Linkuri accesibilitate

CEDO stabilește un precedent și condamnă Elveția pentru inacțiune climatică


Președinta CtEDO, Siofra O'Leary, a spus că Elveția a încălcat dreptul la viață privată și familie prin eșecul de a atenua efectele încălzirii globale.
Președinta CtEDO, Siofra O'Leary, a spus că Elveția a încălcat dreptul la viață privată și familie prin eșecul de a atenua efectele încălzirii globale.

Într-o decizie istorică, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că încălzirea globală încalcă drepturile fundamentale ale omului. Cei 17 judecători de la Strasbourg au condamnat Elveția pentru lipsa de acțiuni ferme în acest sens.

Magistrații de la Strasbourg au admis contestația unui grup de vârstnice elvețiene. Ele au argumentat că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna le pun viața în pericol, fiind în grupul de risc din cauza valurilor de temperaturi înalte.

Procesul intentat de asociația „Bătrâni pentru protecția climei”, formată din peste 2.000 de femei cu vârsta medie de peste 70 de ani, ar putea avea un efect în Europa și în lume, setând un precedent important în condițiile creșterii numărului de cauze similare pe rolul instanțelor, în care se argumentează că încălzirea globală încalcă drepturile fundamentale ale omului, scrie Reuters.

Președinta CtEDO, Siofra O'Leary a spus că guvernul elvețian a încălcat dreptul la viață privată și familie, prin eșecul de a aplica suficiente politici care să atenueze efectele încălzirii globale.

„Asta include și eșecul de a cuantifica, prin intermediul unui „buget de carbon” sau alt instrument, limitele naționale pentru gazele cu efect de seră”, a spus O'Leary în sala de judecată.

Ea a notat că autoritățile elvețiene au eșuat și în ce privește atingerea țintelor anterioare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai exact, guvernul nu a pus în aplicare măsuri care să asigure realizarea acestui scop.

Curtea de la Strasbourg a stabilit în unanimitate că articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului cuprinde dreptul la o protecție efectivă din partea statului „împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții".

Judecătorii au ordonat statului elvețian să plătească asociației „Bătrânii pentru protecția climei”, formată din 2.500 de femei, care au intentat acest proces, o sumă de 80 de mii de euro în trei luni.

Mișcarea civică globală Avaaz a spus că decizia celor 17 judecători ai Curții a deschis un nou capitol în litigiile climatice.

„Decizia pe cazul Elveției stabilește un precedent legal care va servi ca model pentru acționarea cu succes în judecată a propriului guvern din cauza eșecurilor climatice”, a spus Ruth Delaere, director de campanii juridice la Avaaz.

Unul primit, două respinse

Cu toate acestea, Curtea a respins alte două cauze similare. Primul proces a fost deschis de un grup de șase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene, iar al doilea, de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris.

„Chiar am sperat că vom putea să învingem împotriva tuturor țărilor, dar în mod evident, sunt dezamăgită că asta nu s-a întâmplat”, a spus Sofia Oliveira, care face parte din grupul de tineri portughezi.

Ea consideră însă că victoria în cauza contra Elveției este cel mai important lucru, întrucât instanța europeană a spus clar că guvernele trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a proteja drepturile omului.

„Victoria lor este și victoria noastră, este o victorie pentru toți”, a adăugat ea.

Decizia pe cauza Elveției, care nu poate fi atacată, ar putea forța guvernul de la Berna să întreprindă acțiuni mai ferme pentru a reduce gazele cu efect de seră, incluzând revizuirea țintelor stabilite pentru 2030, pentru a le aduce în rând cu Acordul de la Paris, care limitează încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Un eventual eșec la acest capitol ar conduce la procese în instanțele naționale, care ar putea decide inclusiv plata unor penalități financiare, notează Reuters.

În prezent, pe rolul CEDO se află și alte șase cazuri legate de încălzirea globală, a căror examinare a fost suspendată.

A zecea lună cu temperaturi record

Între timp, luna martie a devenit a 10 lună consecutivă în care sunt înregistrate temperaturi record la nivel global, anunță Serviciul meteo al UE, Copernicus. Datele prezentate de instituție relevă că temperatura medie la suprafața pământului a fost cu 0,73 grade mai mare față de perioada 1991 - 2020.

În comparație cu perioada 1850 - 1900, temperatura medie a fost mai mare cu 1,68 de grade Celsius, transmite DPA.

Cu toate acestea, oamenii de știință europeni susțin că asta nu înseamnă că ținta de 1,5 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris în 2016 a fost încălcată, atât timp cât temperaturile medii pe termen lung nu vor depăși acest nivel.

Cauza primară a vremii excepțional de calde pentru această perioadă rămân a fi emisiile gazelor cu efect de seră, împreună cu fenomenul El Nino, notează Reuters.

Dar, în ciuda atenuării fenomenului El Nino în martie, temperatura medie la suprafața mării a atins un nivel record pentru orice lună înregistrată, iar temperaturile aerului marin au rămas neobișnuit de ridicate, relevă datele serviciului european.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG