Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Imagine generică.
Imagine generică.

Principalele evenimente anunțate ale zilei

Cum cam toată lumea se pregătește de încheierea anului – agenda zilei nu este prea încărcată. La Chișinău este anunțată după-amiază o ședintă a guvernului.

Pe plan internațional

La Moscova, la un tribunal local urmează să se prezinte verdictul în cazul legat de organizatia Memorial pentru Drepturile Omului – după ce marți, un verdict al Curții Supreme a decis lichidarea organizatiei umbrelă – Memorial International. Decizia de marți a stîrnit critici dure și îngrijorări sporite legate de direcția în care se îndreaptă în mod consecvent regimul lui Vladimir Putin. Iată ce a declarat liderul partidului liberal iabloko, Grigori Iavlinski:

„Decizia ne spune că Rusia se îndreaptă de la un sistem autoritar sub Putin la un fel de sistem postmodern totalitar în Rusia, care este o legatură între regimul sovietic și chiar părți ale regimului stalinist. Așa că,este o evoluție foarte periculoasă”.

Maria Eismont, avocata care a reprezentat marți Memorial International în fața instanței, le-a spus jurnaliștilor adunați în fața Curții Supreme:

Ce s-a întâmplat azi a fost foarte trist, [dar] ar fi neadevărat să spunem că nu eram pregătiți pentru asta. A fost un rezultat al justiției noastre. din nefericire prevăzut. Sigur, nimic nu e definitiv. Vom face recurs și Memorial va continua să trăiască prin oamenii ei, pentru că oamenii din spate sînt cei care slujesc în primul rând această cauza măreață. Activitatea va continua.”

Tot astăzi președintele Rusiei, Vladimir Putin, se întâlneșt la Sankt Petersburg cu liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenka, în a cărui țară, are loc de asemenea o represiune foarte dură împotriva presei independente, a opoziției și împotriva celor care au participat – chiar și numai virtual – la masivele proteste de după alegerile prezidențiale de anul trecut, alegeri pe care Occidentul democratic și opoziția le consideră fraudate masiv.

Și desigur, atenția lumii va fi și astăzi îndreptată spre toate graficiele legate de evoluția pandemiei și de răspândirea variantei Omicron. Marți s-a împlinit un an de la lansarea campaniei de vaccinare ant-COVID-19 în Europa, ocazie cu care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a mulțumi tuturor celor care au făcut posibilă vaccinarea a peste 78% dintre adulții din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG