Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


China, globe
China, globe

Meteorologii anunță astăzi ploaie la Chișinău și o temperatură de 6 grade. Cam de toamnă târzie. La Kiev e lapoviță și se anunță o maximă de 2 grade. La Moscova ninge. La București – înnourat și 5 grade . Aici la Praga 6 grade – la fel ca la Chișinău și înnourat. Nu plouă! In sudul continentului – soare și 15 grade, la Madrid 13 grade și tot soare, iar la Lisabona – 18 grade!

Câteva repere ale zilei de astăzi în Moldova

In această dimineață comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului examinează în ședință închisă cererile de ridicare a imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor .

Institutul Republican Internațional, Oficiul IRI din Moldova ,prezintă cel mai recent Sondaj IRI de opinie publică online pe platforma digitală ZOOM .

Asociația obștească „SOS Autism” anunță o conferință de presă pe tema: „Patru ani de finanțare cehă – impact asupra calității vieții copiilor cu autism și boli genetice rare din Moldova” .

Proiectul „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova” lansează campania națională „Descoperă Echipa Europa”

Institutul pentru Politici și Reforme Europene continuă seria dezbaterilor sale EU Debates Cafe iar tema de astăzi este „Reforma codului electoral: priorități și arii de intervenție”.

Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Informare si Documentare privind NATO (CID NATO) anunță ședința clubului de presă: „Mediul regional de securitate: provocări și oportunități pentru Republica Moldova”, în cadrul programului „Jurnalism în domeniul apărării și securității” și această ședinta va fi on-line pe platforma Zoom.


Din agenda internațională a zilei

La Kiev, este anunțată o conferință de presă a ministrului de externe Dmitri Kuleba, după summitul Parteneriatului Estic, după întrevederile avute la NATO, după convorbirile de la așa numitul „mic summit” – cu președintele Franței, Emanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Tot la Kiev și tot ca urmare a recentelor evoluții diplomatice, dar și militare, premierul Denis Șmigal se va adresa parlamentului Ucrainei în această dimineață.

Aici, în Cehia urmează ca președintele Milos Zeman să învestească noul guvern condus de Petr Fiala, un profesor universitar care a promis să schimbe cultura politică din Cehia. Guvernul domnului Fiala este de centru dreapta.

La Viena are loc o conferință de presă a agenției ONU pentru energie atomică după ce regimul de la Teheran a permis accesul agenției la instalațiile sale de la Karaj.

La Taipei o delegație a parlamentului Franței va ține o conferință de presa

La Geneva, Consiliul pentru drepturile omului al ONU are anunțată o întâlnire extraordinară pe tema evoluțiilor din Etiopia, unde are loc un mistuitor război civil – iar întâlnirea a fost solicitată de Uniunea Europeană.

In Germania, la Aachen va fi anunțat premiul Carol cel Mare pentru unitate europeană, premiu care i-a fost acordat în 2019 președintelui României, Klaus Johannis.

Si Franța interzice de astăzi călătoriile ne esențiale către și din Marea Britanie…

XS
SM
MD
LG