Linkuri accesibilitate

„Sunt greu de imaginat sarmale cu macaroane, în loc de ceapă, și cârnați cu fidea, în loc de usturoi”


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Un fragment din „Actualitatea românească”, sfârșitul anului 1980.

Neculai Constantin Munteanu: „Bun găsit la Actualitatea Românească. La microfon N.C. Munteanu. Stimați ascultători, cum v-a mai spus și colegul meu Emil Georgescu, viața redactorilor de la această emisiune nu e chiar așa de simplă cum s-ar crede. Dacă n-ar fi decât faptul că, din obligații strict profesionale, trebuie să citim cu mare grijă mai toată presa din țară și cu maximum de atenție nenumăratele și interminabilele discursuri prezidențiale.

Mai rău decât dacă ar trebui să participăm la învățământul politic. Și aici, slavă Domnului, nici măcar nu avem așa ceva. Sigur, dumneavoastră când nu aveți chef să-l auziți pe președinte – și nu prea aveți – îi «rupeți gura», cum se spune în țară, și închideți radiourile sau televizoarele. Uneori, însă, pierdeți! Astfel, cei ce n-ați ascultat retransmisia discursului rostit la recenta plenară a comitetului central ați pierdut un moment de mare favoare culinară.

Nicolae Ceaușescu și-a dojenit concetățenii pentru că nu au înlocuit legumele – care au lipsit de pe piață – cu pastele făinoase. Sigur, sunt greu de imaginat sarmale cu macaroane, în loc de ceapă, și cârnați cu fidea, în loc de usturoi. Dar mă rog, așa s-o fi mâncând la Scornicești. Ieri, ne-a sosit la redacție Scânteia cu discursul tipărit. L-am citit, a trebuit să-l citesc, și... stupoare. Pasajul cu pastele făinoase lipsea... Dar, știți, lipsea cu desăvârșire! Din fericire am păstrat banda cu transmisia postului de radio București.

Discursul rostit la radio e cu «paste făinoase», același discurs tipărit în Scânteia e «fără paste făinoase». Am să vă pun imediat banda și deși calitatea tehnică lasă de dorit, sper să puteți auzi indicația culinară prezidențială. Sper de asemeni că lângă posturile lor de radio se află și cei mai fervenți ascultători ai noștri (Eugen Barbu și compania) pentru a afla de la șeful statului ce trebuie să mănânce. Nicolae Ceaușescu...

De ce a renunțat Scânteia la pasajul cu pastele făinoase care pot înlocui legumele? Din două motive: ori că indicația nu a fost bună, ceea ce e de mirare într-o țară în care toate indicațiile prezidențiale sunt prețioase!, ori că «cineva, acolo, sus» la Scânteia, îl cenzurează pe președinte când acesta se îndepărtează de la textul scris al discursului. Cu alte cuvinte, președintele statului e cenzurat și asta la trei ani după ce el însuși a desființat cenzura!

Ceea ce nu mai e un mister pentru nimeni, e că de multă vreme în România se zice una și se scrie alta, că discursurile prezidențiale sunt bine pieptănate, adeseori ușor rescrise, cu mici și nevinovate omisiuni. Un vechi nărav comunist! Așa cum se rescrie istoria patriei, tot așa se scriu și se rescriu discursurile prezidențiale. Doamnelor și domnilor, după acest interludiu comic, peltic și culinar, să trecem la primul subiect al emisiunii de astăzi...”.

Fragment preluat din articolul „Aici e Radio Europa Liberă! (XVIII)”, de Sergiu Musteață, publicat în „Enigmele Istoriei”, Anul II nr.10(22), 2021.

Mai multe emisiuni prezentate de Neculai Constantin Munteanu la radio Europa Liberă pot fi ascultate aici.

XS
SM
MD
LG