Linkuri accesibilitate

Ce spun prietenii moldoveni ai Rusiei despre războiul din Ucraina


 Igor Dodon, imagine de arhivă
Igor Dodon, imagine de arhivă

După invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, forțele politice moldovene cu vederi pro-ruse nu s-au grăbit să vorbească. Abia acum a spart tăcerea reprezentantul lor de frunte, fostul președinte Igor Dodon.

Într-o succesiune de postări pe rețelele de socializare pe 28 februarie și 1 martie, fostul lider al socialiștilor a îndemnat conducerea R. Moldova să nu se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Președinte între anii 2016-2020, Dodon se află acum în fruntea unei uniuni de afaceri moldo-ruse, dar nu a rupt relația cu formațiunea sa, PSRM, care este acum cea mai mare forță de opoziție și pe care o ghidează din postura de președinte de onoare.

Dând exemplul Georgiei, unde primul ministru a spus că impunerea de sancțiuni Moscovei va afecta oamenii de afaceri locali, exportatorii, dar și turismul, Dodon a spus: „Țările neutre ar trebui să procedeze anume în acest mod (...) Sper că autoritățile moldovenești înțeleg acest lucru și nu se vor alătura niciunei sancțiuni.”

Șocați de atacul rusesc asupra Ucrainei, dar și de rezistența ucraineană, partenerii occidentali au impus tot mai multe sancțiuni Rusiei. Luni, vorbind unui post de televiziune de la Chișinău, ministrul moldovean al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a sugerat că R. Moldova va păstra și acum poziția adoptată în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, și nu se va alinia sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru că are un sistem energetic „prea vulnerabil” și dependent de livrările rusești.

În postările sale, opozantul Dodon scoate în evidență altceva, arătând că Rusia e al doilea cel mai mare partener comercial al R. Moldova, după România, și că în interesul economiei, a mediului de afaceri și a populației ar fi ca autoritățile să facă tot posibilul ca să nu piardă piața rusă.

„Nu văd motive pentru implicarea Moldovei în ceea ce se întâmplă acum în Ucraina,” a mai adăugat Dodon, marți, vorbindu-le unor jurnaliști.

XS
SM
MD
LG