenințat că va aduce zeci de mii de oameni în fața parlamentului dacă voința celor peste 2,5 de milioane de alegători va fi ignorată.

Acum cel mai bun realizator a sărit în apărarea lui Vasil Ivanov, unul din cei mai buni ziariști bulgari de investigații decorat cu premii naționale și internaționale.

În urmă reportajelor sale au fost condamnați peste 20 de funcționari și patru primari corupți. În 2006 la ușa locuinței în care se aflau soția și mama lui Ivanov, persoane necunoscute au detonat o bombă artizanală cu putere de un kilogram de trotil.

În cadrul unei conferințe de presă, el a anunțat că în aceasta privăvară i-au fost oprite zece reportaje despre cazuri concrete de fraudă cu fonduri europene și bugetare.

„Corupția este cea mai mare la primării unde 98% din licitații sunt aranjate”, a spus Ivanov, adaugând: „până la 100 de euro a ajuns costul unui vot în ultimele alegeri de primari. Investiția însă poate fi recuperată în decurs de numai cîteva luni”.

El a mai spus că presa scrisă și media electronică bulgară depind într-o măsură tot mai mare de alocarea unor fonduri – naționale și europene - pentru realizarea de campanii publicitare.

Dependența ziariștilor a crescut în ultimii zece ani în care țara a retrogradat de pe locul 35 pe 113 în clasamentul organizaţiei „Reporteri fără frontiere”, cu mult în urma României și Republicii Moldova.

Realizatorul Slavi Trifonov a declarat la rândul său că evenimentele din ultimele zile demonstrează că două din cele mai populare canale de televiziune sunt controlate practic de un singur centru exponent al corupției politice.

„Este simbolică coincidența între constituirea noului parlament și ultimele două atacuri la libertatea de exprimare”, a constatat Petar Volghin, autor de emisiuni politice la postul național de radio Orizont.

XS
SM
MD
LG