Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


O zi înnourată astăzi la Chisinau – noaptea temperatura coboară la minus 1 grad, ziua la plus 1 grad. La Kiev – cam la fel. La Moscova – ninge, dar nu e prea frig. Minima este de minus 3 grade. La București 4 grade cu plus maxima, 0 grade noaptea... Aici la Praga – nițel mai cald ca la București și iese și oleacă soarele. Maxima e la 6 grade. În sudul Europei – la Roma – pațial însorit și 14 grade – la Madrid soare în toată legea și 16 grade – iar la Lisabona cu un grad mai mult – adică 17 . Cu plus!

Din agenda internă a zilei

Să notăm vizita secretarului general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), Asaf Hajiyev, la Parlamentul Republicii Moldova.

Primarul general, Ion Ceban, susține o conferință de presă în aceasta dimineață, dar tema nu a fost anunțată.

Comisia pentru drepturile omului și relații interetnice organizează audieri publice privind asigurarea drepturilor copiilor în situații de stradă, iar Comisia pentru agricultură și industrie alimentară audiază rapoartele privind implementarea Legii despre semințe și Legii cu privire la producția agroalimentară ecologică

Platforma DA invită și ea mass-media la o conferință de presă, dar fără a fi anunțat tema

La Ungheni reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, PNUD Moldova și autorităților locale, invită mass-media la ceremonia de decernare a certificatelor de grant acordate de UE pentru afaceri și inițiative comunitare.

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Politic Șor susțin un briefing de presă la Parlament.

Parlamentul are ședință plenară anunțată pentru după amiază.

Și tot după amiază este anunțată și o ședință a Comisiei Electorale Centrale.

Pe plan internațional

In această dimineață la Strasbourg, la Parlamentul European va fi acordat premiul Saharov, atribuit liderului opoziției ruse aflat în detenție Aleksei Navalnii. Fiica sa Daria îl va primi.

La Bruxelles, la Uniunea Europeană va avea loc summitul Parteneriatului Estic, proiectul Uniunii pentru țările din vecinătatea ei estică – și la care participa si președinta Moldovei Maia Sandu, alături de reprezentanții celorlalte 5 țări din acest proiect – Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan. Din proiect face parte si Belarusul, dar autoritarul lider de la Minsk, Aleksandr Lukașenka nu este recunoscut ca președinte legitim de către Uniunea Europeană. În locul lui – va fi un scaun liber... In marja acestui summit, va avea loc o întâlnire și între liderul azer, Ilham Aliev și premierul armean, Nikol Pașinian .

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg are astăzi pe agenda o întrevedere cu ministrul georgian de externe Irakli Garibașvili.

La Geneva, Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului va prezenta ultimele sale date despre situația drepturilor omului în Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin va avea o convorbire online cu omologul său din China comunista Xi Jinping.

Ucraina comemorează astăzi 80 de ani de la masacrul împotriva evreilor de la Drobițki Yar – când forțele germane au împușcat și omorât cel puțin 16 mii de evrei....

XS
SM
MD
LG