Linkuri accesibilitate

Centrul pentru drepturile omului „Viasna” a primit Premiul ONU pentru Drepturile Omului 2023


Președintele Adunării Generale a ONU, Csaba Korosi
Președintele Adunării Generale a ONU, Csaba Korosi

Au fost anunțați câștigătorii importantului Premiu ONU pentru Drepturile Omului.

La 20 iulie, președintele Adunării Generale, Csaba Korosi, a anunțat laureații prestigiosului Premiu al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului pentru 2023. În acest an, premiul este primit de cinci laureați:

  • Centrul belarus pentru drepturile omului „Viasna” (Primăvara)
  • apărătorul drepturilor omului din Republica Democrată Congo, Julien Lucenge
  • Centrul Oman pentru studii privind drepturile omului din Iordania
  • activistul și personalitatea publică din Uruguay Julio Pereira
  • o coaliție globală de organizații ale societății civile, popoare indigene, mișcări sociale și comunități locale pentru „recunoașterea universală a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”.

„Devotamentul câștigătorilor este semnul naturii universale a drepturilor omului într-un moment critic. Premiul transmite un semnal clar apărătorilor drepturilor omului din întreaga lume că comunitatea internațională apreciază și sprijină eforturile lor de a promova drepturile omului pentru toți", a declarat Csaba Korosi, președintele celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale.

Câștigătorii premiilor au fost aleși de un comitet special din peste 400 de nominalizări primite din partea statelor membre, a instituțiilor ONU și a societății civile.

Membrii Comitetului special și-au exprimat profunda admirație pentru toți apărătorii drepturilor omului care contribuie la promovarea, protecția și promovarea drepturilor omului și au condamnat cu fermitate „orice încercare de a-i reduce la tăcere și de a-i intimida" exprimându-și totodată profunda solidaritate cu arestați ca represalii pentru activitatea lor privind protecția drepturilor omului și punerea în aplicare a tuturor prevederilor Declarației universale a drepturilor omului" solicitând eliberarea imediată a tuturor apărătorilor drepturilor omului reținuți.

Ceremonia de decernare a premiului 2023 va avea loc la sediul ONU din New York în decembrie 2023, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei drepturilor omului.

Centrul pentru drepturile omului „Viasna” a fost înființat în 1996, în timpul protestelor în masă ale opoziției democratice din Belarus, cu scopul de a promova dezvoltarea societății civile din țară, bazată pe respectarea drepturilor omului.

Actualmente sunt arestați în Belarus:

  • președintele „Viasna”, Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace
  • vicepreședintele organizației „Viasna” și vicepreședintele FIDH Valianțin Stefanovici
  • avocatul organizației „Viasna”, Vladimir Labkovici
  • coordonatorul serviciului de voluntariat al organizației „Viasna" Marfa Rabkova
  • șeful filialei Gomel a organizației, Leonid Sudalenko
  • voluntarul organizației „Viasna” Andrey Chapyuk.
XS
SM
MD
LG