Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Noi controverse în jurul proiectului nuclear Belene


Macheta centralei nucleare Belene
Macheta centralei nucleare Belene

Reactoarele prevăzute pentru Belene sunt din generația a treia cu garanții de securitate și mai mari.


Primul ministru Boiko Borisov a făcut un nou viraj la 180 de grade fața de proiectul nuclear „Belene”. El a declarat că nu are importanță cât va costa cea de a două centrala atomoelectrică bulgară. „Am pus rușilor două condiții – să nu mai investim din buget nimic și să avem garantate 51 de procente din capital,” a spus ex-generalul de poliție.

Pînă acum partea bulgară a încercat să-i convingă pe ruși să fie redus prețul celor două reactoare de căte 1000 de megawați, stabilit de „Rosatom” la 6,3 miliarde euro.

Ministrul economiei și energeticii, Traicio Traikov, a declarat că acest preț nu trebuie să fie mai mare de 5 miliarde. Între timp experți din Institutul sofiot pentru economia de piață au evaluat costul maxim al proiectului la 5,6 de miliarde euro.
Proiectul a intrat într-o fază critică după ce „Rosatom” a dat un ultimatum Companiei bulgare de electricitate /NEK/ să-și precizeze poziția pînă la 31 martie. Rușii cer să fie semnat acordul final și să devină acționari. Dacă nu, vor cere compensații în valoare de căteva sute de milioane de euro. Reactorul nr. 1 al centralei din Belene va fi fabricat pînă la finele lunii aprilie.

Între timp s-a anunțat că decizia finală va fi amânată cu 3 luni. Borisov a cerut președintelui socialist Gheorghi Părvanov să spună ce înțelegeri secrete au convenit foștii comuniști cu rușii. Primul ministru nu a răspuns la întrebarea cum vor putea fi îndeplinite cele două condiții – Bulgaria să nu investească nici-un ban la Belene dar să dețină 51 de procente. El a respins avertismentul opoziției de dreaptă că Bulgaria își va mări dependența energetică fața de Rusia, declarând – dar va avea curent electric ieftin.

Borisov a respins ideea ministrului economiei și energeticii Traicio Traikov, ca reactorul numărul unu destinat centralei din Belene să fie montat la centrala din Kozludui. Premierul a declarat că centrala din Kozludui se numără printre cele mai sigure din lume. În ultimii 30 de ani ea a fost verificată 26 de ori de câtre experți ai Agenției internaționale pentru energie atomică. Spre deosebire de cele de la Fukushima reactoarele de la Kozludui dispun de patru sisteme independente de răcire iar reactoarele prevăzute pentru Belene sunt din generația a treia cu garanții de securitate și mai mari.
XS
SM
MD
LG