Linkuri accesibilitate

Activiști germani critică declararea Moldovei drept „țară sigură”


Autoritățile germane motivează reducerea imigrației ilegale inclusiv prin nevoia primirii refugiaților ucraineni.
Autoritățile germane motivează reducerea imigrației ilegale inclusiv prin nevoia primirii refugiaților ucraineni.

O organizație germană specializată în apărarea dreptului la azil a criticat declararea Moldovei și Georgiei drept „țări sigure” de către Ministerul de Interne al Germaniei, și implicit facilitarea expulzării solicitanților de azil moldoveni și georgieni.

Într-o declarație de presă, Pro Asyl spune că ambele țări declarate acum „sigure” au teritorii pe care nu le controlează (Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia) și în care numai despre „siguranță” nu se poate vorbi, iar anumite minorități, ca LGBTIQ+ în Georgia sau romii în Moldova, sunt supuse discriminării.

Declararea Moldovei ca țară sigură de guvernul de coaliție de centru-stânga de la Berlin vine la puține luni după ce mii de romi din Moldova au fost repatriați din capitala germană, în ciuda protestelor organizațiilor pentru drepturile omului.

Inițiatorii acelor deportări, adică autoritățile landului Berlin, au invocat în sprijinul repatrierii romilor moldoveni inclusiv necesitatea eliberării de locuri de cazare și fonduri pentru refugiații ucraineni.

Spre deosebire de toți ceilalți imigranți, ucrainenii nu trebuie să depună cerere de azil pentru a rămâne în Germania.

Purtătorul de cuvânt al organizației Pro Asyl, Tareq Alaows, a criticat însăși existența la guvern a unei liste de „țari sigure”, spunând că ea contrazice ideea dreptului la azil, care se bazează pe examinarea individuală, nu în grup, a azilanților.

Trecerea Moldovei și Georgiei pe lista țărilor sigure din perspectiva politicii de azil germane a fost aprobată de cabinetul cancelarului Olaf Scholz miercuri, dar mai trebuie votată de parlament.

Odată ce schimbarea va deveni realitate, moldovenii sau georgienii vor fi liberi să solicite în continuare azil în Germania, dar șansele aprobării cererilor vor fi practic nule.

Ministra de interne a Germaniei, Nancy Faeser, a prezentat decizia ca încă un pas în efortul de combatere a imigrației ilegale. „Aici putem reduce migrația ilegală foarte repede”, a explicat ea.

Faeser a amintit că guvernul Scholz este în discuții cu autoritățile din Moldova și Georgia pentru încheierea unor acorduri de readmitere a solicitanților respinși și altor imigranți.

Extinderea listei țărilor sigure cu Moldova și Georgia a fost criticată nu doar de activiștii pentru drepturile omului, ci și de opoziția de dreapta din Germania, dar din motive opuse: creștin-democrații (CDU-CSU) consideră măsura insuficientă, sau „o picătură într-un ocean”, cum a numit-o într-o declarație fracțiunea lor din Bundestag. În aceeași declarație se cere clasificarea urgentă ca „țări sigure” a țărilor din nordul Africii: Algeria, Maroc și Tunisia.

XS
SM
MD
LG