Linkuri accesibilitate

Operațiuni CIA în Libia


Forțe anti-Gaddafi în apropierea localității Nofilia
Forțe anti-Gaddafi în apropierea localității Nofilia

„Obținem informații la fața locului și sîntem în contact cu elemente ale opoziției”.


Surse ale serviciilor de informatii americane au spus ca CIA-ul opereaza in Libia. Cu ce scop? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Scopul prezentei in Libia a „Agentiei pentru Informatii si Contrainformatii” - CIA este de a contribui la o mai buna intelegere a situatiei politice si militare din acea tara. „Obtinem informatii la fata locului si sintem in contact cu elemente ale opozitiei” – a spus sursa respectiva.

Casa Alba a refuzat sa comenteze, dar o stire Reuters arata ieri ca presedintele Obama a semnat un ordin secret prin care autorizeaza operatiuni de sprijinire a rebelilor. Purtatorul de cuvint al Presedintiei a spus ca nu a fost luata nici o decizie cu privire la inarmarea rebelilor ori altor formatiuni. Casa Alba sustine ca poarta consultari pentru continua evaluare a situatiei.

Intre timp ministrul de externe al lui Moammar Gaddafi, care a condus multa vreme serviciile secrete ale tarii, a cerut azil politic la Londra, venind din Tunisia. Membrii ai Congresului continua sa se plinga ca presedintele Obama nu a consultat forul legislativ inainte de a angaja forte americane, in operatiunile din Libia. Relatari de presa arata ca presedintele ar fi autorizat activitatile de informatii in Libia, in urma cu citeva saptamini. O alta sursa nu a confirmat sau infirmat stirea spunind doar ca sint crize unde trebuie sa recurgi la tot arsenalul de securitate.

La inceputul lui martie, o sursa CIA a aratat ca agentia actioneaza activ pentru culegere de informatii in Libia. Discutiile intre aliati cu privire la inarmarea si pregatirea insurgentilor s-au inmultit. Premierul britanic, David Cameron a spus in Camera Comunelor ca nu respinge ideea inarmarii rebelilor, adaugind ca Marea Britanie nu a luat o decizie in acest sens.

Ministrul american al apararii Robert Gates si secretarul de stat, Hillary Clinton au stat de vorba cu membrii ai Congresului, care au intrebat si ei daca administratia Obama va inarma opozitia. Participanti au aratat ca membrii ai Congresului, din ambele partide au spus ca inarmarea insurgentilor nu e o idee buna. La audiere, Hillary Clinton a explicat ca presedintele Obama a actionat in Libia, in virtutea prerogativelor sale.

Liderul democrat din Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor a declarat ca Statele Unite au servicii de informatii eficace si le utilizeaza in lume pentru a se proteja si a proteja aliati.
XS
SM
MD
LG