Linkuri accesibilitate

Raport: 99 de oameni de presă uciși în 2023


Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor are sediul principal la New York și o rețea de 40 de experți în multe țări ale lumii.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor are sediul principal la New York și o rețea de 40 de experți în multe țări ale lumii.

Numărul jurnaliștilor și angajaților media uciși în urma războiului din Ucraina a fost în scădere, de la 13 cazuri în 2022, la două în 2023, arată un raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Pe de altă parte, războiul din Fâșia Gaza a provocat cel mai mare număr de decese în rândul jurnaliștilor, din ultimii ani.

În cazul jurnaliștilor morți în Ucraina, este vorba de reporterul freelancer Bohdan Bitik, ucis într-un presupus atac al „lunetiștilor” ruși la 26 aprilie 2023, și de jurnalistul Agenției France Presse Arman Soldin, decedat în urma unui atac cu rachete în apropiere de Ceasiv Iar la 9 mai 2023. În primul an de război, 13 jurnaliști și-au pierdut viața în Ucraina.

Raportul explică scăderea numărului de jurnaliști uciși în Ucraina prin îmbunătățirea instruirii acestora în ce privește securitatea, introducerea de către autoritățile ucrainene a unui set de reguli stricte pentru obținerea acreditărilor și stabilizarea liniei frontului în anumite regiuni.

„Cu toate acestea, jurnaliștii din Ucraina se confruntă în continuare cu un risc major, iar la începutul lui 2024 deja am avut cazuri în care atacurile cu rachete au rănit reporteri”, se menționează în raport.

Războiul din Gaza, cel mai sângeros pentru presă

Nu mai puțin de 72 din cei 99 de jurnaliști și angajați media uciși în lume în 2023 au fost victimele ofensivei militare israeliene în Fâșia Gaza, mulți dintre ei fiind palestinieni. Alți 22 de reprezentanți ai presei au fost uciși în 18 state din lume.

Potrivit CPJ, războiul din Gaza a stabilit un record negativ, în trei luni fiind uciși mai mulți jurnaliști decât în orice altă țară, în decurs de un an.

Raportul precizează că investigarea circumstanțelor în care au decedat jurnaliștii a fost plină de obstacole, în special din cauza numărului mare de morți, inclusiv în rândul celor ce puteau oferi informațiile necesare. În plus, mulți jurnaliști au fost uciși alături de familiile lor în Gaza, în urma atacurilor armatei israeliene, care a negat că ar trage asupra jurnaliștilor sau a oferit informații insuficiente despre aceste incidente.

De altfel, CPJ a acuzat că armata israeliană are un istoric lung de ucidere a jurnaliștilor, fiind documentată moartea a cel puțin 20 de reporteri în 22 de ani, fără ca cineva să fie tras la răspundere. Organizația a solicitat forțelor de apărare israeliene (IDF) să demareze investigații și să respecte dreptul internațional în ce privește protecția reprezentanților presei.

CPJ notează că numărul jurnaliștilor decedați în 2023 în lume îl depășește pe cel din 2015 și este cu aproape 44% mai mare decât cel din 2022.

„Alegerile polarizate, creșterea autoritarismului, conflictele în desfășurare și extinderea puternicelor rețele de crimă organizată creează condiții care pun jurnaliștii în pericol. În unele țări, aceste amenințări au devenit înrădăcinate, rezultând în moartea a cel puțin unui jurnalist pe an, timp de decenii”, concluzionează autorii raportului.

Aceștia mai susțin că mecanismele existente de protejare a jurnaliștilor eșuează de cele mai multe ori în a-și atinge obiectivul, iar ucigașii jurnaliștilor scapă în multe cazuri, urmare a investigațiilor întârziate, obstrucționate sau fără finalitate ale justiției.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG