Linkuri accesibilitate

Insurgenții libieni lansează o operațiune de capturare a orașului Sirte


Insurgenții libieni înaintează spre orașul Sirte
Insurgenții libieni înaintează spre orașul Sirte

Forţele antiguvernamentale au cucerit în zona de est a litoralului libian oraşele Ras Lanuf, Brega, Uqayla şi Bin Jawad,


Se relatează că forţele antiguvernamentale din Libia avansează în direcţia oraşului natal al lui Muammar Gaddafi, Sirte, care a fost bombardat în cursul nopţii de avioanele NATO. Capturarea oraşului ar fi o victorie cu valoare simbolică pentru opoziţie şi o lovitură pentru regimul de la Tripoli.

Ajutate de aviaţia NATO, forţele antiguvernamentale au cucerit în zona de est a litoralului libian oraşele Ras Lanuf, Brega, Uqayla şi Bin Jawad, după ce obţinuseră controlul asupra localităţii Ajdabiya. Duminică seara au fost auzite explozii puternice şi în capitala Tripoli, dar cauza lor nu este clară.

Adversarii lui Gaddafi controlează acum toate terminalele petroliere importante din estul Libiei. Oficialii opoziţiei spun că ele produc 130.000 de barili de petrol pe zi şi că exporturile vor fi reluate în cel mult o săptămână.

Între timp, Qatarul a devenit prima ţară arabă care a recunoscut opoziţia libiană drept reprezentantă legitimă a poporului. În Occident, până acum numai Franţa a recunoscut aşa numitul Consiliu Interimar Naţional de Tranziţie.

Condus de fostul ministru al justiţiei, Mustafa Abdul-Jalil, consiliul are 31 de membri reprezentând oraşele principale ale Libiei. Reprezentanţii opoziţiei discută la Bengazi şi formarea unui fel de guvern din umbră, pregătit să preia puterea după alungarea lui Gaddafi. Demersul este condus de un grup de intelectuali libieni, mulţi dintre ei reveniţi de curând din exil.

Avansul opoziţiei în direcţia oraşului Sirte are loc după ce NATO a anunţat aseară că preia conducerea operaţiunilor militare pentru aplicarea rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU. Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a spus că scopul principal al operaţiunii este protejarea civililor atacaţi de regimul lui Gaddafi.

Dar guvernul de la Tripoli susţine că în jur de o sută de civili ar fi fost ucişi într-o săptămână de raiduri aeriene ale coaliţiei. La o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului libian Ibrahim Musa a acuzat forţele străine că sunt părtinitoare. Musa a spus că alianţa nord-atlantică este gata să ucidă civili şi să atace forţele guvernamentale numai că să-şi consolideze poziţia la eventualele negocieri de pace.
NATO neagă aceste acuzaţii.

Între timp, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părut să dea dreptate regimului de la Tripoli spunând că atacarea de către forţele străine a trupelor guvernamentale echivalează cu implicarea în conflict de partea uneia din tabere. În opinia lui Lavrov, aceasta ar însemna nesocotirea rezoluţiei ONU care permitea aliaţilor numai să protejeze civilii, nu să ia partea unuia dintre combatanţi. Pe de altă parte, Lavrov a spus tot astăzi că nu vede o problemă în faptul că NATO a preluat oficial comanda operaţiunilor internaţionale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG