Linkuri accesibilitate

Acord politic cu Austria: Din martie 2024, România va intra în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă


Românii nu vor mai sta la cozi in aeroport, însă cozile terestre vor rămâne o realitate conform acestei înțelegeri.
Românii nu vor mai sta la cozi in aeroport, însă cozile terestre vor rămâne o realitate conform acestei înțelegeri.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, că România va adera la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă în martie 2024. Discuțiile vor continua anul viitor și pentru frontierele terestre, potrivit acordului dintre Austria, România și Bulgaria.

„După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință!” scrie Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

„Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”, a adăugat el.

În același timp, Ministerul Afacerilor Interne arată că a ajuns la „un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria”.

MAI susține că România și Bulgaria vor intra în Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu luna martie 2024. Discuțiile vor continua în 2024 și pentru frontierele terestre.

Ministerul mai precizează că „pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine, 28 decembrie 2023”.

De asemenea, pentru ca acordul politic să aibă valoare urmează ca România și Bulgaria să obțină acordul tuturor statelor membre UE.

Negocierile și discuțiile vor continua și joi, 28 decembrie 2023.

Acordul politic cu Austria vine după ce în urmă cu două săptămâni, statul austriac anunța o „flexibilizare” potrivit căreia e de acord „cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG