Linkuri accesibilitate

„Mai degrabă optimiști decât sceptici”. Un an de la alegerea președintei Maia Sandu (Igor Boțan, ADEPT)


Maia Sandu, depune jurământul de președinte, 24 decembrie 2020
Maia Sandu, depune jurământul de președinte, 24 decembrie 2020

Vasile Botnaru discută cu analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), despre realizările și așteptările primului an de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova.

Igor Boțan (ADEPT) în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:11 0:00

Europa Liberă: „Dacă ești onest și sincer, e aproape imposibil să rămâi în viață”, spunea George Orwell. Folosesc acest epigraf, ca să vă întreb dacă Maia Sandu este onestă și sinceră cu alegătorii. Unii îi reproșează că nu se ține de cuvânt, că ar fi abdicat, ar fi renunțat la lucrurile pe care le-a promis. Dvs. ce părere aveți – este Maia Sandu cea care a câștigat prezidențialele și apoi, parlamentarele?

Dna președintă rămâne un politician sincer, dar care sigur că schimbă puțin accentele...

Igor Boțan: „Cu ocazia împlinirii unui an de aflare în funcția de șefă a statului, președinta Republicii Moldova, dna Maia Sandu, a organizat o conferință de presă în care a împărtășit percepția Domniei Sale privind modul în care se desfășoară lucrurile în Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, dna președintă rămâne un politician sincer, dar care sigur că schimbă puțin accentele, dacă ne referim la promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală acum un an de zile. Și acest lucru este de înțeles. Primul an de mandat al dnei președinte în mare a fost dedicat curățării, dacă putem spune așa, terenului și creării unor condiții propice pentru ca în perioada care a rămas până la sfârșitul mandatului – e vorba de trei pătrimi din mandat – să poată să-și îndeplinească promisiunile, cel puțin, o parte din aceste promisiuni.”

Europa Liberă: Promisiunea numărul 1 este curățarea sistemului de justiție. S-a dovedit a fi sarcina peste puterile guvernării?

Igor Boțan: „Cu certitudine, astfel de reforme cum este cea din justiție au o inerție foarte mare. Nu poți veni doar cu bune intenții, e nevoie de schimbat lucrurile în instituțiile statului – judecătoriile, procuratura ș.a.m.d. Cel puțin, dna președintă ne spune că lucrurile au demarat, că sunt foarte multe deficiențe, dar că este determinată Domnia Sa și guvernul PAS să ducă aceste lucruri până la sfârșit. Și am văzut că Domnia Sa a făcut referință și la termene și a făcut referință și la conjunctura regională și internațională, care nu este cea mai fericită nu doar pentru Republica Moldova.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Pe de altă parte, să vină șefa de la USAID la Chișinău și să spună că alegerea Maiei Sandu și victoria partidului său este o rază de lumină într-o lume care mai calcă pe alăturea e un credit enorm?

Igor Boțan: „Este adevărat și acest lucru. Da, se profilează foarte clar, îl vedem cu toții, eforturile dnei președinte pe plan extern le vedem cu toții, există credibilitate față de dna președintă Maia Sandu. Din acest punct de vedere, pe plan internațional, toate întâlnirile pe care le are cu șefi de state, cu reprezentanții instituțiilor internaționale se soldează cu suport financiar pentru Republica Moldova. A fost una din promisiunile Domniei Sale și acest suport internațional îl simțim cu toții, numai că dna Maia Sandu a subliniat foarte clar că din cauza conjuncturii legate de pandemie, care ulterior a avut repercusiuni în creșterea prețurilor pentru hidrocarburi, toate aceste lucruri diminuează dramatic, dacă nu chiar anulează eforturile pe care le întreprinde Domnia Sa și guvernul PAS.”

Europa Liberă: Dar fără sprijinul extern, categoric s-ar fi înecat?

Igor Boțan: „Cu certitudine! Tocmai de aceea, dacă vorbim despre lucrurile care depind de eforturile dnei președinte și ale guvernului PAS, nota generală ar trebui să fie una pozitivă pentru ceea ce se face. Dacă ne referim la conjunctura internațională, atunci, da, trebuie să recunoaștem că în această situație foarte complicată, cu explozia prețurilor pentru hidrocarburi, pentru produsele alimentare, toate aceste lucruri au un impact negativ, iar fără suportul internațional Republica Moldova cu certitudine nu ar fi depășit impactul negativ. Dar, așa cum ați menționat și Dvs., lucrurile cele mai importante sunt legate de reforma în justiție, pentru că dna președintă a transmis un mesaj foarte clar: diplomația ei economică, diplomația financiară, dacă putem spune așa, depinde foarte mult de rezultatele reformei în justiție.”

Europa Liberă: Dar inerția sistemului judecătoresc, al procurorilor, nu al tuturor, dar al unor procurori, totuși îi zădărnicește planul principal?

Igor Boțan: „Cele mai importante lucruri referitoare la modificarea legislației care ține de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurilor, deci, principalele lucruri în această direcție au fost realizate. Sigur că este de competența judecătorilor, procurorilor în cadrul reuniunilor să găsească nucleele cele mai sănătoase din cadrul acestor instituții, după ce parlamentul și-a făcut partea de muncă, reformele să aibă un impuls ferm din interiorul acestor instituții. Cea mai sănătoasă reformă în justiție va fi dacă după efortul deputaților, care au mandatul poporului, nucleele cele mai sănătoase din cadrul procuraturii și al judecătoriilor să consolideze această manifestare de voință politică, care vine și emană de la cetățeni.”

Nucleele cele mai sănătoase din cadrul procuraturii și al judecătoriilor să consolideze această manifestare de voință politică...

Europa Liberă: Opoziția oricum îi reproșează guvernării că nu și-a onorat principalele obligații, că n-ar fi negociat un preț bun la gaze, că nu a dat suficienți bani celor nevoiași. Sunt de luat în seamă aceste reproșuri?

Igor Boțan: „Sigur că da și trebuie să recunoaștem că opoziția chiar are obligația să facă tot felul de remarci referitoare la modalitatea în care guvernarea își onorează promisiunile. Mai mult decât atât, chiar dacă această opoziție exagerează, acest lucru trebuie înțeles, guvernarea PAS trebuie să accepte că cei care sunt actualmente în opoziție au tot dreptul să facă exagerări, numai că semnarea acordului cu Gazprom-ul înseamnă doar prelungirea acordului care a fost semnat tocmai de liderii actualei opoziții, de dna Greceanîi. Și încă un lucru la care v-ați referit, l-ați citat pe Orwell și onestitatea. Orwell, după cum bine știm, a fost parte la revoluția spaniolă din 1936-1939 și a văzut cu propriii ochi ce înseamnă una să spui prin Komintern și alta să faci tot prin Komintern, cum au făcut kominterniștii sovietici care pur și simplu au subminat revoluția spaniolă, aducând un prejudiciu enorm când s-au implicat pentru a-i distruge pe anarhiști și pe troțkiști. După aceasta, el și-a scris marile capodopere, având exemple când una se vorbește și cu totul altceva se face. Ar fi foarte util pentru Republica Moldova și pentru autoritățile din Republica Moldova ca promisiunile pe care le fac, atitudinile pe care le exprimă să vină exact în albia promisiunilor pe care le-au făcut.”

Europa Liberă: Apropo de distanța dintre cuvânt și faptă. Sunt câțiva fugari notorii care continuă să sfideze puterea de la Chișinău, îi râd în față Maiei Sandu, guvernării. Cel mai recent caz, declarația dlui Cavcaliuc, care a zis că el va fi protejat și apărat de CEDO etc., etc. Or, lumea vrea o finalitate sau o continuare logică a acțiunilor de urmărire în justiție a oamenilor pe care cei de la putere atunci când voiau să ajungă la guvernare îi declarau culpabili.

Igor Boțan: „Înțeleg întrebarea Dvs. Apropo, dna președintă în cadrul conferinței de presă s-a referit la această problemă și a menționat că, din păcate, organele de drept din Republica Moldova, voit sau nevoit, nu au completat corect cererile de extrădare a fugarilor la care vă referiți Dvs. Și asta este o altă problemă pe care autoritățile de drept din Republica Moldova trebuie să o soluționeze.”

Europa Liberă: Adică s-au prefăcut că vor să-i aducă acasă?

Igor Boțan: „Cam așa ceva putem înțelege din declarațiile pe care le-a făcut dna președintă, dar problema, așa cum o formulați Dvs., sigur că a fost reflectată în cadrul acestei conferințe de presă și dumneaei a spus că autoritățile vor avea în vedere această problemă. Țările în care se ascund fugarii, majoritatea țărilor sunt state de drept, deci procedurile trebuie respectate, de aceea se va lucra și în această direcție, astfel încât cei care se ascund peste hotare să apară în fața justiției din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe final, două lucruri – unul care vă dă speranțe și altul care vă face să aveți mari îndoieli în privința izbânzii?

Persoanele competente și care nu au participat la lucruri reprobabile trebuie să fie atrase, ca să fortifice efortul actualei guvernări...

Igor Boțan: „Cel mai important lucru care mă face să fiu sceptic este faptul că actuala guvernare, deși este compusă din oameni tineri, foarte bine educați, încă nu are experiența necesară pentru a-și face parteneri politici pe scena din Republica Moldova. Nu poate o guvernare, chiar dacă are mandatul poporului, să nu se gândească la parteneri. Mă refer aici, în primul rând, la opoziția extraparlamentară, mă refer la persoanele care au demonstrat că sunt competente și nu au participat la lucruri reprobabile. Mi se pare că aceste persoane trebuie să fie atrase pentru ca să fortifice efortul actualei guvernări.”

Europa Liberă: De ce nu sunt ei în garnitura guvernării, apropo? Probabil aveți în vedere, în primul rând, activiști notorii din Platforma DA?

Igor Boțan: „Sigur că da. Acest lucru l-am menționat nu o singură dată, sunt câteva personalități din Platforma DA care ar face față multora dintre problemele cu care se confruntă guvernarea și ar putea fi o rezervă foarte bună.”

Europa Liberă: De ce nu sunt ei acolo?

Igor Boțan: „Pentru că deocamdată, dacă înțeleg eu corect, cei din PAS cred că ar fi bine să încerce cu propriile forțe să facă față lucrurilor.”

Europa Liberă: Dar e paradoxal, în timp ce spun că nu sunt oameni buni care să vină, să dea buzna la guvernare, tocmai foștii parteneri sunt ținuți la distanță, în anticameră?

Igor Boțan: „Eu știu răspunsul unor membri marcanți din PAS, toată răspunderea revine PAS-ului, iar cei din Platforma DA ar putea fi cumva cooptați dacă ar accepta să-și suspende calitatea de membru al altui partid, adică al Platformei DA. Oricum, această problemă mi se pare că va trebui rezolvată.”

Europa Liberă: Sursa de optimism?

Această credibilitate ne face să fim cu toții optimiști oarecum...

Igor Boțan: „Sursa de optimism este suportul internațional la care v-ați referit și Dvs., declarațiile șefei de la USAID, care menționează că Republica Moldova ar avea parte de guvernanți credibili. Și această credibilitate ne face să fim cu toții optimiști oarecum, pentru că, în pofida greutăților la dimensiune regională și internațională, cu astfel de parteneri cum este Uniunea Europeană, Statele Unite, instituțiile finanțatoare internaționale, cu care guvernul a negociat un acord care va trebui să fie de curând examinat astfel încât țara noastră să fie ajutată, toate aceste lucruri împreună ne spun că există temei pentru optimism, având în vedere acest suport și am certitudinea că cei din PAS, care, așa cum spuneam, sunt foarte tineri, bine educați, cu trecerea timpului acumulează și experiență și iată această așteptare că experiența pe care o acumulează, plus suportul internațional ne face să fim totuși mai degrabă optimiști decât sceptici în această situație foarte complicată după criza pandemică, după criza energetică, după criza alimentară, dacă ne referim la creșterea dramatică pe piața internațională a prețurilor pentru produsele alimentare ș.a.m.d. Deci, avem o triplă criză care cu eforturi comune poate fi depășită mult mai ușor, dacă autoritățile au încrederea partenerilor internaționali și dacă noi aici, în interiorul țării, nu lăsăm mâinile în jos, criticăm guvernarea, îi arătăm greșelile pe care le comite, dar păstrăm această atitudine încrezătoare că lucrurile pot fi depășite.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG