Linkuri accesibilitate

Testul rezistenţei AIE va fi formarea majorităţilor în consiliile raionale


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: Cred că la toamna se va ajunge la o soluţie privind alegerea şefului statului, soluţie care va influenţa soarta AIE.










Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană, chiar în situaţia pe care o vedem în prezent, are încă sorţi de izbândă, poate supravieţui. Iar după alegerile locale, când componentele acestei Alianţe vor vedea care le este ratingul real, cred că se va lua decizia vis-a-vis de dezvoltarea de mai departe a acestei Alianţe.”

Europa Liberă: Opoziţia parlamentară, dar şi cea extraparlamentară, totuşi, caută cu tot dinadinsul, care este călcâiul lui Ahile.

Igor Boţan: „Este absolut normal ca Alianţa pentru Integrare Europeană să fie supusă testului de rezistenţă. Şi din punctul meu de vedere, deocamdată această Alianţă rezistă. Nu trebuie să uităm, că această Alianţă este formată din componente care diferă foarte mult. După diferenţe vin fricţiunile, iar fricţiunile cresc până la tensiuni, dar lucrurile pe acest făgaş nu merg mai departe până la escaladări şi conflicte deschise. Deci, este un proces absolut normal pentru o Alianţă cu elemente eterogene.”

Alianței îi rămâne o lună pentru a-și ameliora imaginea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:16 0:00
Link direct


Europa Liberă: Înainte de votarea bugetului, chiar s-au făcut pariuri, cel puţin pe reţelele sociale – va rezista sau nu alianţa, îşi va da demisia sau nu Cabinetul lui Filat. Chiar era la un pas de colaps Guvernul?

Igor Boţan: „Nici un minut nu era la un pas de colaps acest Guvern, fiindcă nu există soluţii, altele decât Alianţa pentru Intgrare Europeană. Şi explicaţiile sunt foarte simple – Partidul Comuniştilor am văzut, că încearcă să testeze cât de rigidă este această Alianţă. Şi înţelege foarte bine, că acum de exemplu nu este timpul ca această Alianţă, sau Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană să-şi dea demisia. Partidul Comuniştilor nu are soluţii pentru problemele Moldovei. Mai mult decât atât: în vara anului 2009 Partidul Comuniştilor a plecat de la guvernare, lăsând o gaură imensă, de aproape nouă miliarde de lei în buget. Alianţa a reparat această gaură şi acum are o linie de dezvoltare, care este bazată pe aşa zisa istorie de succes, adică pe suportul Occidentului. Nu poate fi formată o altă alianţă cu participarea Partidului Comuniştilor, de exemplu, din simplul motiv, că acest partid nu poate face parte dintr-o istorie de succes. Ba dimpotrivă, istoria de succes se bazează pe scoaterea de la guvernare a Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Deci, propunerea de alianţă cu PLDM, venită din partea PCRM, o trataţi la fel ca o încercare de a submina autoritatea Alianţei?

Igor Boţan: „Eu cred, că Partidul Liberal-Democrat, care este principala forţă din Alianţa pentru Integrare Europeană, acum joacă pentru a-şi face câmp de manevră, care este utilizat inclusiv în jocurile interne din Alianţă, împotriva Partidului Democrat şi Partidului Liberal.”

Europa Liberă: Dar de ce comuniştii cochetează cu PLDM, care era un duşman înverşunat?

Igor Boţan: „Pentru că Partidul Comuniştilor a fost până în 2010 un partid exclusivist, care nu a găsit alte soluţii, decât să guverneze de unul singur. Iar când a ajuns în opoziţie - să recurgă la boicot. Şi după recurgertea la boicot, Partidul Comuniştilor s-a convins, că aceasta nu este cea mai bună soluţie. Deci, trebuie să-şi facă, dacă nu prieteni politici, cel puţin să pună bazele unei relaţii normale cu partidele din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană. Acesta nu poate fi Partidul Liberal, pentru că este, din punctul de vedere al Partidului Comuniştilor, un partid pro românesc. Nu poate fi Partidul Democrat, pe care Partidul Comuniştilor îl consideră un partid, care nu s-a comportat onest.”

Europa Liberă: Dar nici PLDM-ul, judecând după expresia feţei lui Vladimir Voronin, care a apărut recent la Clubul de presă. Am impresia nici măcar Vladimir Voronin nu crede la modul serios în şansele unei asemenea alianţe, fie şi ocazionale, cum o numeşte el.

Igor Boţan: „Cred că aveţi dreptate. Vladimir Voronin înţelege, că trebuie cel puţin să aibă relaţii relativ normale cu una din componentele Alianţei pentru un dialog atunci, când apar probleme presante. Iar pe de altă parte Vladimir Voronin este absolut conştient că formaţiunea pe care o conduce nu poate face parte din istoria de succes. Iar istoria de succes este una de miliarde. Prin această istorie de succes Republica Moldova capătă suport politic la nivel internaţional, cum este raportul Lugar, vizita lui Biden la Chişinău, suportul Uniunii Europene. Partidul Comuniştilor, pur şi simplu, nu se înscrie în această istorie de succes.”

Europa Liberă: Adică, nu vrea să rămână pe necarosabil.

Igor Boţan: „Da. Iar pe de altă parte Partidul Liberal-Democrat nu poate renunţa la această istorie de succes, de exemplu, părăsind Alianţa pentru Integrare Europeană şi intrând în coaliţie deschisă cu Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Deci, e vorba de un fel de Soiuz-Apolon, care în afara Pământului este posibil să se joncţioneze, pe când pe Pământ Uniunea Sovietică şi cu Statele Unite erau la cuţite.

Igor Boţan: „Frumoasă metaforă şi cred, că ea este oarecum adecvată. Da, în prezent Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Comuniştilor au acest câmp de manevră în comunicarea reciprocă, ignorând Partidul Democrat, care, chipurile, se află între ele. Iar Partidul Liberal în general nu are câmp de manevră, fiind la o margine a spectrului politic. În privinţa depăşirii crizei instituţionale, într-adevăr doar Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal-Democrat pot oferi, în situaţia care s-a creat, o soluţie pentru a nu mai recurge încă o dată la alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Revenind la celelalte încercări de a dezumfla burduful Alianţei, cum s-a exprimat un cronicar mai şugubăţ. Înainte de alegerile locale, vedem arsenalul de reproşuri, care i s-ar adresa Alianţei în ansamblu şi componentelor. Sau mai sunt şi alte surprize?

Igor Boţan: „Sunt un şir de probleme, care vor fi invocate de către opoziţie – de cea parlamentară şi de cea extraparlamentară vis-a-vis de modul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi aici nu trebuie să facem foarte multe exerciţii, ca să vedem ce i se va reproşa. Vedem sondajele de opinii, care arată că nivelul optimismului social este la pământ. Deci, acum, după istoria cu bugetul şi cu politicile bugetar-fiscale, Alianţa are de fapt nu mai mult de o lună de zile pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Deci, mai mult sau mai puţin va fi pace în Alianţă. După alegerile locale cred, că lucrurile vor răbufni şi burduful despre care vorbiţi va da ieşire, sau se va desumfla.”

Europa Liberă: Pe fundalul evenimentelor din Japonia, din Libia, societate e conştientă de condiţiile deosebit de grave, pe care le are Alianţa la dispoziţie?

Igor Boţan: „Cred că societatea judecă, sau masele largi ale populaţiei judecă altfel despre parcursul acestei Alianţe pentru Integrare Europeană. Iată pomisiunile – iată problemele cu care se confruntă majoritatea dintre ei. Nu vor intra în detalii, iar opoziţia comunistă va avea grijă să distorsioneze lucrurile de aşa manieră, încât acestea să pară în culoare cât mai neagră. Dar cu cât Partidul Comuniştilor îşi va întări poziţiile, eventual în aceste alegeri locale, cu atât mai mult va exista motivaţia pentru păstrarea Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Pronosticul Dumneavoastră: Alianţa va rezista patru ani? Sau nu?

Igor Boţan: „Cred că acum nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Ceea ce se poate spune cu certitudine este, că Alianţa va rezista până la alegerile locale. Iar testul rezistenţei acestei Alianţe va fi formarea majorităţilor în consiliile raionale, test care a lucrat perfect şi în alegerile din 2007. Şi ne amintim, că Vladimir Voronin a pus capăt parteriatului politic pentru integrare europeană tocmai după ce au fost formate alianţele la nivel raional după alegeri.”

Europa Liberă: Adică toamna vom număra bobocii.

Igor Boţan: „Toamna vom număra bobocii. Şi cred că toamna se va ajunge la o soluţie privind alegerea şefului statului, soluţie care va influenţa soarta de mai departe a Alianţei pentru Integrare Europeană.”
XS
SM
MD
LG